InspiracjeGolonka w takim wydaniu smakuje wybornie. Ma soczyste wnętrze i przyjemnie chrupiącą skórkę

Golonka w takim wydaniu smakuje wybornie. Ma soczyste wnętrze i przyjemnie chrupiącą skórkę

golonka
golonka
Źródło zdjęć: © Getty Images | zhuang wang

07.10.2023 17:46, aktual.: 20.03.2024 11:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Golonka to ulubione danie wielu osób. Jeśli chcesz, aby była soczysta w środku i miała chrupiącą skórkę, wypróbuj ten przepis.

Golonka to danie, które wielu z nas uwielbia. Ta tradycyjna potrawa gościła w polskiej kuchni od wieków, a jej smak jest niezapomniany. Jednak warto pamiętać, że golonka jest wyjątkowo kaloryczna, zawierając aż 300 kalorii100 gramach mięsa.

Mimo wysokiej zawartości kalorii i tłuszczu, wiele osób nie może się oprzeć smakowi golonki. Jeśli jesteście miłośnikami tego mięsa, mamy dla was przepis, dzięki któremu golonka będzie soczysta w środku i miała chrupiącą skórkę. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na soczystą golonkę w piwie

Jeśli jesteście miłośnikami golonki lub chcecie jej spróbować po raz pierwszy, mamy dla Was niezawodny przepis na soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Dzięki niemu Wasza golonka stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki:

  • 2 golonki,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego,
  • ½ szklanki piwa,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • 1 łyżka octu.

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj przyprawy i pokrojony czosnek.
  2. Mięso nakłuj i wbijaj w nie kawałki czosnku.
  3. Golonki nacieraj przyprawami i smaruj octem.
  4. Włóż do lodówki na godzinę.
  5. Po wyjęciu golonki smaż na patelni aż się zarumienią.
  6. Następnie wyjmij na talerz i podsmaż w garnku cebulę i czosnek.
  7. Dodaj pietruszkę, sos sojowy i piwo.
  8. Do garnka włóż golonki, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
  9. Piecz w temperaturze 200 stopni około 90 minut.
  10. Po tym czasie wyjmij golonki z piekarnika.
  11. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i połóż na nim golonki.
  12. Osusz je ręcznikiem papierowym i płytko nacinaj nożem.
  13. Ponownie osusz ręcznikiem.
  14. Golonki natrzyj serem i włóż do piekarnika na 30 minut.

Wskazówki:

  • Aby golonka była jeszcze bardziej soczysta, możesz dodać do niej odrobinę śmietany lub jogurtu.
  • Jeśli chcesz, aby golonka była bardziej jędrna, włóż ją na kilka sekund do zamrażarki przed gotowaniem.

Tak przygotowana golonka to prawdziwy rarytas. Podawajcie ją z ulubionym sosem i ziemniakami. To danie na pewno zachwyci waszych gości i stanie się ulubionym smakołykiem w waszym menu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także