Francuzi zajadają się takim kurczakiem co niedzielę. Skórka jest chrupiąca, a mięso rozpływa się w ustach

Ten kurczak to po prostu poezja. Soczyste i delikatne mięso, rumiana i chrupiąca skórka i jeszcze ten pyszny aromat. To danie idealne na niedzielny obiad zarówno wtedy, gdy gotujesz go dla najbliższych, jak i na specjalne okazje.

Aromatyczny kurczak z chrupiącą skórkąAromatyczny kurczak z chrupiącą skórką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż samo przygotowanie pieczonego kurczaka jest proste, to zrobienie go perfekcyjnie sprawia już więcej problemów. Warto sięgnąć wtedy po francuski przepis na poulet rôti au beurre. Francuzi znani są ze swojej miłości do masła, co znajduje odzwierciedlenie również w tym przepisie. Nie tylko nadaje ono głęboki, lekko orzechowy smak mięsu, ale sprawia też, że skórka staje się idealnie chrupiąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najsmaczniejsze, bogato faszerowane gołąbki. Zastąpią dwudaniowy obiad

Francuski kurczak pieczony w maśle

Czasami mniej znaczy więcej i to danie jest tego idealnym przykładem. Klucz do sukcesu leży bowiem w solidnej porcji masła, które rozpływa się na skórce i pod nią, wnikając w mięso podczas pieczenia. Dzięki temu kurczak jest niewiarygodnie soczysty w środku, a z zewnątrz zyskuje złocistą, chrupiącą powłokę. Do tego trochę świeżych ziół, aromatyczny czosnek, nieco cebuli i kapka cierpliwości podczas pieczenia.

Francuzi udoskonalili tę metodę do perfekcji, przekształcając zwykłego pieczonego kurczaka w kulinarne arcydzieło. To danie, które jest serwowane w każdą niedzielę na rodzinnych stołach w całej Francji. Cały dom wypełnia się wtedy niezwykłym aromatem pieczonego masła, tymianku i czosnku, który sprawia, że każdemu domownikowi cieknie ślinka.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg),
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1 cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn czy natka pietruszki),
  • sól morska i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce utrzyj miękkie masło z solą i pieprzem. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Ich proporcje i skład dobierz do własnych preferencji.
  2. Włóż palce pod skórę na piersi kurczaka i delikatnie oddziel ją od mięsa.
  3. Włóż tam część masła i rozprowadź je równomiernie. Resztą masła natrzyj całego kurczaka z zewnątrz.
  4. Do środka kurczaka włóż przekrojoną cebulę, czosnek i resztę ziół.
  5. Zwiąż udka, aby nadać mu zgrabny kształt. Ułatwi to również równomierne pieczenie.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  7. Umieść kurczaka w brytfannie i piecz przez około 1 godzinę i 20 minut, polewając go od czasu do czasu wytopionym masłem i sokami. Kurczak jest gotowy, gdy po wbiciu patyczka w najgrubszą część uda wypływa przezroczysty sok.
  8. Przed podaniem pozwól mu odpocząć przez 10-15 minut.

Gotowego kurczaka możesz podać z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki