Golonka w takim wydaniu smakuje wybornie. Ma soczyste wnętrze i przyjemnie chrupiącą skórkę

Golonka to ulubione danie wielu osób. Jeśli chcesz, aby była soczysta w środku i miała chrupiącą skórkę, wypróbuj ten przepis.

golonkagolonka
Źródło zdjęć: © Getty Images | zhuang wang
Marcin Michałowski

Golonka to danie, które wielu z nas uwielbia. Ta tradycyjna potrawa gościła w polskiej kuchni od wieków, a jej smak jest niezapomniany. Jednak warto pamiętać, że golonka jest wyjątkowo kaloryczna, zawierając aż 300 kalorii100 gramach mięsa.

Mimo wysokiej zawartości kalorii i tłuszczu, wiele osób nie może się oprzeć smakowi golonki. Jeśli jesteście miłośnikami tego mięsa, mamy dla was przepis, dzięki któremu golonka będzie soczysta w środku i miała chrupiącą skórkę. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku

Przepis na soczystą golonkę w piwie

Jeśli jesteście miłośnikami golonki lub chcecie jej spróbować po raz pierwszy, mamy dla Was niezawodny przepis na soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Dzięki niemu Wasza golonka stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki:

  • 2 golonki,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego,
  • ½ szklanki piwa,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • 1 łyżka octu.

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj przyprawy i pokrojony czosnek.
  2. Mięso nakłuj i wbijaj w nie kawałki czosnku.
  3. Golonki nacieraj przyprawami i smaruj octem.
  4. Włóż do lodówki na godzinę.
  5. Po wyjęciu golonki smaż na patelni aż się zarumienią.
  6. Następnie wyjmij na talerz i podsmaż w garnku cebulę i czosnek.
  7. Dodaj pietruszkę, sos sojowy i piwo.
  8. Do garnka włóż golonki, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
  9. Piecz w temperaturze 200 stopni około 90 minut.
  10. Po tym czasie wyjmij golonki z piekarnika.
  11. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i połóż na nim golonki.
  12. Osusz je ręcznikiem papierowym i płytko nacinaj nożem.
  13. Ponownie osusz ręcznikiem.
  14. Golonki natrzyj serem i włóż do piekarnika na 30 minut.

Wskazówki:

  • Aby golonka była jeszcze bardziej soczysta, możesz dodać do niej odrobinę śmietany lub jogurtu.
  • Jeśli chcesz, aby golonka była bardziej jędrna, włóż ją na kilka sekund do zamrażarki przed gotowaniem.

Tak przygotowana golonka to prawdziwy rarytas. Podawajcie ją z ulubionym sosem i ziemniakami. To danie na pewno zachwyci waszych gości i stanie się ulubionym smakołykiem w waszym menu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie