Ewa Wachowicz ugotowała zapomnianą zupę biedoty. Smaczniejsza niż żurek czy barszcz

Prosta zupa z serwatką jest lekka i pełna wartościowych składników odżywczych. Zawiera łatwo przyswajalne białko, wapń i bogactwo witamin z grupy B. Ewa Wachowicz przypomina prosty przepis na zupę serwatkową.

Ewa Wachowicz przypomina przepis na zapomnianą zupęEwa Wachowicz przypomina przepis na zapomnianą zupę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Wielkanocne potrawy wcale nie muszą być tłuste i ciężkostrawne. Zamiast tradycyjnego żurku z kiełbasą możesz podać lekką białą zupę z warzywami. Rodzina będzie zaskoczona dodatkiem serwatki, która dawniej znajdowała się w każdej lodówce, ale dzisiaj już mało kto o niej pamięta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca

Czym jest serwatka?

W czasach, gdy przetwory mleczne przygotowywano w ramach gospodarstwa domowego, nic nie mogło się zmarnować. W momencie odciskania sera, podstawiano miskę, aby zebrać pożywną serwatkę. Używano jej potem do przygotowywania placków lub zabielano nią zupę.

Chociaż serwatka nie jest już tak popularna jak dawniej, warto sobie o niej przypomnieć, ponieważ jest lekkostrawna i pełna wartości odżywczych. Może przed Wielkanocą skusisz się na samodzielne przygotowanie sera i w ten sposób uzyskasz również serwatkę? Jeśli nie, rozejrzyj się w markecie – nadal można ją znaleźć na półkach z nabiałem.

Serwatka dla sportowców i osób starszych

W płynie, który powstaje w wyniku odciśnięcia twarogu, znajduje się łatwo przyswajalne białko serwatkowe – po podobny produkt, ale w sproszkowanej formie często sięgają sportowcy. Białko sprzyja budowie i regeneracji mięśni, więc doskonale sprawdzi się także w diecie seniorów.

Serwatka jest pełna witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i przemianę materii. Z kolei wapń jest ważnym elementem budowy kości, dba również o prawidłową pracę układu krążenia.

Ze spożywaniem serwatki powinny uważać osoby z nietolerancją laktozy. To produkt mleczny, który może powodować nieprzyjemne dolegliwości u osób wrażliwych na ten rodzaj cukru.

Przepis na zupę serwatkową od Ewy Wachowicz

Zupę serwatkową możesz podać na śniadanie wielkanocne z jajkiem ugotowanym na twardo.

Składniki:

  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 4 ziemniaki,
  • ćwierć główki białej kapusty,
  • 1 por,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 1 l serwatki,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek koperku.

Wykonanie:

  1. W garnku roztop łyżkę masła. Podsmaż na nim pokrojone w słupki lub kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i ziemniaki.
  2. Po chwili dodaj drobno pokrojoną kapustę i plasterki pora. Smaż przez ok. 5 minut, mieszając, aby uniknąć przypalenia.
  3. Warzywa zalej bulionem, przykryj i gotuj do miękkości. Następnie dodaj serwatkę.
  4. Odlej pół szklanki wywaru, przestudź i wymieszaj ze śmietaną. Zahartuj odrobiną gorącego wywaru i dodaj do garnka z zupą.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec posyp posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata