Na wigilię nie robię gołąbków ani krokietów. Podaję te postne kotleciki, każdy zjada przynajmniej po trzy
Wigilijna kolacja niekoniecznie kojarzy się z kotletami. W postnym wydaniu sprawdzą się jednak znakomicie, zastępując klasyczne krokiety czy gołąbki z kaszą i grzybami. Przygotowanie jest szybkie i proste, a chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakuje.
Wigilijna kolacja to przede wszystkim tradycje. Groch z kapustą, pierogi, barszcz czy karp to dania, które goszczą na wielu polskich stołach. Warto jednak postawić na coś nowego, czym zaskoczysz swoich bliskich. Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć kotletów ziemniaczanych. Przygotowuje się je szybko, a jeszcze szybciej znikają ze stołu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wigilijne kotlety ziemniaczane
Kotlety niekoniecznie kojarzą się z Wigilią, wszak to postna kolacja. W tym przypadku nie ma jednak mowy o schabie czy mielonym, bo postne kotlety powstają z ziemniaków. Dzięki temu świetnie pasują do klimatu świąt.
Przygotowanie solidnej porcji kotletów, którymi naje się cała rodzina, zajmuje naprawdę niedużo czasu. Dzięki temu świetnie zastąpią pracochłonne krokiety.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 jajka,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta ostrej i słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do wystudzenia. Możesz tutaj wykorzystać również ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.
- Jajka ugotuj na twardo. Po ugotowaniu przelej zimną wodą, obierz i odstaw do wystudzenia.
- Cebule obierz i posiekaj drobno. Podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Wystudzone ziemniaki oraz jajko zmiel w maszynce do mięsa lub rozgnieć tłuczkiem.
- Dodaj do nich posiekany szczypiorek, podsmażoną cebulę, sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Z masy uformuj nieduże kotleciki i wyłóż je na patelnię.
- Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż się zarumienią.
Pyszne wigilijne kotlety ziemniaczane najlepiej podawaj na ciepło. Możesz je usmażyć wcześniej, a przed samą kolacją wrzucić do piekarnika lub frytkownicy beztłuszczowej, aby szybko je odgrzać. Smacznego!