Ewa Wachowicz ugotowała zapomnianą zupę biedoty. Smaczniejsza niż żurek czy barszcz
Prosta zupa z serwatką jest lekka i pełna wartościowych składników odżywczych. Zawiera łatwo przyswajalne białko, wapń i bogactwo witamin z grupy B. Ewa Wachowicz przypomina prosty przepis na zupę serwatkową.
Wielkanocne potrawy wcale nie muszą być tłuste i ciężkostrawne. Zamiast tradycyjnego żurku z kiełbasą możesz podać lekką białą zupę z warzywami. Rodzina będzie zaskoczona dodatkiem serwatki, która dawniej znajdowała się w każdej lodówce, ale dzisiaj już mało kto o niej pamięta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca
Czym jest serwatka?
W czasach, gdy przetwory mleczne przygotowywano w ramach gospodarstwa domowego, nic nie mogło się zmarnować. W momencie odciskania sera, podstawiano miskę, aby zebrać pożywną serwatkę. Używano jej potem do przygotowywania placków lub zabielano nią zupę.
Chociaż serwatka nie jest już tak popularna jak dawniej, warto sobie o niej przypomnieć, ponieważ jest lekkostrawna i pełna wartości odżywczych. Może przed Wielkanocą skusisz się na samodzielne przygotowanie sera i w ten sposób uzyskasz również serwatkę? Jeśli nie, rozejrzyj się w markecie – nadal można ją znaleźć na półkach z nabiałem.
Serwatka dla sportowców i osób starszych
W płynie, który powstaje w wyniku odciśnięcia twarogu, znajduje się łatwo przyswajalne białko serwatkowe – po podobny produkt, ale w sproszkowanej formie często sięgają sportowcy. Białko sprzyja budowie i regeneracji mięśni, więc doskonale sprawdzi się także w diecie seniorów.
Serwatka jest pełna witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i przemianę materii. Z kolei wapń jest ważnym elementem budowy kości, dba również o prawidłową pracę układu krążenia.
Ze spożywaniem serwatki powinny uważać osoby z nietolerancją laktozy. To produkt mleczny, który może powodować nieprzyjemne dolegliwości u osób wrażliwych na ten rodzaj cukru.
Przepis na zupę serwatkową od Ewy Wachowicz
Zupę serwatkową możesz podać na śniadanie wielkanocne z jajkiem ugotowanym na twardo.
Składniki:
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- ćwierć główki białej kapusty,
- 1 por,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- 1 l serwatki,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek koperku.
Wykonanie:
- W garnku roztop łyżkę masła. Podsmaż na nim pokrojone w słupki lub kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i ziemniaki.
- Po chwili dodaj drobno pokrojoną kapustę i plasterki pora. Smaż przez ok. 5 minut, mieszając, aby uniknąć przypalenia.
- Warzywa zalej bulionem, przykryj i gotuj do miękkości. Następnie dodaj serwatkę.
- Odlej pół szklanki wywaru, przestudź i wymieszaj ze śmietaną. Zahartuj odrobiną gorącego wywaru i dodaj do garnka z zupą.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec posyp posiekanym koperkiem.