Foccacia z dynią jak piękny obraz. Obok tej przystawki nie przejdziesz obojętnie

Focaccia z dynią i cebulą zamienia się w jadalne dzieło sztuki. Piękna dekoracja jest nie tylko ozdobą, ale również smacznym dodatkiem do tego włoskiego wypieku. Idealnie sprawdzi się na jesienne przyjęcia i spotkania z bliskimi.

Foccacia z dynią- PysznościFoccacia z dynią- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Focaccia to włoski rodzaj pieczywa, który powstaje w podobny sposób jak pizza. Często wykorzystuje się ją jako bazę do kanapek lub zjada tak po prostu, jako przekąskę. Jest puszysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. W moim domu pojawia się najczęściej na kolacje lub imprezy w gronie znajomych - każdy chętnie sięga po porcję tego placka. Dzięki odpowiednim dodatkom na wierzchu może zamienić się w jadalne dzieło sztuki. Piękny obraz "namalowany" kawałkami warzyw w jesiennej odsłonie wywołuje zawsze zachwyt na twarzach moich gości. Dziś dokładnie pokażę ci, jak stworzyć takie dzieło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem stworzysz piękny obraz w jadalnym wydaniu. W roli głównej wystąpi genialna dynia

Focaccia z dynią

Składniki:

  • 600 g ciasta na pizzę,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/2 małej dyni hakkido,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • łyżki soli morskiej,
  • 2 łyżki tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Blaszkę do pieczenia obficie polewam oliwą z oliwek, rozsmarowując ją w naczyniu. Wkładam do środka ciasto na pizzę, polewam oliwą, przykrywam folią lub dużą deską i odstawiam na 30 minut, aby nieco jeszcze podrosło.

Ciasto na focaccie- Pyszności
Ciasto na focaccie- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Dynię przekrajam na pół i przy pomocy łyżki wydrążam miąższ z pestkami. Połówki dyni kroję w cienkie plasterki wraz ze skórką.

Dynia- Pyszności
Dynia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Podrośnięte ciasto jeszcze raz polewam oliwą i rozciągam w blaszce. Palcami robię wgłębienia i układam kawałki dyni oraz plasterki cebuli tworząc kolorowy obraz. Na wideo z przepisem dokładnie zobaczysz, jak to zrobić.

Dynia- Pyszności
Dynia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Posypuję całość solą morską oraz tartym parmezanem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 15 minut.

Krok 5: Gotową focaccię przekładam na duży talerz. Kroję dopiero przy podaniu, aby nie zniszczyć od razu warzywnej kompozycji. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Focaccia z dynią
Focaccia z dynią © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil