Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem

W moim domu na śniadania królują przede wszystkim wszelakiej maści pasty kanapkowe. Ta z twarogu sprawdzi się nie tylko jako smaczny, ale również zdrowy start w nowy dzień.

Ta pasta kanapkowa jest zdrowa i smacznaTa pasta kanapkowa jest zdrowa i smaczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Twarożek to nasze dobro narodowe i obiekt westchnień wielu polskich emigrantów. Świetnie sprawdzi się nie tylko w połączeniu ze szczypiorkiem i rzodkiewką, ale również pod postacią pysznej pasty kanapkowej. Poza standardowymi przyprawami dorzucam do niej również kminek. Nie tylko dodaje pikantnego, ziołowego aromatu, ale sprawia, że smarowidło jest jeszcze zdrowsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Pasta twarogowa z kminkiem

Pasta twarogowa nie musi być wcale nudna i mało ciekawa w smaku. Kminek sprawi, że zyska dodatkową nutę, nabierze wyrazistości i przyjemnie połaskocze podniebienie pikantną nutą. Przygotowanie zajmuje tylko tyle, ile rozgniecenie widelcem twarogu i wymieszanie składników. Dzięki temu pożywne śniadanie wyczarować można nawet w zabiegany poranek.

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami
Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami © Adobe Stock

Kminek to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy akcent. Zawarte w nim olejki eteryczne, takie jak karwon i limonen, mają działanie rozkurczowe, co pomaga łagodzić bóle brzucha i skurcze. Dodatkowo pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, ułatwiając rozkład pokarmów i przyswajanie składników odżywczych, w szczególności tłuszczów. Kminek redukuje również wzdęcia i nadmierne gromadzenie się gazów, przynosząc ulgę po obfitym posiłku. Dzięki temu staje się naturalnym wsparciem trawienia i wspiera trawienie białek i tłuszczów zawartych w twarogu.

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 1 płaska łyżka tartego chrzanu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • posiekana ostra papryczka,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż twarogu i rozdrobnij go widelcem.
  2. Dodaj majonez, jogurt, kminek, chrzan oraz papryczkę i wymieszaj. Świeżą papryczkę możesz zastąpić także ostrą w proszku.
  3. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową pastę twarogową na ostro serwuj na pieczywie. Świetnie sprawdzi się to ciemne, razowe. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem