Golonka w takim wydaniu smakuje wybornie. Ma soczyste wnętrze i przyjemnie chrupiącą skórkę

Golonka to ulubione danie wielu osób. Jeśli chcesz, aby była soczysta w środku i miała chrupiącą skórkę, wypróbuj ten przepis.

golonkagolonka
Źródło zdjęć: © Getty Images | zhuang wang
Marcin Michałowski

Golonka to danie, które wielu z nas uwielbia. Ta tradycyjna potrawa gościła w polskiej kuchni od wieków, a jej smak jest niezapomniany. Jednak warto pamiętać, że golonka jest wyjątkowo kaloryczna, zawierając aż 300 kalorii100 gramach mięsa.

Mimo wysokiej zawartości kalorii i tłuszczu, wiele osób nie może się oprzeć smakowi golonki. Jeśli jesteście miłośnikami tego mięsa, mamy dla was przepis, dzięki któremu golonka będzie soczysta w środku i miała chrupiącą skórkę. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku

Przepis na soczystą golonkę w piwie

Jeśli jesteście miłośnikami golonki lub chcecie jej spróbować po raz pierwszy, mamy dla Was niezawodny przepis na soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Dzięki niemu Wasza golonka stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki:

  • 2 golonki,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego,
  • ½ szklanki piwa,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • 1 łyżka octu.

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj przyprawy i pokrojony czosnek.
  2. Mięso nakłuj i wbijaj w nie kawałki czosnku.
  3. Golonki nacieraj przyprawami i smaruj octem.
  4. Włóż do lodówki na godzinę.
  5. Po wyjęciu golonki smaż na patelni aż się zarumienią.
  6. Następnie wyjmij na talerz i podsmaż w garnku cebulę i czosnek.
  7. Dodaj pietruszkę, sos sojowy i piwo.
  8. Do garnka włóż golonki, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
  9. Piecz w temperaturze 200 stopni około 90 minut.
  10. Po tym czasie wyjmij golonki z piekarnika.
  11. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i połóż na nim golonki.
  12. Osusz je ręcznikiem papierowym i płytko nacinaj nożem.
  13. Ponownie osusz ręcznikiem.
  14. Golonki natrzyj serem i włóż do piekarnika na 30 minut.

Wskazówki:

  • Aby golonka była jeszcze bardziej soczysta, możesz dodać do niej odrobinę śmietany lub jogurtu.
  • Jeśli chcesz, aby golonka była bardziej jędrna, włóż ją na kilka sekund do zamrażarki przed gotowaniem.

Tak przygotowana golonka to prawdziwy rarytas. Podawajcie ją z ulubionym sosem i ziemniakami. To danie na pewno zachwyci waszych gości i stanie się ulubionym smakołykiem w waszym menu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇