Na obiad serwuję ziemniaki po francusku. Rodzina nie chce już słyszeć o frytkach i purée
Przyzwyczailiśmy się do tego, że obok mięsa obowiązkowo muszą być ziemniaki. Najczęściej podaje się zwykłe z wody, rozgniecione na gładkie purée lub pieczone. Jeśli jednak szukasz małej odmiany od tego, co najczęściej ląduje na talerzu, sięgnij po gratin ziemniaczane.
Gratin to jedna z najbardziej znanych zapiekanek, ceniona za swoje walory smakowe oraz prostotę przygotowania. Jest to danie, które można przyrządzić, nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Podstawowymi składnikami są ziemniaki, śmietana oraz przyprawy. Do tego trochę sera i wszyscy zajadają się, aż im się trzęsą uszy. To pyszny dowód na to, że kilka umiejętnie połączonych składników może zamienić się w wyjątkowe danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomysł na dodatek do obiadu
Oryginalna receptura pochodzi z południowo-wschodniej Francji, z historycznej krainy Dauphiné, gdzie w XVI wieku zaczęły pojawiać się ziemniaki. Zostały one przywiezione z Ameryki Południowej przez hiszpańskich konkwistadorów. Choć nie stały się hitem w Hiszpanii, znalazły swoje miejsce we francuskiej kuchni. Dziś zna i kocha je cały świat.
Pierwsze wzmianki o gratin sięgają lipca 1788 roku i są związane z obiadem wydanym przez księcia Clermont-Tonnerre. Zapiekana potrawa z ziemniaków podana podczas tego posiłku zrobiła na gościach ogromne wrażenie, szybko stając się jednym z najbardziej cenionych dań we Francji.
Przepis na gratin ziemniaczane
Po zapieczeniu wraz ze śmietaną, serem i przyprawami zwykłe ziemniaki zamienią się w prawdziwy przysmak. Jest delikatnie chrupiąca na zewnątrz oraz miękka w środku.
Do przygotowania gratin najlepiej wybrać ziemniaki typu A lub B. Mają one wysoką zawartość skrobi, dzięki czemu podczas pieczenia stają się miękkie i delikatne w środku.
Przygotowanie gratin nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zachwyci twoich bliskich. W moim domu robi jeszcze większą furorę niż uwielbiane przez wszystkich frytki. Do zapiekanki dodaję też nieco sera, by podkręcić smak.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g sera gruyere,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g masła,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obierz i opłucz ziemniaki. Następnie pokrój je w cienkie plasterki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy mandoliny.
- W garnku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażaj.
- Zalej śmietanką, dodaj sól, pieprz oraz gałkę i zagotuj.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem.
- Na dno naczynia wyłóż warstwę ziemniaków i polej je połową sosu.
- Powtarzaj warstwy, aż do wyczerpania składników.
- Przykryj naczynie pokrywką lub owiń szczelnie folią.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 50 minut.
- Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika i zdejmij pokrywkę, uważając na parę.
- Posyp startym serem i zapiekaj jeszcze przez 15 minut.
Gotowe gratin najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można je serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs i ryb. Smacznego!