Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem

W moim domu na śniadania królują przede wszystkim wszelakiej maści pasty kanapkowe. Ta z twarogu sprawdzi się nie tylko jako smaczny, ale również zdrowy start w nowy dzień.

Ta pasta kanapkowa jest zdrowa i smacznaTa pasta kanapkowa jest zdrowa i smaczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Twarożek to nasze dobro narodowe i obiekt westchnień wielu polskich emigrantów. Świetnie sprawdzi się nie tylko w połączeniu ze szczypiorkiem i rzodkiewką, ale również pod postacią pysznej pasty kanapkowej. Poza standardowymi przyprawami dorzucam do niej również kminek. Nie tylko dodaje pikantnego, ziołowego aromatu, ale sprawia, że smarowidło jest jeszcze zdrowsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Pasta twarogowa z kminkiem

Pasta twarogowa nie musi być wcale nudna i mało ciekawa w smaku. Kminek sprawi, że zyska dodatkową nutę, nabierze wyrazistości i przyjemnie połaskocze podniebienie pikantną nutą. Przygotowanie zajmuje tylko tyle, ile rozgniecenie widelcem twarogu i wymieszanie składników. Dzięki temu pożywne śniadanie wyczarować można nawet w zabiegany poranek.

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami
Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami © Adobe Stock

Kminek to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy akcent. Zawarte w nim olejki eteryczne, takie jak karwon i limonen, mają działanie rozkurczowe, co pomaga łagodzić bóle brzucha i skurcze. Dodatkowo pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, ułatwiając rozkład pokarmów i przyswajanie składników odżywczych, w szczególności tłuszczów. Kminek redukuje również wzdęcia i nadmierne gromadzenie się gazów, przynosząc ulgę po obfitym posiłku. Dzięki temu staje się naturalnym wsparciem trawienia i wspiera trawienie białek i tłuszczów zawartych w twarogu.

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 1 płaska łyżka tartego chrzanu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • posiekana ostra papryczka,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż twarogu i rozdrobnij go widelcem.
  2. Dodaj majonez, jogurt, kminek, chrzan oraz papryczkę i wymieszaj. Świeżą papryczkę możesz zastąpić także ostrą w proszku.
  3. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową pastę twarogową na ostro serwuj na pieczywie. Świetnie sprawdzi się to ciemne, razowe. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki