WAŻNE
TERAZ

NFZ na krawędzi. Rząd chce zmienić prawo

Genialna przekąska do piwa. Litwini jedzą na kilogramy, Polacy traktują jak odpad

Niecodzienna, ale pełna smaku potrawa, która w Polsce często pozostaje w cieniu zagranicznych przysmaków. Świńskie uszy wieprzowe, przygotowywane w stylu litewskim, to tradycyjna i niezwykle smakowita przekąska. Choć nie każdy w Polsce docenia ich walory, to warto odkryć ich niezwykły smak.

Świńskie uszyŚwińskie uszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iakov Filimonov
Marcin Michałowski

Uszy wieprzowe to potrawa, która w Polsce jest coraz rzadziej spotykana. Dawniej były powszechnie spożywane, ale dziś wielu Polaków uważa je za odpad. Tymczasem uszy wieprzowe to doskonała przekąska do piwa, a także dodatek do kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Litwini jedzą uszy wieprzowe na kilogramy

W krajach nadbałtyckich uszy wieprzowe są bardzo popularne. W samej Litwie spożywa się ich rocznie około 100 ton. Litwini jedzą je na różne sposoby, na przykład jako przekąskę do piwa, dodatek do kanapek, a także jako składnik zup i sałatek.

Jak przygotować uszy wieprzowe?

Przygotowanie uszu wieprzowych jest dość czasochłonne, ale nie jest trudne. Oto przepis na uszy wieprzowe po litewsku:

Składniki:

  • uszy wieprzowe - 6-7 sztuk,
  • ziele angielskie - 5-6 ziaren,
  • liście laurowe - 2-3 sztuki,
  • czarny pieprz ziarnisty,
  • marchewka - 2-3 średnie,
  • pietruszka z nacią,
  • seler - kawałek,
  • por - kawałek.

Przygotowanie:

  1. Uszy oczyścić, umyć, sparzyć i przełożyć do dużego garnka.
  2. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty.
  3. Zalać zimną wodą i gotować przez godzinę, na niewielkim płomieniu.
  4. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i por i gotować do miękkości chrząstek.
  5. Zawartość garnka odcedzić, a wywar gotować do czasu, aż odparuje 2/3 objętości.
  6. Uszy pokroić na kilka kawałków i włożyć do zamykanego pojemnika o pojemności, aby wypełniły ciasno ok. 75 proc. pojemności.
  7. Zalać odparowanym wywarem przyprawionym mocno pieprzem, płynną przyprawą do zup i czosnkiem.
  8. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 10-12 godzin do zupełnego stężenia.
  9. Ostrożnie wydobyć z pojemnika i pokroić w plastry.

Uszy wieprzowe po litewsku to pyszna i chrupiąca przekąska do piwa. Są bogate w białko i żelazo, a także w witaminę B12.

Jak podawać uszy wieprzowe?

Uszy wieprzowe można podawać w całości lub pokrojone w plastry. Można je jeść z chrzanem, musztardą lub solą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇