Gdy na świątecznym stole lądują czekoladowe szyszki, goście wstrzymują oddech. Wyglądają bajecznie
Czekoladowe szyszki to słodka dekoracja świątecznego stołu. Są o wiele lepsze niż naturalne – nie tylko dlatego, że można jest zjeść, ale także dlatego, że możesz je zrobić dokładnie w takiej wielkości, jakiej potrzebujesz. Warto przygotować ten mały świąteczny akcent, by magię świąt Bożego Narodzenia poczuła cała twoja rodzina.
Kiedy przed świętami piekarnik działa na pełnych obrotach, deser, który nie wymaga pieczenia, działa jak miód na serce. Sprawia, że w kuchni wszystko przyjmuje pomyślny obrót, bo kolejna pozycja z listy w mig jest gotowa. Deser zdobywa serca dzieciaków ze względu na jeden składnik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Słodkości, które ozdabiają stół na święta
Najbardziej popularną słodką ozdobą na Boże Narodzenie są lukrowane pierniczki. Ale nie tylko one świetnie prezentują się wśród wigilijnych potraw. Do grona pysznych ozdób zaliczają się też kruche orzeszki – tak, dokładnie takie jak robiły nasze babcie w PRL-u – oraz czekoladowe szyszki. Zrobisz je podobnie jak pralinki. Posypane cukrem pudrem wyglądają jak oprószone śniegiem.
Za co dzieciaki kochają czekoladowe szyszki?
Do słodkich szyszek potrzebujesz czekoladowych płatków śniadaniowych w formie muszelek. Wybierz takie, które mają najlepszy skład, czyli dużą zawartość pełnoziarnistych zbóż i małą ilość cukru. Unikaj syropu glukozowego i oleju palmowego, który składa się w ok. 50 proc. z nasyconych kwasów tłuszczowych.
Masę na szyszki najlepiej przygotować w kąpieli wodnej, czyli w metalowej misce zawieszonej na rancie garnka z gotującą się wodą.
Składniki:
- 300 g herbatników kakaowych,
- 150 g miękkiego masła,
- 2 łyżki kakao,
- 150 g czekolady deserowej,
- 50 ml śmietany kremówki,
- 1 opakowanie czekoladowych płatków śniadaniowych,
- cukier puder.
Wykonanie:
- Rozkrusz herbatniki na proszek – możesz sobie pomóc blenderem.
- W kąpieli wodnej roztop pokruszoną czekoladę, wymieszaj z masłem i śmietaną na gładką masę. Dodaj kakao, ponownie dokładnie wymieszaj i zdejmij z kuchenki.
- Do gęstego kremu czekoladowego dodaj pokruszone herbatniki.
- W dłoniach uformuj kulki i ukształtuj je w szyszki.
- W gotowe pralinki wbijaj płatki czekoladowe, zaczynając od góry.
- Oprósz cukrem pudrem i schowaj do lodówki, aby zrobiły się twarde.