Podałem bliskim przekąski. Wszyscy byli w szoku, że je ugrillowałem, ale zniknęły w mig

Polacy uwielbiają grillować, ale są dość konserwatywni w doborze przysmaków, które opiekają – zazwyczaj jest to kiełbasa, kaszanka lub karkówka, a czasem pieczarki czy papryka. Warto jednak wiedzieć, że na ruszt można wrzucić niemal wszystko. Oto kilka przykładów.

Grillowane owoceGrillowane owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak

Cytryna i limonka

Owoce o kwaśnym smaku oraz imponujących właściwościach odżywczych (są m.in. skarbnicą wzmacniającej odporność witaminy C) raczej nie kojarzą się z grillowaniem. Tymczasem okazuje się, że zarówno cytryna, jak i limonka świetnie znoszą opiekanie, dzięki któremu nabierają niepowtarzalnego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta pożywna i smaczna zupa zmienia kolory. Wystarczy dodać jeden składnik

Zadanie jest bardzo proste – owoce wystarczy pokroić w plasterki lub ćwiartki, a następnie umieścić na kilka minut na grillu. Dzięki lekko wędzonemu aromatowi staną się świetnym dodatkiem do lemoniady czy rozmaitych drinków i koktajli, np. pochodzącego z Kuby mojito (4-5 cząstki grillowanej limonki oraz kilka listków mięty wrzucamy do szklanki, dokładnie rozgniatamy, dodajemy 2 łyżeczki cukru trzcinowego, a później do połowy szklanki wsypujemy rozkruszony lód i wlewamy 60 ml białego rumu, dokładnie mieszamy i uzupełniamy szklankę wodą gazowaną).

Oliwki

Owoce drzewa oliwnego to pyszna przekąska i dodatek do licznych potraw. Jak wydobyć z nich pełnię smaku? Umieszczając na… grillu.

Najlepszym rozwiązaniem jest nadzianie oliwek na patyczek do szaszłyków, a następnie opieczenie ze wszystkich stron. Po takiej obróbce staną się oryginalną przekąską koktajlową, a także wzbogacą sałatkę czy zwykłą kanapkę.

Arbuz

Niektórym może wydawać się to dziwne, ale soczystego i orzeźwiającego arbuza można z powodzeniem grillować.

Przed ułożeniem na ruszcie owoc wystarczy pokroić w plastry i posmarować z obu stron miodem. Jeśli chcemy przyrządzić go w wersji bardziej wytrawnej, przed ułożeniem na grillu smarujemy arbuza oliwą i posypujemy solą, przyprawą curry, pieprzem ziołowym albo sproszkowanymi papryczkami chili. Smaku doda też kilka kropli soku z cytryny.

Awokado

Niewiele produktów odniosło w XXI wieku równie spektakularny sukces, co owoc wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Meksyku. Zaletami awokado są nie tylko smak i wartości odżywcze, ale również uniwersalność – sprawdza się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. Świetnie nadaje się do grillowania.

Najprostszym sposobem jest przekrojenie awokado na pół, usunięcie pestki, posmarowanie miąższu mieszanką oliwy i soku z cytryny, a następnie ułożenie na ruszcie, skórką do góry. Po upieczeniu uzyskamy pyszną bazę do sałatek czy słynnego guacamole.

Burak

W produkcji buraków Polska jest unijnym liderem, chętnie sięgamy po nie również w kuchni, choć walory tego warzywa odkryliśmy stosunkowo późno – na szerszą skalę uprawę rozpoczęto dopiero w XVI wieku. Już nasi przodkowie wykorzystywali czerwone bulwy na różne sposoby, chętnie także zapiekając.

By wydobyć z buraków naturalną słodycz, wystarczy pokroić je w plasterki, a następnie umieścić na grillu. Po obróbce będą pyszną bazą sałatki, np. z roszponką, kozim serem oraz orzechami włoskimi.

Sałata rzymska

Jest najstarszą uprawianą przez człowieka sałatą, była jadana już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, gdzie uchodziła przede wszystkim za roślinę leczniczą. Do dziś ceni się jej walory odżywcze, a także smakowe – jest delikatna i krucha, świetnie znosi też… grillowanie.

Liście sałaty rzymskiej skrapiamy oliwą, po czym umieszczamy na ruszcie. Opiekamy po 2-3 minuty z każdej strony, aż do lekkiego zbrązowienia. Układamy na talerzu, posypujemy posiekanymi migdałami i tartym parmezanem oraz skrapiamy sosem z oliwy, octu winnego, musztardy i miodu.

Kalafior

Ten bliski krewniak kapusty, ze względu na łagodny smak, jest bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, np. grillując.

Kalafiora tniemy na plastry i marynujemy przez godzinę w emulsji z oliwy, syropu klonowego, sosu sojowego i papryki. Następnie umieszczamy na grillu, opiekając po 10 minut z każdej strony.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej