Na wigilię nie robię gołąbków ani krokietów. Podaję te postne kotleciki, każdy zjada przynajmniej po trzy

Wigilijna kolacja niekoniecznie kojarzy się z kotletami. W postnym wydaniu sprawdzą się jednak znakomicie, zastępując klasyczne krokiety czy gołąbki z kaszą i grzybami. Przygotowanie jest szybkie i proste, a chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakuje.

Wigilijne kotlety ziemniaczaneWigilijne kotlety ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Wigilijna kolacja to przede wszystkim tradycje. Groch z kapustą, pierogi, barszcz czy karp to dania, które goszczą na wielu polskich stołach. Warto jednak postawić na coś nowego, czym zaskoczysz swoich bliskich. Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć kotletów ziemniaczanych. Przygotowuje się je szybko, a jeszcze szybciej znikają ze stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Wigilijne kotlety ziemniaczane

Kotlety niekoniecznie kojarzą się z Wigilią, wszak to postna kolacja. W tym przypadku nie ma jednak mowy o schabie czy mielonym, bo postne kotlety powstają z ziemniaków. Dzięki temu świetnie pasują do klimatu świąt.

Kotlety ziemniaczane w panierce - Pyszności
Kotlety ziemniaczane w panierce - Pyszności © Adobe Stock

Przygotowanie solidnej porcji kotletów, którymi naje się cała rodzina, zajmuje naprawdę niedużo czasu. Dzięki temu świetnie zastąpią pracochłonne krokiety.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 4 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do wystudzenia. Możesz tutaj wykorzystać również ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Po ugotowaniu przelej zimną wodą, obierz i odstaw do wystudzenia.
  3. Cebule obierz i posiekaj drobno. Podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  4. Wystudzone ziemniaki oraz jajko zmiel w maszynce do mięsa lub rozgnieć tłuczkiem.
  5. Dodaj do nich posiekany szczypiorek, podsmażoną cebulę, sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę.
  6. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Na patelni rozgrzej olej.
  8. Z masy uformuj nieduże kotleciki i wyłóż je na patelnię.
  9. Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż się zarumienią.

Pyszne wigilijne kotlety ziemniaczane najlepiej podawaj na ciepło. Możesz je usmażyć wcześniej, a przed samą kolacją wrzucić do piekarnika lub frytkownicy beztłuszczowej, aby szybko je odgrzać. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀