Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na wyjątkowy chrust. Koniecznie zrób go w Tłusty czwartek

Czy robiłeś kiedykolwiek domowy chrust w lanym wydaniu? Swoją sprawdzonym przepisem podzieliła się znawczyni sztuki kulinarnej Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na lany chrustEwa Wachowicz zdradziła swój przepis na lany chrust
Źródło zdjęć: © Facebook | ewawachowiczofficial
Marzena Pęcak

Tłusty czwartek to nie tylko święto pączków. Tego dnia zajadamy się również oponkami, czy też faworkami, które w wielu regionach Polski określa się także mianem chrustu. I to właśnie na tego typu wyrobach chciałabym się dzisiaj skupić. 

Jeśli masz słabość do takich słodkości, koniecznie musisz zapoznać się z recepturą samej Ewy Wachowicz na genialny chrust w ciekawym wydaniu. Czegoś tak pięknego i smacznego po prostu nie można przegapić. Nie ma takiej opcji!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Ewa Wachowicz i jej patent na chrust

Ewy Wachowicz nie trzeba chyba nikomu bliżej przedstawiać. Znana prezenterka telewizyjna i znawczyni sztuki kulinarnej działa prężnie również w sieci, gdzie bardzo chętnie dzieli się sprawdzonymi recepturami na swoich social mediach. 

A, że tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, wśród przepisów gwiazdy udało mi się znaleźć recepturę na wyjątkowy chrust. W tym miejscu należy zaznaczyć, że nie będzie to jednak chrust w tradycyjnym wydaniu. O nie, to będzie lany chrust, który robi się dużo szybciej i łatwiej. Jak mówi sama Ewa Wachowicz, przepis jest inspirowany po części hiszpańskimi churros.

Genialny przepis Ewy Wachowicz na lany chrust

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ⅓ łyżeczki sody,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 125 ml mleka lub jasnego piwa,
  • 1 kieliszek spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia jajek z cukrem. Produkty należy ze sobą ubić. 
  2. Po chwili do składników dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Ewa Wachowicz podkreśla, że dwie ostatnie mieszanki mają trochę inne działanie, dlatego warto dodać je obie. 
  3. Na koniec do mieszanki wlej mleko lub piwo oraz odrobinę spirytusu. Dzięki ostatniemu składnikowi przyszły chrust nie wpije zbyt dużo tłuszczu
  4. Gotowe ciasto przelej następnie do rękawa cukierniczego lub woreczka z suwakiem, po czym zacznij na rozgrzanym tłuszczu formować gniazdka i smaż je przez kilka minut, do chwili aż nabiorą złocistych rumieńców. Gwiazda poleca do smażenia w tym przypadku masło klarowane.
  5. Usmażone gniazdka możesz położyć na chwilę na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Gotowy chrust Ewa Wachowicz posypuje mieszanką cukru pudru i cynamonu. Oczywiście możesz podać go również z samym cukrem pudrem, lukrem lub z polewą czekoladową. W każdym wydaniu na pewno będzie smakował fenomenalnie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀