WideoFoccacia z dynią jak piękny obraz. Obok tej przystawki nie przejdziesz obojętnie

Foccacia z dynią jak piękny obraz. Obok tej przystawki nie przejdziesz obojętnie

Focaccia z dynią i cebulą zamienia się w jadalne dzieło sztuki. Piękna dekoracja jest nie tylko ozdobą, ale również smacznym dodatkiem do tego włoskiego wypieku. Idealnie sprawdzi się na jesienne przyjęcia i spotkania z bliskimi.

Foccacia z dynią- Pyszności
Foccacia z dynią- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

24.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:59

Focaccia to włoski rodzaj pieczywa, który powstaje w podobny sposób jak pizza. Często wykorzystuje się ją jako bazę do kanapek lub zjada tak po prostu, jako przekąskę. Jest puszysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. W moim domu pojawia się najczęściej na kolacje lub imprezy w gronie znajomych - każdy chętnie sięga po porcję tego placka. Dzięki odpowiednim dodatkom na wierzchu może zamienić się w jadalne dzieło sztuki. Piękny obraz "namalowany" kawałkami warzyw w jesiennej odsłonie wywołuje zawsze zachwyt na twarzach moich gości. Dziś dokładnie pokażę ci, jak stworzyć takie dzieło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Focaccia z dynią

Składniki:

  • 600 g ciasta na pizzę,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/2 małej dyni hakkido,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • łyżki soli morskiej,
  • 2 łyżki tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Blaszkę do pieczenia obficie polewam oliwą z oliwek, rozsmarowując ją w naczyniu. Wkładam do środka ciasto na pizzę, polewam oliwą, przykrywam folią lub dużą deską i odstawiam na 30 minut, aby nieco jeszcze podrosło.

Ciasto na focaccie- Pyszności
Ciasto na focaccie- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Dynię przekrajam na pół i przy pomocy łyżki wydrążam miąższ z pestkami. Połówki dyni kroję w cienkie plasterki wraz ze skórką.

Dynia- Pyszności
Dynia- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Podrośnięte ciasto jeszcze raz polewam oliwą i rozciągam w blaszce. Palcami robię wgłębienia i układam kawałki dyni oraz plasterki cebuli tworząc kolorowy obraz. Na wideo z przepisem dokładnie zobaczysz, jak to zrobić.

Dynia- Pyszności
Dynia- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Posypuję całość solą morską oraz tartym parmezanem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 15 minut.

Krok 5: Gotową focaccię przekładam na duży talerz. Kroję dopiero przy podaniu, aby nie zniszczyć od razu warzywnej kompozycji. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Focaccia z dynią
Focaccia z dynią© Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie