Nie pomyślałbym, że frytki z tego warzywa będą tak pyszne. Tylko obsyp parmezanem

Frytki z cukinii to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a dodatkowo bogate w witaminy i minerały. Przekonaj się, jak prosty i smaczny może być ten przepis.

Frytki z cukiniiFrytki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | douglas miller
Marcin Michałowski

Cukinia, choć nie jest często gwiazdą naszych kuchennych eksperymentów, może naprawdę zaskoczyć smakiem i konsystencją. Dzięki swojej delikatnej strukturze i neutralności doskonale nadaje się do różnych potraw. Jednak dziś skupimy się na niezwykłym przepisie na frytki z cukinii, które zyskują niezwykłą chrupkość i smak dzięki panierce i odrobinie parmezanu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Muffiny z kurczaka staną się obiadowym hitem w każdym domu. Przygotowanie to bułka z masłem

Frytki z cukinii - przepis

Aby przygotować chrupiące frytki z cukinii, potrzebujemy następujących składników:

  • 2 młode cukinie,
  • mąka,
  • sól, pieprz, mielony czosnek,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • niepełna szklanka startego sera parmezan.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce. Każdą sztukę przekroić na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki nie grubsze niż 2 cm.
  2. Mąkę, sól, pieprz oraz mielony czosnek umieść w głębokiej misce. Dodawać po kilka pasków cukinii i potrząsając miską, obtaczać je dokładnie w mące. Przełożyć na talerz.
  3. W głębokim talerzu rozbić jajka roztrzepać je widelcem dodając mleko.
  4. Bułkę oraz starty ser parmezan dokładnie wymieszać na osobnym talerzu.
  5. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Obtoczoną w mące cukinię, zanurzać dokładnie w mieszance jajecznej, a następnie w panierce z bułki i sera. Ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej papierem. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 – 15 minut, aż do zrumienienia panierki.

Podawane z sosem czosnkowym lub jogurtem, te chrupiące frytki z cukinii z odrobiną parmezanu stanowią niebanalny przysmak, który zachwyci twoje podniebienie. Gotowe frytki są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz - idealne na samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu. Spróbuj tego nietuzinkowego przepisu i rozsmakuj się we frytkach z cukinii.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇