PrzepisObiadUbite ziemniaki serwuję jak francuska gospodyni. Talerze po obiedzie są zawsze puste

Ubite ziemniaki serwuję jak francuska gospodyni. Talerze po obiedzie są zawsze puste

Francuzi zdecydowanie potrafią zrobić dobre puree ziemniaczane. Podstawa to nie tylko odpowiednie warzywa, ale przede wszystkim dodatki i technika gotowania. Odkąd wypróbowałam sposób z trikiem na śmietanę, nie podaję rodzinie innych ziemniaczków na drugie danie.

Puree ziemniaczane musi być odpowiednio kremowe i puszyste
Puree ziemniaczane musi być odpowiednio kremowe i puszyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Puree ziemniaczane to jedno z ulubionych dań na całym świecie. Choć można je wzbogacić mascarpone, boczkiem czy serem, kluczowe składniki to sól, masło i mleko lub śmietana. Francuzi jednak dodają coś wyjątkowego, co nadaje potrawie lekkości. Chodzi o śmietanę, ale odpowiednio dobraną i potraktowaną, zanim zostanie wmieszana do ubitych ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki ziemniaczane. Totalny hit imprezowy

Jakie ziemniaki wybrać na puree?

Puree ziemniaczane to niezwykle popularny dodatek do wielu potraw, ceniony za swoją kremową konsystencję i wszechstronność. Żeby zrobić idealne puree, zaleca się użyć ziemniaków typu B lub C, takich jak Irga czy Bryza, które zawierają dużo skrobi, co przekłada się na puszystość dania. Ważnym krokiem jest stopniowe dodawanie płynnych składników, by lepiej kontrolować konsystencję. Najlepszy efekt, który wyróżnia puree ziemniaczane po francusku to przyjemna, gładka struktura. Jak to uzyskać?

Sposób na puree ziemniaczane Chantilly

Chantilly to nie tylko miejscowość we Francji, a także określenie na ubitą śmietankę w postaci gęstego kremu. Kiedy masz już obrane i ugotowane ziemniaki (1 kg), standardowo jak do puree musisz je przecisnąć przez praskę. Już w tym momencie tekstura zdecydowanie zmienia się. Następnie musisz do masy dodać miękkie masło (100 g) i mleko, mieszając i kontrolując konsystencję do pożądanej. Cały czas musi być dość gęsta, bo czas na ostatni składnik. A jest to właśnie ubita słodka śmietanka - z polskich sklepów to 30 proc., a na kilogram ziemniaków wystarczy 100 ml. Musi być dobrze schłodzona, a następnie porządnie ubita. Na samym końcu za pomocą silikonowej szpatuły lub drewnianej łyżki wmieszaj ją w ziemniaki. A jeśli chcesz podkręcić jeszcze smak dania, jak radzą w artykule w serwisie mashed.com, możesz całość posypać startym parmezanem i zapiec w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 12 minut. Dzięki temu danie zyskuje złocistą skórkę, a ubita śmietana utrzymuje swoją lekką konsystencję, przypominającą suflet.

Wybrane dla Ciebie