Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka

Aksamitny i puszysty serniczek jest tym, co uwielbia niemal każdy. W tej wersji jest nie tylko niesamowicie apetyczny, ale również ekspresowo szybki do przygotowania. Mimo tego, że pozbawiony skomplikowanych dodatków czy czasochłonnego spodu, to wciąż zachwyca smakiem.

Pyszny, ekspresowy sernikPyszny, ekspresowy sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga

Nie każdy podczas świąt ma możliwość, aby piec ciasta, które potrzebują dużo czasu i skomplikowanych technik. Lepienie pierogów, zawijanie i smażenie krokietów czy gotowanie barszczu są wystarczająco czasochłonne, więc często szukamy przepisów na szybkie i proste wypieki. Dokładnie takim ciastem jest ten sernik. Wystarczy siedem składników, mikser i działający piekarnik.

Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej

Sernik, który wyjdzie każdemu

Wśród makowców, przekładańców i innych czasochłonnych ciast, ten sernik jest prawdziwą perełką. Praktyczny, idealny do przygotowania pomiędzy innymi potrawami, a równocześnie wciąż możliwy do uproszczenia – wystarczy zrezygnować z rodzynek i białej czekolady, chociaż osobiście polecam zostać przynajmniej przy tym drugim składniku.

Rodzynki faktycznie nie są obowiązkowe, szczególnie dla osób, które nie są fanami tego dodatku. Polewa z białej czekolady, choć również opcjonalna, nadaje ciastu głębszego smaku i cudownie komponuje się z aksamitnym wnętrzem sernika, więc zdecydowanie warto z niej skorzystać.

Przepis na ekspresowy sernik

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 3 duże jajka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 200 g cukru,
  • 200 g białej czekolady,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj formę do pieczenia o średniej wielkości i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Do dużej miski rozbij jajka oraz wsyp cukier.
  4. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez około 3-5 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  5. Dodaj twaróg sernikowy i budyń.
  6. Zmniejsz obroty miksera na niskie i mieszaj delikatnie, aż masa będzie gładka i jednolita.
  7. Wsyp rodzynki i wymieszaj łyżką, aby równomiernie rozprowadzić je w masie.
  8. Wlej przygotowaną masę do formy, wygładź wierzch łyżką i wstaw formę do nagrzanego piekarnika.
  9. Piecz około 60 minut.
  10. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik na 15-20 minut w środku, aby uniknąć pęknięć na wierzchu.
  11. Wyjmij formę i pozostaw do całkowitego ostudzenia na blacie.
  12. W międzyczasie połam białą czekoladę na kawałki i włóż do rondelka lub miseczki nad garnkiem z gorącą wodą.
  13. Wlej kremówkę i delikatnie podgrzewaj, mieszając, aż powstanie gładka polewa.
  14. Wystudzony sernik polej równomiernie czekoladą i odstaw na kilka minut, aby lekko stężała. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯