Dwukolorowy chłodnik - orzeźwiająca, lekka zupa na gorące dni

Chłodnik to lekka i pożywna zupa, która idealnie orzeźwia w upalny dzień. Chociaż najpopularniejszy jest litewski przepis, to pomysłów na chłodnik nie brakuje. Dziś połączyliśmy ze sobą dwa smaki, dzięki czemu możesz spróbować dwóch obłędnie pysznych zup jednocześnie. Na dodatek tak podane chłodniki prezentują się  znakomicie w talerzu.

Obrazek
Ewa

Chłodnikiem określa się zupę serwowaną na zimno. Najczęściej jest to połączenie świeżych warzyw (ogórków, pomidorów czy też rzodkiewek) z mleczną  bazą kefirową lub jogurtową. To idealna potrawa na upalne dni- orzeźwia, zaspokaja głód i nie obciąża żołądka. Jednym z najpopularniejszych chłodników jest chłodnik litewski, który przywędrował do Polski razem z dynastią Jagiellonów. Pierwsze wzmianki na temat chłodnika pojawiały się w "Panu Tadeuszu". Tadeusz – główny bohater jego dzieła - po powrocie do domu został przywitany właśnie tą potrawą, która często wtedy gościła na szlacheckich stołach

Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli

Nasz dzisiejszy chłodnik to połączenie tradycji z nowoczesnością. Klasyczny chłodnik litewski połączyliśmy z ogórkowym chłodnikiem. Efekt? Po prostu palce lizać!

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

W przygotowaniu pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Dwukolorowy chłodnik- składniki

Chłodnik ogórkowy:

1 kg świeżych ogórków

1 l kefiru

5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego

2 ząbki czosnku

skórka z 1 cytryny

60 g koperku

pęczek rzodkiewki

150 g suszonych pomidorów

1,5 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Chłodnik z botwinki:

Pęczek botwinki

1 ząbek czosnku

1 i 1/2 łyżeczki oleju

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

500 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego

5 ogórków gruntowych

Dodatkowo:

2 jajka

Przepis na orzeźwiający chłodnik w dwóch kolorach

Zacznij od chłodnika litewskiego. Botwinkę dokładnie umyj i drobno posiekaj.

Obrazek
Chłodnik- Pyszności

Na patelni z odrobiną masła przesmaż posiekaną botwinkę i czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Ogórki gruntowe obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Następnie umieść je w blenderze lub robocie kuchennym. Dodaj przesmażoną botwinkę, jogurt naturalny i koncentrat czerwonego barszczu. Całość zblenduj na jednolitą masę.

Obrazek
Chłodnik- Pysznośc

Następnie przejdź do przygotowania chłodnika ogórkowego. Obrane i pokrojone ogórki umieść w robocie kuchennym. Dodaj kefir, jogurt grecki, startą rzodkiewkę i posiekany koperek. Całość zblednuj na jednolitą masę.

Obrazek
Chłodnik- Pyszności

Oba chłodniki przed podaniem schłódź w lodówce przez 3-4 godziny.

Dwukolorowy chłodnik

Przygotuj miski na chłodnik. Z dwóch stron wlewaj jednocześnie dwa chłodniki. Możesz zrobić to samodzielnie lub poprosić kogoś o pomoc.

Obrazek
Chłodnik- Pyszności

Do chłodników dodaj ugotowane na twardo jajko i udekoruj całość świeżym koperkiem i liśćmi botwinki. Podawaj na zimno. Smacznego!

Obrazek
Chłodnik- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości