Ekspresowy sos do makaronu. Tylko 3 składniki i 10 minut w kuchni

Jeśli jesteś ciągle zabiegany i brakuje ci czasu na gotowanie, ten przepis jest dla ciebie. Szybki makaron od Nigelli Lawson to prosty sposób na smaczny obiad, który zrobisz w 10 minut po pracy. Sekretnym dodatkiem do sosu jest nieco kontrowersyjny składnik.

SpaghettiSpaghetti
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Spaghetti to doskonała baza dla wielu dań, a klasyczne połączenia z sosem pomidorowym czy carbonara są znane i lubiane. Jednak Nigella Lawson proponuje jeszcze prostsze rozwiązanie – makaron z Marmite. Brytyjska szefowa kuchni uważa, że Marmite to produkt, który warto mieć w kuchni, gdy chcemy szybko przygotować smaczny posiłek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Nigella Lawson wyjaśnia, że choć połączenie makaronu z Marmite może wydawać się nietypowe, jest inspirowane tradycyjnym daniem z resztek po pieczeni. W tym daniu używa się pokruszonej kostki bulionowej, masła, oliwy z oliwek, posiekanego rozmarynu i odrobiny wody z gotowania makaronu, aby stworzyć aromatyczny sos do spaghetti. Marmite dostarcza podobnych smaków, zwłaszcza słoności i umami, które można znaleźć w kostce bulionowej.

Marmite - symbol brytyjskiej kuchni

Marmite to jeden z symboli angielskiej kuchni i jak inne brytyjskie smakołyki ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. Co kryje się w charakterystycznych, ciemnych słoiczkach z żółtą etykietą i nakrętką? Marmite to drożdżowa pasta, której Brytyjczycy używają głównie do smarowania pieczywa czy krakersów. Ulubioną przekąską jest ciepły tost z masłem, serem i warstwą pasty. Niektórzy jedzą ją nawet z bananem.

Produkt może zastąpić popularne, płynne przyprawy do zup, które jak – wiadomo – zawierają wiele chemicznych "ulepszaczy". Pasta sprawdzi się jako dodatek do mięsnej marynaty, świetnie komponuje się z miodem i melasą. Jeśli wzbogacimy Marmite ciasto na chleb, uzyskamy ciekawą barwę oraz niepowtarzalny smak. Może być dopełnieniem interesującego sosu do wędlin czy frytek. Wystarczy zmieszać ją z kwaśną śmietaną i majonezem, a później doprawić białym pieprzem, a także sokiem z cytryny.

Szybkie spaghetti wg Nigelli Lawson

Przepis Nigelli jest prosty zarówno pod względem składników, jak i metody przygotowania. Czas gotowania zależy od czasu potrzebnego na ugotowanie makaronu, czyli około 10 minut.

Składniki:

  • 375 g spaghetti,
  • 50 g niesolonego masła,
  • 1 łyżeczka Marmite lub Vegemite (lub więcej do smaku),
  • świeżo starty ser parmezan (do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Gdy jest prawie gotowy, rozpuść masło w małym rondelku, dodaj Marmite/Vegemite i jedną łyżkę wody z gotowania makaronu, mieszając dokładnie, aby wszystko dobrze się rozpuściło.
  3. Odcedź i polej go mieszanką z Marmite/Vegemite.
  4. Podawaj z dużą ilością startego sera.

Przepis można modyfikować według własnych upodobań, na przykład zamieniając parmezan na jego wegetariański odpowiednik lub inny ulubiony ser jak cheddar.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie