InspiracjeGenialna przekąska do piwa. Litwini jedzą na kilogramy, Polacy traktują jak odpad

Genialna przekąska do piwa. Litwini jedzą na kilogramy, Polacy traktują jak odpad

Niecodzienna, ale pełna smaku potrawa, która w Polsce często pozostaje w cieniu zagranicznych przysmaków. Świńskie uszy wieprzowe, przygotowywane w stylu litewskim, to tradycyjna i niezwykle smakowita przekąska. Choć nie każdy w Polsce docenia ich walory, to warto odkryć ich niezwykły smak.

Świńskie uszy
Świńskie uszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iakov Filimonov

04.10.2023 10:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uszy wieprzowe to potrawa, która w Polsce jest coraz rzadziej spotykana. Dawniej były powszechnie spożywane, ale dziś wielu Polaków uważa je za odpad. Tymczasem uszy wieprzowe to doskonała przekąska do piwa, a także dodatek do kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Litwini jedzą uszy wieprzowe na kilogramy

W krajach nadbałtyckich uszy wieprzowe są bardzo popularne. W samej Litwie spożywa się ich rocznie około 100 ton. Litwini jedzą je na różne sposoby, na przykład jako przekąskę do piwa, dodatek do kanapek, a także jako składnik zup i sałatek.

Jak przygotować uszy wieprzowe?

Przygotowanie uszu wieprzowych jest dość czasochłonne, ale nie jest trudne. Oto przepis na uszy wieprzowe po litewsku:

Składniki:

  • uszy wieprzowe - 6-7 sztuk,
  • ziele angielskie - 5-6 ziaren,
  • liście laurowe - 2-3 sztuki,
  • czarny pieprz ziarnisty,
  • marchewka - 2-3 średnie,
  • pietruszka z nacią,
  • seler - kawałek,
  • por - kawałek.

Przygotowanie:

  1. Uszy oczyścić, umyć, sparzyć i przełożyć do dużego garnka.
  2. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty.
  3. Zalać zimną wodą i gotować przez godzinę, na niewielkim płomieniu.
  4. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i por i gotować do miękkości chrząstek.
  5. Zawartość garnka odcedzić, a wywar gotować do czasu, aż odparuje 2/3 objętości.
  6. Uszy pokroić na kilka kawałków i włożyć do zamykanego pojemnika o pojemności, aby wypełniły ciasno ok. 75 proc. pojemności.
  7. Zalać odparowanym wywarem przyprawionym mocno pieprzem, płynną przyprawą do zup i czosnkiem.
  8. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 10-12 godzin do zupełnego stężenia.
  9. Ostrożnie wydobyć z pojemnika i pokroić w plastry.

Uszy wieprzowe po litewsku to pyszna i chrupiąca przekąska do piwa. Są bogate w białko i żelazo, a także w witaminę B12.

Jak podawać uszy wieprzowe?

Uszy wieprzowe można podawać w całości lub pokrojone w plastry. Można je jeść z chrzanem, musztardą lub solą.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
wieprzowinaprzekąskaInspiracje