Dostałam przepis od sąsiadki. Co weekend robię wielką michę i mam spokój z gotowaniem

Sąsiadka podzieliła się przepisem, który totalnie odmienił moje podejście do weekendowego gotowania. Od kiedy robię sałatkę surimi według jej wskazówek, co tydzień mam gotowy posiłek na dwa dni – i to taki, że znika szybciej, niż się spodziewam. Połączenie ryżu, paluszków krabowych, chrupiących warzyw i lekkiego sosu to przepis na prosty, sycący i pyszny lunch lub kolację.

Sałatka z surimi (paluszkami krabowymi)Sałatka z surimi (paluszkami krabowymi)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć paluszki krabowe mogą budzić skojarzenia z fast foodem z lat 90., to dziś wracają na stoły w nowej, zdrowszej wersji. W sałatce surimi smakują świetnie – są delikatne, lekko słodkawe i dobrze komponują się z warzywami oraz lekkim sosem. To jeden z tych składników, które robią wrażenie, a przy okazji są tanie i banalnie proste w użyciu. Właśnie dlatego ta sałatka – z ryżem, ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem – regularnie ratuje weekendowe posiłki wielu rodzin. A co najważniejsze: surimi ma swoją ciekawą historię i skład, o którym warto wiedzieć więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Czym tak właściwie są paluszki krabowe?

Surimi to produkt spożywczy wytwarzany z drobno zmielonego mięsa ryb, najczęściej białych, takich jak dorsz, mintaj czy morszczuk. Powstaje przez dokładne oczyszczenie, rozdrobnienie i wypłukanie mięsa rybiego z tłuszczu i zapachu, a następnie formowanie go w charakterystyczne "paluszki" lub inne kształty.

To właśnie z surimi robi się popularne paluszki krabowe, choć – co ciekawe – nie mają one w sobie kraba. Smak i wygląd uzyskuje się dzięki dodatkom smakowym, barwnikom i aromatom (najczęściej naturalnym, np. z krabów lub skorupiaków).

Surimi jest źródłem białka, ma mało tłuszczu i kalorii, dzięki czemu sprawdza się w sałatkach, sushi, pastach czy jako lekka przekąska. Warto jednak wybierać produkty dobrej jakości, z jak najkrótszym składem i wysoką zawartością ryby.

Przepis na sałatkę z surimi

To idealna sałatka na upalne dni, rodzinne spotkania czy po prostu jako szybki i konkretny posiłek na kilka porcji. Dzięki ryżowi jest sycąca, a warzywa i koperek nadają jej świeżości. Sprawdza się też świetnie jako danie "na wynos" do pracy lub na piknik. I najważniejsze – robi się ją błyskawicznie.

Składniki:

  • 200 g ryżu basmati,
  • 250 g paluszków krabowych (surimi),
  • 4 średnie ogórki gruntowe,
  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • 5-6 rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • posiekany koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Gotuję ryż al dente, dokładnie studzę. W tym czasie kroję w kostkę paluszki krabowe, ogórki i rzodkiewki, odsączam kukurydzę. Czosnek drobno siekam lub przeciskam przez praskę.
  2. Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski.
  3. Dodaję sok z cytryny, majonez, jogurt grecki oraz koperek.
  4. Całość doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥