Golonka w takim wydaniu smakuje wybornie. Ma soczyste wnętrze i przyjemnie chrupiącą skórkę

Golonka to ulubione danie wielu osób. Jeśli chcesz, aby była soczysta w środku i miała chrupiącą skórkę, wypróbuj ten przepis.

golonkagolonka
Źródło zdjęć: © Getty Images | zhuang wang
Marcin Michałowski

Golonka to danie, które wielu z nas uwielbia. Ta tradycyjna potrawa gościła w polskiej kuchni od wieków, a jej smak jest niezapomniany. Jednak warto pamiętać, że golonka jest wyjątkowo kaloryczna, zawierając aż 300 kalorii100 gramach mięsa.

Mimo wysokiej zawartości kalorii i tłuszczu, wiele osób nie może się oprzeć smakowi golonki. Jeśli jesteście miłośnikami tego mięsa, mamy dla was przepis, dzięki któremu golonka będzie soczysta w środku i miała chrupiącą skórkę. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku

Przepis na soczystą golonkę w piwie

Jeśli jesteście miłośnikami golonki lub chcecie jej spróbować po raz pierwszy, mamy dla Was niezawodny przepis na soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Dzięki niemu Wasza golonka stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki:

  • 2 golonki,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego,
  • ½ szklanki piwa,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • 1 łyżka octu.

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj przyprawy i pokrojony czosnek.
  2. Mięso nakłuj i wbijaj w nie kawałki czosnku.
  3. Golonki nacieraj przyprawami i smaruj octem.
  4. Włóż do lodówki na godzinę.
  5. Po wyjęciu golonki smaż na patelni aż się zarumienią.
  6. Następnie wyjmij na talerz i podsmaż w garnku cebulę i czosnek.
  7. Dodaj pietruszkę, sos sojowy i piwo.
  8. Do garnka włóż golonki, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
  9. Piecz w temperaturze 200 stopni około 90 minut.
  10. Po tym czasie wyjmij golonki z piekarnika.
  11. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i połóż na nim golonki.
  12. Osusz je ręcznikiem papierowym i płytko nacinaj nożem.
  13. Ponownie osusz ręcznikiem.
  14. Golonki natrzyj serem i włóż do piekarnika na 30 minut.

Wskazówki:

  • Aby golonka była jeszcze bardziej soczysta, możesz dodać do niej odrobinę śmietany lub jogurtu.
  • Jeśli chcesz, aby golonka była bardziej jędrna, włóż ją na kilka sekund do zamrażarki przed gotowaniem.

Tak przygotowana golonka to prawdziwy rarytas. Podawajcie ją z ulubionym sosem i ziemniakami. To danie na pewno zachwyci waszych gości i stanie się ulubionym smakołykiem w waszym menu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy