Gdy zostaną mi tłuczone ziemniaki z obiadu, robię z nich chipsy. Moi znajomi byli zachwyceni

Kto by pomyślał, że proste, kremowe puree ziemniaczane może stać się podstawą do stworzenia wyjątkowej przekąski? Okazuje się, że resztki tego popularnego dania mogą zyskać drugie życie w postaci chrupiących chipsów, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Chipsy z tłuczonych ziemniaków.Chipsy z tłuczonych ziemniaków.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Tłuczone ziemniaki to jedno z dań, które niemal zawsze pojawia się na polskich stołach. Ale co zrobić, gdy po obiedzie zostanie ich nadmiar? Zamiast wyrzucać, zamień je w coś wyjątkowego! Chipsy z tłuczonych ziemniaków to pomysł na prostą, chrupiącą przekąskę, która zachwyci każdego. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a efekt – oszałamiający.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Z puree ziemniaczanego do chrupiących chipsów – prosty przepis na niebanalną przekąskę

Zazwyczaj, gdy na naszym stole gości puree ziemniaczane, przygotowujemy go w większej ilości. Często zdarza się, że po obiedzie zostają nam jego resztki. Zamiast chować je do lodówki, warto wykorzystać je do stworzenia pysznej i oryginalnej przekąski.

Składniki:

  • gotowe puree ziemniaczane,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka lub ostra,
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie),
  • olej roślinny,

Przygotowanie:

  1. Formowanie chipsów: Puree ziemniaczane przełóż do woreczka strunowego. Odetnij mały róg, aby stworzyć improwizowaną szprycę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie porcje puree, zachowując między nimi odpowiednią odległość. Za pomocą szklanki delikatnie spłaszcz każde kółeczko.
  2. Doprawianie: Posyp chipsy solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Możesz również skropić je niewielką ilością oleju roślinnego.
  3. Pieczenie: Wstaw blachę z chipsami do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 30 minut, lub do momentu aż chipsy staną się złociste i chrupiące.

Chipsy z puree ziemniaczanego to prosty, a zarazem niezwykle smaczny sposób na wykorzystanie resztek tego popularnego dania. Dzięki temu przepisowi możesz stworzyć zdrową i oryginalną przekąskę, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥