WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie. Trump cierpi na przewlekłą niewydolność żylną

Ekspertka tłumaczy, jak jeść truskawki. W komentarzach fani wytknęli jej fatalny błąd

Wydaje nam się, że dobrze jemy truskawki? Okazuje się, że tak nie jest. Ekspertka tłumaczy, w jaki sposób należy to robić. Możemy nieźle się zaskoczyć, bo to jest tak bardzo oczywiste.

ObrazekEkspertka pokazała, jak jeść truskawki (Instagram, Adobe)
Paulina Hermann

Dr Irena Kamińska-Radomska prowadzi profil na Instagramie. Uczy na nim zasad etykiety i tego, jak zachowywać się przy stole. Ostatnio pokazała, w jaki sposób powinniśmy jeść truskawki, by robić to w sposób kulturalny.

"Oczywiście można jeść truskawki rękami, jeśli są w całości. Kiedy przygotowane są inaczej, w postaci bardziej przetworzonego deseru, to sposób jedzenia będzie zależny od formy tego deseru" - napisała w poście.

Jak jeść truskawki? Ekspertka wyjaśnia

Okazuje się, że jedzenie tych owoców jest banalnie proste. Nie uwierzycie w to, co trzeba zrobić. Wystarczy, że złapiecie truskawkę za szypułkę i ją ugryziecie! W ten sposób nie pobrudzicie się i będziecie mogli wyobrazić sobie, że jesteście na podwieczorku u królowej lub księżnej. Ten sposób jedzenia nie jest zbyt efektywny, ale dzięki niemu zachowacie kulturę przy stole.

Szypułek nie wyrzucamy byle gdzie, nie zostawiamy ich też w tym samym naczyniu. Musimy odłożyć je na oddzielny talerzyk lub na miseczkę. I gotowe! Możemy je jeść też w całości, jak wspomina ekspertka, ale sposób omówiony w filmiku jest o wiele lepszy.

Truskawki są składnikiem deserów i ciast. Od tego, jak są przygotowane i podane, zależy bardzo dużo. Zgodnie z zasadami etykiety słodkości, w których jest dużo kremu, jemy łyżeczką, do innych lepiej wybrać mały widelczyk.

Pani Irenko, Pani to potrafi podnieść ciśnienie. Diablica!

Internauci chętnie komentowali post. Niektórzy od razu zaczęli żartować. Inni zastanawiali się, czy to, co mówi pani Irena, jest poparte jakimiś dowodami.

"Pani Irenko, Pani to potrafi podnieść ciśnienie. Diablica!", "Owocowy Hannibal", "Wyzwanie przyjęte" - czytamy w komentarzach.

Kilka osób zwróciło uwagę na szypułki, wytykając tym samym pani Irenie błąd.

"Szypułkę też się je, ma podobno najwięcej witamin".

"Pani Ireno, jak dama powinna jeść porzeczki? Pozdrawiam lipcowo" - głosił kolejny komentarz.

Obrazek
Truskawki (Pexels)

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok