Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia

Często kupujemy cały pęczek rzodkiewek, zużywamy 2 sztuki na kanapkę, a resztę odkładamy do lodówki. Jeśli w lodówce nie ma miejsca, rzodkiewki lądują w zbiorczym koszyku na blacie. Po 3 dniach takie warzywa są suche, miękkie i do niczego.

Odpowiednio przechowywane będą świeże nawet do 2 tygodniOdpowiednio przechowywane będą świeże nawet do 2 tygodni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Rzodkiewki spokojnie poleżą nawet do 14-16 dni. Wystarczy tylko zadbać o odpowiednie warunki podczas ich przechowywania. Przede wszystkim należy oderwać liście – bez nich o wiele łatwiej zmieszczą się w lodówce. Liście możesz wykorzystać do sałatki, przerobić na pesto lub dodać do zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nigdy nie marnuję rzodkiewki. Mam 2 patenty ze słoikiem, które "uratują" to warzywo

Jak przechowywać rzodkiewki w lodówce?

Jeśli masz trochę miejsca w lodówce, przygotuj niewielki pojemnik z wodą. Zanurz w niej rzodkiewki mniej więcej do połowy i pamiętaj o regularnym wymienianiu wody. Nie przykrywaj pojemnika folią ani pokrywką – w tym przypadku cyrkulacja powietrza zapobiega gromadzeniu wilgoci.

Możesz też wykorzystać patent na przechowywanie rukoli i w podobny sposób obłożyć rzodkiewki nasączonym wodą ręcznikiem papierowym. Wtedy pudełko może być zamknięte, aby ręczniki dłużej pozostały wilgotne. Pudełko z rzodkiewkami wstaw do szuflady na dole lodówki, gdzie panuje najniższa temperatura.

Świeże rzodkiewki poza lodówką

Jeśli lodówka pęka w szwach i żadne pudełko z rzodkiewkami już się w niej nie zmieści, trzeba ratować się w inny sposób. Z pomocą przychodzi niezbędny w kuchni i totalnie wielofunkcyjny woreczek strunowy. Oczyszczone z liści rzodkiewki umieść w szczelnie zamykanym woreczku i odłóż w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy. Woreczek zapobiegnie utracie wilgoci, a rzodkiewki pozostaną jędrne nawet przez 2 tygodnie.

Niestety, w mieszkaniu w bloku ten trik nie przejdzie. Potrzebne jest suche i chłodne miejsce. Wysoka temperatury i ekspozycja na słońce przyspieszy proces gnicia. Jeśli nie masz odpowiednich warunków do przechowywania świeżych rzodkiewek, zamknij je w słoikach. Możesz przygotować prostą marynatę octową lub zalać rzodkiewki solanką – dokładnie tak jak na ogórki kiszone.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni