Genialna przekąska do piwa. Litwini jedzą na kilogramy, Polacy traktują jak odpad

Niecodzienna, ale pełna smaku potrawa, która w Polsce często pozostaje w cieniu zagranicznych przysmaków. Świńskie uszy wieprzowe, przygotowywane w stylu litewskim, to tradycyjna i niezwykle smakowita przekąska. Choć nie każdy w Polsce docenia ich walory, to warto odkryć ich niezwykły smak.

Świńskie uszyŚwińskie uszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iakov Filimonov
Marcin Michałowski

Uszy wieprzowe to potrawa, która w Polsce jest coraz rzadziej spotykana. Dawniej były powszechnie spożywane, ale dziś wielu Polaków uważa je za odpad. Tymczasem uszy wieprzowe to doskonała przekąska do piwa, a także dodatek do kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Litwini jedzą uszy wieprzowe na kilogramy

W krajach nadbałtyckich uszy wieprzowe są bardzo popularne. W samej Litwie spożywa się ich rocznie około 100 ton. Litwini jedzą je na różne sposoby, na przykład jako przekąskę do piwa, dodatek do kanapek, a także jako składnik zup i sałatek.

Jak przygotować uszy wieprzowe?

Przygotowanie uszu wieprzowych jest dość czasochłonne, ale nie jest trudne. Oto przepis na uszy wieprzowe po litewsku:

Składniki:

  • uszy wieprzowe - 6-7 sztuk,
  • ziele angielskie - 5-6 ziaren,
  • liście laurowe - 2-3 sztuki,
  • czarny pieprz ziarnisty,
  • marchewka - 2-3 średnie,
  • pietruszka z nacią,
  • seler - kawałek,
  • por - kawałek.

Przygotowanie:

  1. Uszy oczyścić, umyć, sparzyć i przełożyć do dużego garnka.
  2. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty.
  3. Zalać zimną wodą i gotować przez godzinę, na niewielkim płomieniu.
  4. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i por i gotować do miękkości chrząstek.
  5. Zawartość garnka odcedzić, a wywar gotować do czasu, aż odparuje 2/3 objętości.
  6. Uszy pokroić na kilka kawałków i włożyć do zamykanego pojemnika o pojemności, aby wypełniły ciasno ok. 75 proc. pojemności.
  7. Zalać odparowanym wywarem przyprawionym mocno pieprzem, płynną przyprawą do zup i czosnkiem.
  8. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 10-12 godzin do zupełnego stężenia.
  9. Ostrożnie wydobyć z pojemnika i pokroić w plastry.

Uszy wieprzowe po litewsku to pyszna i chrupiąca przekąska do piwa. Są bogate w białko i żelazo, a także w witaminę B12.

Jak podawać uszy wieprzowe?

Uszy wieprzowe można podawać w całości lub pokrojone w plastry. Można je jeść z chrzanem, musztardą lub solą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje