Ekspresowy sos do makaronu. Tylko 3 składniki i 10 minut w kuchni
Jeśli jesteś ciągle zabiegany i brakuje ci czasu na gotowanie, ten przepis jest dla ciebie. Szybki makaron od Nigelli Lawson to prosty sposób na smaczny obiad, który zrobisz w 10 minut po pracy. Sekretnym dodatkiem do sosu jest nieco kontrowersyjny składnik.
Spaghetti to doskonała baza dla wielu dań, a klasyczne połączenia z sosem pomidorowym czy carbonara są znane i lubiane. Jednak Nigella Lawson proponuje jeszcze prostsze rozwiązanie – makaron z Marmite. Brytyjska szefowa kuchni uważa, że Marmite to produkt, który warto mieć w kuchni, gdy chcemy szybko przygotować smaczny posiłek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane
Nigella Lawson wyjaśnia, że choć połączenie makaronu z Marmite może wydawać się nietypowe, jest inspirowane tradycyjnym daniem z resztek po pieczeni. W tym daniu używa się pokruszonej kostki bulionowej, masła, oliwy z oliwek, posiekanego rozmarynu i odrobiny wody z gotowania makaronu, aby stworzyć aromatyczny sos do spaghetti. Marmite dostarcza podobnych smaków, zwłaszcza słoności i umami, które można znaleźć w kostce bulionowej.
Marmite - symbol brytyjskiej kuchni
Marmite to jeden z symboli angielskiej kuchni i jak inne brytyjskie smakołyki ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. Co kryje się w charakterystycznych, ciemnych słoiczkach z żółtą etykietą i nakrętką? Marmite to drożdżowa pasta, której Brytyjczycy używają głównie do smarowania pieczywa czy krakersów. Ulubioną przekąską jest ciepły tost z masłem, serem i warstwą pasty. Niektórzy jedzą ją nawet z bananem.
Produkt może zastąpić popularne, płynne przyprawy do zup, które jak – wiadomo – zawierają wiele chemicznych "ulepszaczy". Pasta sprawdzi się jako dodatek do mięsnej marynaty, świetnie komponuje się z miodem i melasą. Jeśli wzbogacimy Marmite ciasto na chleb, uzyskamy ciekawą barwę oraz niepowtarzalny smak. Może być dopełnieniem interesującego sosu do wędlin czy frytek. Wystarczy zmieszać ją z kwaśną śmietaną i majonezem, a później doprawić białym pieprzem, a także sokiem z cytryny.
Szybkie spaghetti wg Nigelli Lawson
Przepis Nigelli jest prosty zarówno pod względem składników, jak i metody przygotowania. Czas gotowania zależy od czasu potrzebnego na ugotowanie makaronu, czyli około 10 minut.
Składniki:
- 375 g spaghetti,
- 50 g niesolonego masła,
- 1 łyżeczka Marmite lub Vegemite (lub więcej do smaku),
- świeżo starty ser parmezan (do podania).
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy jest prawie gotowy, rozpuść masło w małym rondelku, dodaj Marmite/Vegemite i jedną łyżkę wody z gotowania makaronu, mieszając dokładnie, aby wszystko dobrze się rozpuściło.
- Odcedź i polej go mieszanką z Marmite/Vegemite.
- Podawaj z dużą ilością startego sera.
Przepis można modyfikować według własnych upodobań, na przykład zamieniając parmezan na jego wegetariański odpowiednik lub inny ulubiony ser jak cheddar.