PrzepisPrzekąskiNie pomyślałbym, że frytki z tego warzywa będą tak pyszne. Tylko obsyp parmezanem

Nie pomyślałbym, że frytki z tego warzywa będą tak pyszne. Tylko obsyp parmezanem

Frytki z cukinii to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a dodatkowo bogate w witaminy i minerały. Przekonaj się, jak prosty i smaczny może być ten przepis.

Frytki z cukinii
Frytki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | douglas miller

06.10.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cukinia, choć nie jest często gwiazdą naszych kuchennych eksperymentów, może naprawdę zaskoczyć smakiem i konsystencją. Dzięki swojej delikatnej strukturze i neutralności doskonale nadaje się do różnych potraw. Jednak dziś skupimy się na niezwykłym przepisie na frytki z cukinii, które zyskują niezwykłą chrupkość i smak dzięki panierce i odrobinie parmezanu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Frytki z cukinii - przepis

Aby przygotować chrupiące frytki z cukinii, potrzebujemy następujących składników:

  • 2 młode cukinie,
  • mąka,
  • sól, pieprz, mielony czosnek,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • niepełna szklanka startego sera parmezan.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce. Każdą sztukę przekroić na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki nie grubsze niż 2 cm.
  2. Mąkę, sól, pieprz oraz mielony czosnek umieść w głębokiej misce. Dodawać po kilka pasków cukinii i potrząsając miską, obtaczać je dokładnie w mące. Przełożyć na talerz.
  3. W głębokim talerzu rozbić jajka roztrzepać je widelcem dodając mleko.
  4. Bułkę oraz starty ser parmezan dokładnie wymieszać na osobnym talerzu.
  5. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Obtoczoną w mące cukinię, zanurzać dokładnie w mieszance jajecznej, a następnie w panierce z bułki i sera. Ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej papierem. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 – 15 minut, aż do zrumienienia panierki.

Podawane z sosem czosnkowym lub jogurtem, te chrupiące frytki z cukinii z odrobiną parmezanu stanowią niebanalny przysmak, który zachwyci twoje podniebienie. Gotowe frytki są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz - idealne na samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu. Spróbuj tego nietuzinkowego przepisu i rozsmakuj się we frytkach z cukinii.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
frytkicukiniaprzepis