Gdy zostają mi ziemniaki z obiadu, robię te kotlety. Mój mąż jest zachwycony ich farszem

Ten obiad zachwyca prostotą przygotowania i smakiem, który nie ma sobie równych. Wystarczy połączyć kilka składników, by wyczarować danie, którego nie powstydziliby się nawet w restauracji.

Kotlety ziemniaczane ze specjalnym farszem. Tanio i smacznieKotlety ziemniaczane ze specjalnym farszem. Tanio i smacznie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | katrinshine
Ewa Malinowska

Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować za dużo ziemniaków na obiad, niech pierwszy rzuci kartoflem. Od kiedy poznałam ten przepis, celowo gotuję ich więcej, by później przerobić je na pyszne kotlety z dodatkiem mięsa. Klasyczne mielone szybko poszły w odstawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym

Chociaż same kotlety ziemniaczane nie są niczym odkrywczym, to te z dodatkiem mięsa mielonego wprowadzą trochę innowacji na stół. Robi się je naprawdę ekspresowo, gdy masz już ugotowane ziemniaki. Nie musisz jednak czekać, aż zostaną resztki i ugotować pyry specjalnie do tego dania.

Kotlety ziemniaczane w panierce - Pyszności
Kotlety ziemniaczane w panierce - Pyszności © Adobe Stock

Są sycące, pełne smaku i idealne na obiad dla całej rodziny. Dodatek majeranku, czosnku i świeżego szczypiorku nadaje im aromat, a chrupiąca panierka upodabnia do klasycznych kotletów.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej, do smażenia,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżka musztardy ulubionej musztardy,
  • posiekany szczypiorek.

Do panierowania:

  • mąka pszenna,
  • jajko,
  • bułka tarta,

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgnieć tłuczkiem
  2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
  3. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju.
  4. Gdy cebula się zeszkli, dorzuć mielone mięso i dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką.
  5. Smaż, aż mięso zacznie się rumienić. Gdy będzie gotowe, zdejmij je z patelni i odstaw do wystudzenia.
  6. Podsmażone mięso dodaj do ziemniaków.
  7. Dorzuć musztardę, szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
  8. Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtaczaj je po kolei w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.
  9. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż zarumienią się z obu stron.

Gotowe kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym serwuj na ciepło. Możesz dodatkowo podać je z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Do takich kotletów świetnie pasować będzie surówka, na przykład z młodej kapusty, jabłka oraz pora. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości