Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na wyjątkowy chrust. Koniecznie zrób go w Tłusty czwartek
Czy robiłeś kiedykolwiek domowy chrust w lanym wydaniu? Swoją sprawdzonym przepisem podzieliła się znawczyni sztuki kulinarnej Ewa Wachowicz.
04.02.2024 | aktual.: 04.02.2024 12:20
Tłusty czwartek to nie tylko święto pączków. Tego dnia zajadamy się również oponkami, czy też faworkami, które w wielu regionach Polski określa się także mianem chrustu. I to właśnie na tego typu wyrobach chciałabym się dzisiaj skupić.
Jeśli masz słabość do takich słodkości, koniecznie musisz zapoznać się z recepturą samej Ewy Wachowicz na genialny chrust w ciekawym wydaniu. Czegoś tak pięknego i smacznego po prostu nie można przegapić. Nie ma takiej opcji!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ewa Wachowicz i jej patent na chrust
Ewy Wachowicz nie trzeba chyba nikomu bliżej przedstawiać. Znana prezenterka telewizyjna i znawczyni sztuki kulinarnej działa prężnie również w sieci, gdzie bardzo chętnie dzieli się sprawdzonymi recepturami na swoich social mediach.
A, że tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, wśród przepisów gwiazdy udało mi się znaleźć recepturę na wyjątkowy chrust. W tym miejscu należy zaznaczyć, że nie będzie to jednak chrust w tradycyjnym wydaniu. O nie, to będzie lany chrust, który robi się dużo szybciej i łatwiej. Jak mówi sama Ewa Wachowicz, przepis jest inspirowany po części hiszpańskimi churros.
Zobacz także
Genialny przepis Ewy Wachowicz na lany chrust
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ⅓ łyżeczki sody,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 125 ml mleka lub jasnego piwa,
- 1 kieliszek spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia jajek z cukrem. Produkty należy ze sobą ubić.
- Po chwili do składników dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Ewa Wachowicz podkreśla, że dwie ostatnie mieszanki mają trochę inne działanie, dlatego warto dodać je obie.
- Na koniec do mieszanki wlej mleko lub piwo oraz odrobinę spirytusu. Dzięki ostatniemu składnikowi przyszły chrust nie wpije zbyt dużo tłuszczu.
- Gotowe ciasto przelej następnie do rękawa cukierniczego lub woreczka z suwakiem, po czym zacznij na rozgrzanym tłuszczu formować gniazdka i smaż je przez kilka minut, do chwili aż nabiorą złocistych rumieńców. Gwiazda poleca do smażenia w tym przypadku masło klarowane.
- Usmażone gniazdka możesz położyć na chwilę na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Gotowy chrust Ewa Wachowicz posypuje mieszanką cukru pudru i cynamonu. Oczywiście możesz podać go również z samym cukrem pudrem, lukrem lub z polewą czekoladową. W każdym wydaniu na pewno będzie smakował fenomenalnie!