Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
W moim domu na śniadania królują przede wszystkim wszelakiej maści pasty kanapkowe. Ta z twarogu sprawdzi się nie tylko jako smaczny, ale również zdrowy start w nowy dzień.
Twarożek to nasze dobro narodowe i obiekt westchnień wielu polskich emigrantów. Świetnie sprawdzi się nie tylko w połączeniu ze szczypiorkiem i rzodkiewką, ale również pod postacią pysznej pasty kanapkowej. Poza standardowymi przyprawami dorzucam do niej również kminek. Nie tylko dodaje pikantnego, ziołowego aromatu, ale sprawia, że smarowidło jest jeszcze zdrowsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję
Pasta twarogowa z kminkiem
Pasta twarogowa nie musi być wcale nudna i mało ciekawa w smaku. Kminek sprawi, że zyska dodatkową nutę, nabierze wyrazistości i przyjemnie połaskocze podniebienie pikantną nutą. Przygotowanie zajmuje tylko tyle, ile rozgniecenie widelcem twarogu i wymieszanie składników. Dzięki temu pożywne śniadanie wyczarować można nawet w zabiegany poranek.
Kminek to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy akcent. Zawarte w nim olejki eteryczne, takie jak karwon i limonen, mają działanie rozkurczowe, co pomaga łagodzić bóle brzucha i skurcze. Dodatkowo pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, ułatwiając rozkład pokarmów i przyswajanie składników odżywczych, w szczególności tłuszczów. Kminek redukuje również wzdęcia i nadmierne gromadzenie się gazów, przynosząc ulgę po obfitym posiłku. Dzięki temu staje się naturalnym wsparciem trawienia i wspiera trawienie białek i tłuszczów zawartych w twarogu.
Składniki:
- 200 g twarogu półtłustego,
- 1 płaska łyżka tartego chrzanu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka majonezu,
- 2 łyżeczki kminku,
- posiekana ostra papryczka,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż twarogu i rozdrobnij go widelcem.
- Dodaj majonez, jogurt, kminek, chrzan oraz papryczkę i wymieszaj. Świeżą papryczkę możesz zastąpić także ostrą w proszku.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową pastę twarogową na ostro serwuj na pieczywie. Świetnie sprawdzi się to ciemne, razowe. Przechowuj w lodówce. Smacznego!