Gdy zostają mi ziemniaki z obiadu, robię te kotlety. Mój mąż jest zachwycony ich farszem
Ten obiad zachwyca prostotą przygotowania i smakiem, który nie ma sobie równych. Wystarczy połączyć kilka składników, by wyczarować danie, którego nie powstydziliby się nawet w restauracji.
Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować za dużo ziemniaków na obiad, niech pierwszy rzuci kartoflem. Od kiedy poznałam ten przepis, celowo gotuję ich więcej, by później przerobić je na pyszne kotlety z dodatkiem mięsa. Klasyczne mielone szybko poszły w odstawkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut
Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym
Chociaż same kotlety ziemniaczane nie są niczym odkrywczym, to te z dodatkiem mięsa mielonego wprowadzą trochę innowacji na stół. Robi się je naprawdę ekspresowo, gdy masz już ugotowane ziemniaki. Nie musisz jednak czekać, aż zostaną resztki i ugotować pyry specjalnie do tego dania.
Są sycące, pełne smaku i idealne na obiad dla całej rodziny. Dodatek majeranku, czosnku i świeżego szczypiorku nadaje im aromat, a chrupiąca panierka upodabnia do klasycznych kotletów.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 400 g mięsa mielonego z łopatki,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej, do smażenia,
- 200 ml wody,
- 1 łyżka musztardy ulubionej musztardy,
- posiekany szczypiorek.
Do panierowania:
- mąka pszenna,
- jajko,
- bułka tarta,
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgnieć tłuczkiem
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
- Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju.
- Gdy cebula się zeszkli, dorzuć mielone mięso i dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką.
- Smaż, aż mięso zacznie się rumienić. Gdy będzie gotowe, zdejmij je z patelni i odstaw do wystudzenia.
- Podsmażone mięso dodaj do ziemniaków.
- Dorzuć musztardę, szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtaczaj je po kolei w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż zarumienią się z obu stron.
Gotowe kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym serwuj na ciepło. Możesz dodatkowo podać je z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Do takich kotletów świetnie pasować będzie surówka, na przykład z młodej kapusty, jabłka oraz pora. Smacznego!