Ubite ziemniaki serwuję jak francuska gospodyni. Talerze po obiedzie są zawsze puste

Francuzi zdecydowanie potrafią zrobić dobre puree ziemniaczane. Podstawa to nie tylko odpowiednie warzywa, ale przede wszystkim dodatki i technika gotowania. Odkąd wypróbowałam sposób z trikiem na śmietanę, nie podaję rodzinie innych ziemniaczków na drugie danie.

Puree ziemniaczane musi być odpowiednio kremowe i puszystePuree ziemniaczane musi być odpowiednio kremowe i puszyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Puree ziemniaczane to jedno z ulubionych dań na całym świecie. Choć można je wzbogacić mascarpone, boczkiem czy serem, kluczowe składniki to sól, masło i mleko lub śmietana. Francuzi jednak dodają coś wyjątkowego, co nadaje potrawie lekkości. Chodzi o śmietanę, ale odpowiednio dobraną i potraktowaną, zanim zostanie wmieszana do ubitych ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki ziemniaczane. Totalny hit imprezowy

Jakie ziemniaki wybrać na puree?

Puree ziemniaczane to niezwykle popularny dodatek do wielu potraw, ceniony za swoją kremową konsystencję i wszechstronność. Żeby zrobić idealne puree, zaleca się użyć ziemniaków typu B lub C, takich jak Irga czy Bryza, które zawierają dużo skrobi, co przekłada się na puszystość dania. Ważnym krokiem jest stopniowe dodawanie płynnych składników, by lepiej kontrolować konsystencję. Najlepszy efekt, który wyróżnia puree ziemniaczane po francusku to przyjemna, gładka struktura. Jak to uzyskać?

Sposób na puree ziemniaczane Chantilly

Chantilly to nie tylko miejscowość we Francji, a także określenie na ubitą śmietankę w postaci gęstego kremu. Kiedy masz już obrane i ugotowane ziemniaki (1 kg), standardowo jak do puree musisz je przecisnąć przez praskę. Już w tym momencie tekstura zdecydowanie zmienia się. Następnie musisz do masy dodać miękkie masło (100 g) i mleko, mieszając i kontrolując konsystencję do pożądanej. Cały czas musi być dość gęsta, bo czas na ostatni składnik. A jest to właśnie ubita słodka śmietanka - z polskich sklepów to 30 proc., a na kilogram ziemniaków wystarczy 100 ml. Musi być dobrze schłodzona, a następnie porządnie ubita. Na samym końcu za pomocą silikonowej szpatuły lub drewnianej łyżki wmieszaj ją w ziemniaki. A jeśli chcesz podkręcić jeszcze smak dania, jak radzą w artykule w serwisie mashed.com, możesz całość posypać startym parmezanem i zapiec w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 12 minut. Dzięki temu danie zyskuje złocistą skórkę, a ubita śmietana utrzymuje swoją lekką konsystencję, przypominającą suflet.

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯