Ewa Wachowicz ugotowała zapomnianą zupę biedoty. Smaczniejsza niż żurek czy barszcz

Prosta zupa z serwatką jest lekka i pełna wartościowych składników odżywczych. Zawiera łatwo przyswajalne białko, wapń i bogactwo witamin z grupy B. Ewa Wachowicz przypomina prosty przepis na zupę serwatkową.

Ewa Wachowicz przypomina przepis na zapomnianą zupęEwa Wachowicz przypomina przepis na zapomnianą zupę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Wielkanocne potrawy wcale nie muszą być tłuste i ciężkostrawne. Zamiast tradycyjnego żurku z kiełbasą możesz podać lekką białą zupę z warzywami. Rodzina będzie zaskoczona dodatkiem serwatki, która dawniej znajdowała się w każdej lodówce, ale dzisiaj już mało kto o niej pamięta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca

Czym jest serwatka?

W czasach, gdy przetwory mleczne przygotowywano w ramach gospodarstwa domowego, nic nie mogło się zmarnować. W momencie odciskania sera, podstawiano miskę, aby zebrać pożywną serwatkę. Używano jej potem do przygotowywania placków lub zabielano nią zupę.

Chociaż serwatka nie jest już tak popularna jak dawniej, warto sobie o niej przypomnieć, ponieważ jest lekkostrawna i pełna wartości odżywczych. Może przed Wielkanocą skusisz się na samodzielne przygotowanie sera i w ten sposób uzyskasz również serwatkę? Jeśli nie, rozejrzyj się w markecie – nadal można ją znaleźć na półkach z nabiałem.

Serwatka dla sportowców i osób starszych

W płynie, który powstaje w wyniku odciśnięcia twarogu, znajduje się łatwo przyswajalne białko serwatkowe – po podobny produkt, ale w sproszkowanej formie często sięgają sportowcy. Białko sprzyja budowie i regeneracji mięśni, więc doskonale sprawdzi się także w diecie seniorów.

Serwatka jest pełna witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i przemianę materii. Z kolei wapń jest ważnym elementem budowy kości, dba również o prawidłową pracę układu krążenia.

Ze spożywaniem serwatki powinny uważać osoby z nietolerancją laktozy. To produkt mleczny, który może powodować nieprzyjemne dolegliwości u osób wrażliwych na ten rodzaj cukru.

Przepis na zupę serwatkową od Ewy Wachowicz

Zupę serwatkową możesz podać na śniadanie wielkanocne z jajkiem ugotowanym na twardo.

Składniki:

  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 4 ziemniaki,
  • ćwierć główki białej kapusty,
  • 1 por,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 1 l serwatki,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek koperku.

Wykonanie:

  1. W garnku roztop łyżkę masła. Podsmaż na nim pokrojone w słupki lub kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i ziemniaki.
  2. Po chwili dodaj drobno pokrojoną kapustę i plasterki pora. Smaż przez ok. 5 minut, mieszając, aby uniknąć przypalenia.
  3. Warzywa zalej bulionem, przykryj i gotuj do miękkości. Następnie dodaj serwatkę.
  4. Odlej pół szklanki wywaru, przestudź i wymieszaj ze śmietaną. Zahartuj odrobiną gorącego wywaru i dodaj do garnka z zupą.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec posyp posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯