Francuzi zajadają się takim kurczakiem co niedzielę. Skórka jest chrupiąca, a mięso rozpływa się w ustach

Ten kurczak to po prostu poezja. Soczyste i delikatne mięso, rumiana i chrupiąca skórka i jeszcze ten pyszny aromat. To danie idealne na niedzielny obiad zarówno wtedy, gdy gotujesz go dla najbliższych, jak i na specjalne okazje.

Aromatyczny kurczak z chrupiącą skórkąAromatyczny kurczak z chrupiącą skórką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż samo przygotowanie pieczonego kurczaka jest proste, to zrobienie go perfekcyjnie sprawia już więcej problemów. Warto sięgnąć wtedy po francuski przepis na poulet rôti au beurre. Francuzi znani są ze swojej miłości do masła, co znajduje odzwierciedlenie również w tym przepisie. Nie tylko nadaje ono głęboki, lekko orzechowy smak mięsu, ale sprawia też, że skórka staje się idealnie chrupiąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najsmaczniejsze, bogato faszerowane gołąbki. Zastąpią dwudaniowy obiad

Francuski kurczak pieczony w maśle

Czasami mniej znaczy więcej i to danie jest tego idealnym przykładem. Klucz do sukcesu leży bowiem w solidnej porcji masła, które rozpływa się na skórce i pod nią, wnikając w mięso podczas pieczenia. Dzięki temu kurczak jest niewiarygodnie soczysty w środku, a z zewnątrz zyskuje złocistą, chrupiącą powłokę. Do tego trochę świeżych ziół, aromatyczny czosnek, nieco cebuli i kapka cierpliwości podczas pieczenia.

Francuzi udoskonalili tę metodę do perfekcji, przekształcając zwykłego pieczonego kurczaka w kulinarne arcydzieło. To danie, które jest serwowane w każdą niedzielę na rodzinnych stołach w całej Francji. Cały dom wypełnia się wtedy niezwykłym aromatem pieczonego masła, tymianku i czosnku, który sprawia, że każdemu domownikowi cieknie ślinka.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg),
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1 cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn czy natka pietruszki),
  • sól morska i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce utrzyj miękkie masło z solą i pieprzem. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Ich proporcje i skład dobierz do własnych preferencji.
  2. Włóż palce pod skórę na piersi kurczaka i delikatnie oddziel ją od mięsa.
  3. Włóż tam część masła i rozprowadź je równomiernie. Resztą masła natrzyj całego kurczaka z zewnątrz.
  4. Do środka kurczaka włóż przekrojoną cebulę, czosnek i resztę ziół.
  5. Zwiąż udka, aby nadać mu zgrabny kształt. Ułatwi to również równomierne pieczenie.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  7. Umieść kurczaka w brytfannie i piecz przez około 1 godzinę i 20 minut, polewając go od czasu do czasu wytopionym masłem i sokami. Kurczak jest gotowy, gdy po wbiciu patyczka w najgrubszą część uda wypływa przezroczysty sok.
  8. Przed podaniem pozwól mu odpocząć przez 10-15 minut.

Gotowego kurczaka możesz podać z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku