Gdy na świątecznym stole lądują czekoladowe szyszki, goście wstrzymują oddech. Wyglądają bajecznie

Czekoladowe szyszki to słodka dekoracja świątecznego stołu. Są o wiele lepsze niż naturalne – nie tylko dlatego, że można jest zjeść, ale także dlatego, że możesz je zrobić dokładnie w takiej wielkości, jakiej potrzebujesz. Warto przygotować ten mały świąteczny akcent, by magię świąt Bożego Narodzenia poczuła cała twoja rodzina.

Do masy na czekoladowe szyszki może dodać kilka kropelek rumuDo masy na czekoladowe szyszki można dodać kilka kropelek rumu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Kiedy przed świętami piekarnik działa na pełnych obrotach, deser, który nie wymaga pieczenia, działa jak miód na serce. Sprawia, że w kuchni wszystko przyjmuje pomyślny obrót, bo kolejna pozycja z listy w mig jest gotowa. Deser zdobywa serca dzieciaków ze względu na jeden składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Słodkości, które ozdabiają stół na święta

Najbardziej popularną słodką ozdobą na Boże Narodzenie są lukrowane pierniczki. Ale nie tylko one świetnie prezentują się wśród wigilijnych potraw. Do grona pysznych ozdób zaliczają się też kruche orzeszki – tak, dokładnie takie jak robiły nasze babcie w PRL-u – oraz czekoladowe szyszki. Zrobisz je podobnie jak pralinki. Posypane cukrem pudrem wyglądają jak oprószone śniegiem.

Za co dzieciaki kochają czekoladowe szyszki?

Do słodkich szyszek potrzebujesz czekoladowych płatków śniadaniowych w formie muszelek. Wybierz takie, które mają najlepszy skład, czyli dużą zawartość pełnoziarnistych zbóż i małą ilość cukru. Unikaj syropu glukozowego i oleju palmowego, który składa się w ok. 50 proc. z nasyconych kwasów tłuszczowych.

Masę na szyszki najlepiej przygotować w kąpieli wodnej, czyli w metalowej misce zawieszonej na rancie garnka z gotującą się wodą.

Składniki:

  • 300 g herbatników kakaowych,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 150 g czekolady deserowej,
  • 50 ml śmietany kremówki,
  • 1 opakowanie czekoladowych płatków śniadaniowych,
  • cukier puder.

Wykonanie:

  1. Rozkrusz herbatniki na proszek – możesz sobie pomóc blenderem.
  2. W kąpieli wodnej roztop pokruszoną czekoladę, wymieszaj z masłem i śmietaną na gładką masę. Dodaj kakao, ponownie dokładnie wymieszaj i zdejmij z kuchenki.
  3. Do gęstego kremu czekoladowego dodaj pokruszone herbatniki.
  4. W dłoniach uformuj kulki i ukształtuj je w szyszki.
  5. W gotowe pralinki wbijaj płatki czekoladowe, zaczynając od góry.
  6. Oprósz cukrem pudrem i schowaj do lodówki, aby zrobiły się twarde.

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie