Gdy zostaną mi tłuczone ziemniaki z obiadu, robię z nich chipsy. Moi znajomi byli zachwyceni

Kto by pomyślał, że proste, kremowe puree ziemniaczane może stać się podstawą do stworzenia wyjątkowej przekąski? Okazuje się, że resztki tego popularnego dania mogą zyskać drugie życie w postaci chrupiących chipsów, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Chipsy z tłuczonych ziemniaków.Chipsy z tłuczonych ziemniaków.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Tłuczone ziemniaki to jedno z dań, które niemal zawsze pojawia się na polskich stołach. Ale co zrobić, gdy po obiedzie zostanie ich nadmiar? Zamiast wyrzucać, zamień je w coś wyjątkowego! Chipsy z tłuczonych ziemniaków to pomysł na prostą, chrupiącą przekąskę, która zachwyci każdego. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a efekt – oszałamiający.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Z puree ziemniaczanego do chrupiących chipsów – prosty przepis na niebanalną przekąskę

Zazwyczaj, gdy na naszym stole gości puree ziemniaczane, przygotowujemy go w większej ilości. Często zdarza się, że po obiedzie zostają nam jego resztki. Zamiast chować je do lodówki, warto wykorzystać je do stworzenia pysznej i oryginalnej przekąski.

Składniki:

  • gotowe puree ziemniaczane,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka lub ostra,
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie),
  • olej roślinny,

Przygotowanie:

  1. Formowanie chipsów: Puree ziemniaczane przełóż do woreczka strunowego. Odetnij mały róg, aby stworzyć improwizowaną szprycę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie porcje puree, zachowując między nimi odpowiednią odległość. Za pomocą szklanki delikatnie spłaszcz każde kółeczko.
  2. Doprawianie: Posyp chipsy solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Możesz również skropić je niewielką ilością oleju roślinnego.
  3. Pieczenie: Wstaw blachę z chipsami do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 30 minut, lub do momentu aż chipsy staną się złociste i chrupiące.

Chipsy z puree ziemniaczanego to prosty, a zarazem niezwykle smaczny sposób na wykorzystanie resztek tego popularnego dania. Dzięki temu przepisowi możesz stworzyć zdrową i oryginalną przekąskę, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu