Genialna przekąska do piwa. Litwini jedzą na kilogramy, Polacy traktują jak odpad
Niecodzienna, ale pełna smaku potrawa, która w Polsce często pozostaje w cieniu zagranicznych przysmaków. Świńskie uszy wieprzowe, przygotowywane w stylu litewskim, to tradycyjna i niezwykle smakowita przekąska. Choć nie każdy w Polsce docenia ich walory, to warto odkryć ich niezwykły smak.
04.10.2023 10:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uszy wieprzowe to potrawa, która w Polsce jest coraz rzadziej spotykana. Dawniej były powszechnie spożywane, ale dziś wielu Polaków uważa je za odpad. Tymczasem uszy wieprzowe to doskonała przekąska do piwa, a także dodatek do kanapek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Litwini jedzą uszy wieprzowe na kilogramy
W krajach nadbałtyckich uszy wieprzowe są bardzo popularne. W samej Litwie spożywa się ich rocznie około 100 ton. Litwini jedzą je na różne sposoby, na przykład jako przekąskę do piwa, dodatek do kanapek, a także jako składnik zup i sałatek.
Jak przygotować uszy wieprzowe?
Przygotowanie uszu wieprzowych jest dość czasochłonne, ale nie jest trudne. Oto przepis na uszy wieprzowe po litewsku:
Składniki:
- uszy wieprzowe - 6-7 sztuk,
- ziele angielskie - 5-6 ziaren,
- liście laurowe - 2-3 sztuki,
- czarny pieprz ziarnisty,
- marchewka - 2-3 średnie,
- pietruszka z nacią,
- seler - kawałek,
- por - kawałek.
Przygotowanie:
- Uszy oczyścić, umyć, sparzyć i przełożyć do dużego garnka.
- Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty.
- Zalać zimną wodą i gotować przez godzinę, na niewielkim płomieniu.
- Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i por i gotować do miękkości chrząstek.
- Zawartość garnka odcedzić, a wywar gotować do czasu, aż odparuje 2/3 objętości.
- Uszy pokroić na kilka kawałków i włożyć do zamykanego pojemnika o pojemności, aby wypełniły ciasno ok. 75 proc. pojemności.
- Zalać odparowanym wywarem przyprawionym mocno pieprzem, płynną przyprawą do zup i czosnkiem.
- Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 10-12 godzin do zupełnego stężenia.
- Ostrożnie wydobyć z pojemnika i pokroić w plastry.
Uszy wieprzowe po litewsku to pyszna i chrupiąca przekąska do piwa. Są bogate w białko i żelazo, a także w witaminę B12.
Jak podawać uszy wieprzowe?
Uszy wieprzowe można podawać w całości lub pokrojone w plastry. Można je jeść z chrzanem, musztardą lub solą.