Gdy zostają mi ziemniaki z obiadu, robię te kotlety. Mój mąż jest zachwycony ich farszem

Ten obiad zachwyca prostotą przygotowania i smakiem, który nie ma sobie równych. Wystarczy połączyć kilka składników, by wyczarować danie, którego nie powstydziliby się nawet w restauracji.

Kotlety ziemniaczane ze specjalnym farszem. Tanio i smacznieKotlety ziemniaczane ze specjalnym farszem. Tanio i smacznie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | katrinshine
Ewa Malinowska

Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować za dużo ziemniaków na obiad, niech pierwszy rzuci kartoflem. Od kiedy poznałam ten przepis, celowo gotuję ich więcej, by później przerobić je na pyszne kotlety z dodatkiem mięsa. Klasyczne mielone szybko poszły w odstawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym

Chociaż same kotlety ziemniaczane nie są niczym odkrywczym, to te z dodatkiem mięsa mielonego wprowadzą trochę innowacji na stół. Robi się je naprawdę ekspresowo, gdy masz już ugotowane ziemniaki. Nie musisz jednak czekać, aż zostaną resztki i ugotować pyry specjalnie do tego dania.

Kotlety ziemniaczane w panierce - Pyszności
Kotlety ziemniaczane w panierce - Pyszności © Adobe Stock

Są sycące, pełne smaku i idealne na obiad dla całej rodziny. Dodatek majeranku, czosnku i świeżego szczypiorku nadaje im aromat, a chrupiąca panierka upodabnia do klasycznych kotletów.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej, do smażenia,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżka musztardy ulubionej musztardy,
  • posiekany szczypiorek.

Do panierowania:

  • mąka pszenna,
  • jajko,
  • bułka tarta,

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgnieć tłuczkiem
  2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
  3. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju.
  4. Gdy cebula się zeszkli, dorzuć mielone mięso i dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką.
  5. Smaż, aż mięso zacznie się rumienić. Gdy będzie gotowe, zdejmij je z patelni i odstaw do wystudzenia.
  6. Podsmażone mięso dodaj do ziemniaków.
  7. Dorzuć musztardę, szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
  8. Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtaczaj je po kolei w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.
  9. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż zarumienią się z obu stron.

Gotowe kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym serwuj na ciepło. Możesz dodatkowo podać je z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Do takich kotletów świetnie pasować będzie surówka, na przykład z młodej kapusty, jabłka oraz pora. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯