Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
Często kupujemy cały pęczek rzodkiewek, zużywamy 2 sztuki na kanapkę, a resztę odkładamy do lodówki. Jeśli w lodówce nie ma miejsca, rzodkiewki lądują w zbiorczym koszyku na blacie. Po 3 dniach takie warzywa są suche, miękkie i do niczego.
Rzodkiewki spokojnie poleżą nawet do 14-16 dni. Wystarczy tylko zadbać o odpowiednie warunki podczas ich przechowywania. Przede wszystkim należy oderwać liście – bez nich o wiele łatwiej zmieszczą się w lodówce. Liście możesz wykorzystać do sałatki, przerobić na pesto lub dodać do zupy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nigdy nie marnuję rzodkiewki. Mam 2 patenty ze słoikiem, które "uratują" to warzywo
Jak przechowywać rzodkiewki w lodówce?
Jeśli masz trochę miejsca w lodówce, przygotuj niewielki pojemnik z wodą. Zanurz w niej rzodkiewki mniej więcej do połowy i pamiętaj o regularnym wymienianiu wody. Nie przykrywaj pojemnika folią ani pokrywką – w tym przypadku cyrkulacja powietrza zapobiega gromadzeniu wilgoci.
Możesz też wykorzystać patent na przechowywanie rukoli i w podobny sposób obłożyć rzodkiewki nasączonym wodą ręcznikiem papierowym. Wtedy pudełko może być zamknięte, aby ręczniki dłużej pozostały wilgotne. Pudełko z rzodkiewkami wstaw do szuflady na dole lodówki, gdzie panuje najniższa temperatura.
Świeże rzodkiewki poza lodówką
Jeśli lodówka pęka w szwach i żadne pudełko z rzodkiewkami już się w niej nie zmieści, trzeba ratować się w inny sposób. Z pomocą przychodzi niezbędny w kuchni i totalnie wielofunkcyjny woreczek strunowy. Oczyszczone z liści rzodkiewki umieść w szczelnie zamykanym woreczku i odłóż w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy. Woreczek zapobiegnie utracie wilgoci, a rzodkiewki pozostaną jędrne nawet przez 2 tygodnie.
Niestety, w mieszkaniu w bloku ten trik nie przejdzie. Potrzebne jest suche i chłodne miejsce. Wysoka temperatury i ekspozycja na słońce przyspieszy proces gnicia. Jeśli nie masz odpowiednich warunków do przechowywania świeżych rzodkiewek, zamknij je w słoikach. Możesz przygotować prostą marynatę octową lub zalać rzodkiewki solanką – dokładnie tak jak na ogórki kiszone.