Francuzi zajadają się takim kurczakiem co niedzielę. Skórka jest chrupiąca, a mięso rozpływa się w ustach

Ten kurczak to po prostu poezja. Soczyste i delikatne mięso, rumiana i chrupiąca skórka i jeszcze ten pyszny aromat. To danie idealne na niedzielny obiad zarówno wtedy, gdy gotujesz go dla najbliższych, jak i na specjalne okazje.

Aromatyczny kurczak z chrupiącą skórkąAromatyczny kurczak z chrupiącą skórką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż samo przygotowanie pieczonego kurczaka jest proste, to zrobienie go perfekcyjnie sprawia już więcej problemów. Warto sięgnąć wtedy po francuski przepis na poulet rôti au beurre. Francuzi znani są ze swojej miłości do masła, co znajduje odzwierciedlenie również w tym przepisie. Nie tylko nadaje ono głęboki, lekko orzechowy smak mięsu, ale sprawia też, że skórka staje się idealnie chrupiąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najsmaczniejsze, bogato faszerowane gołąbki. Zastąpią dwudaniowy obiad

Francuski kurczak pieczony w maśle

Czasami mniej znaczy więcej i to danie jest tego idealnym przykładem. Klucz do sukcesu leży bowiem w solidnej porcji masła, które rozpływa się na skórce i pod nią, wnikając w mięso podczas pieczenia. Dzięki temu kurczak jest niewiarygodnie soczysty w środku, a z zewnątrz zyskuje złocistą, chrupiącą powłokę. Do tego trochę świeżych ziół, aromatyczny czosnek, nieco cebuli i kapka cierpliwości podczas pieczenia.

Francuzi udoskonalili tę metodę do perfekcji, przekształcając zwykłego pieczonego kurczaka w kulinarne arcydzieło. To danie, które jest serwowane w każdą niedzielę na rodzinnych stołach w całej Francji. Cały dom wypełnia się wtedy niezwykłym aromatem pieczonego masła, tymianku i czosnku, który sprawia, że każdemu domownikowi cieknie ślinka.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg),
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1 cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn czy natka pietruszki),
  • sól morska i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce utrzyj miękkie masło z solą i pieprzem. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Ich proporcje i skład dobierz do własnych preferencji.
  2. Włóż palce pod skórę na piersi kurczaka i delikatnie oddziel ją od mięsa.
  3. Włóż tam część masła i rozprowadź je równomiernie. Resztą masła natrzyj całego kurczaka z zewnątrz.
  4. Do środka kurczaka włóż przekrojoną cebulę, czosnek i resztę ziół.
  5. Zwiąż udka, aby nadać mu zgrabny kształt. Ułatwi to również równomierne pieczenie.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  7. Umieść kurczaka w brytfannie i piecz przez około 1 godzinę i 20 minut, polewając go od czasu do czasu wytopionym masłem i sokami. Kurczak jest gotowy, gdy po wbiciu patyczka w najgrubszą część uda wypływa przezroczysty sok.
  8. Przed podaniem pozwól mu odpocząć przez 10-15 minut.

Gotowego kurczaka możesz podać z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀