Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia

Często kupujemy cały pęczek rzodkiewek, zużywamy 2 sztuki na kanapkę, a resztę odkładamy do lodówki. Jeśli w lodówce nie ma miejsca, rzodkiewki lądują w zbiorczym koszyku na blacie. Po 3 dniach takie warzywa są suche, miękkie i do niczego.

Odpowiednio przechowywane będą świeże nawet do 2 tygodniOdpowiednio przechowywane będą świeże nawet do 2 tygodni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Rzodkiewki spokojnie poleżą nawet do 14-16 dni. Wystarczy tylko zadbać o odpowiednie warunki podczas ich przechowywania. Przede wszystkim należy oderwać liście – bez nich o wiele łatwiej zmieszczą się w lodówce. Liście możesz wykorzystać do sałatki, przerobić na pesto lub dodać do zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nigdy nie marnuję rzodkiewki. Mam 2 patenty ze słoikiem, które "uratują" to warzywo

Jak przechowywać rzodkiewki w lodówce?

Jeśli masz trochę miejsca w lodówce, przygotuj niewielki pojemnik z wodą. Zanurz w niej rzodkiewki mniej więcej do połowy i pamiętaj o regularnym wymienianiu wody. Nie przykrywaj pojemnika folią ani pokrywką – w tym przypadku cyrkulacja powietrza zapobiega gromadzeniu wilgoci.

Możesz też wykorzystać patent na przechowywanie rukoli i w podobny sposób obłożyć rzodkiewki nasączonym wodą ręcznikiem papierowym. Wtedy pudełko może być zamknięte, aby ręczniki dłużej pozostały wilgotne. Pudełko z rzodkiewkami wstaw do szuflady na dole lodówki, gdzie panuje najniższa temperatura.

Świeże rzodkiewki poza lodówką

Jeśli lodówka pęka w szwach i żadne pudełko z rzodkiewkami już się w niej nie zmieści, trzeba ratować się w inny sposób. Z pomocą przychodzi niezbędny w kuchni i totalnie wielofunkcyjny woreczek strunowy. Oczyszczone z liści rzodkiewki umieść w szczelnie zamykanym woreczku i odłóż w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy. Woreczek zapobiegnie utracie wilgoci, a rzodkiewki pozostaną jędrne nawet przez 2 tygodnie.

Niestety, w mieszkaniu w bloku ten trik nie przejdzie. Potrzebne jest suche i chłodne miejsce. Wysoka temperatury i ekspozycja na słońce przyspieszy proces gnicia. Jeśli nie masz odpowiednich warunków do przechowywania świeżych rzodkiewek, zamknij je w słoikach. Możesz przygotować prostą marynatę octową lub zalać rzodkiewki solanką – dokładnie tak jak na ogórki kiszone.

Wybrane dla Ciebie

To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych