Nie pomyślałbym, że frytki z tego warzywa będą tak pyszne. Tylko obsyp parmezanem
Frytki z cukinii to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a dodatkowo bogate w witaminy i minerały. Przekonaj się, jak prosty i smaczny może być ten przepis.
06.10.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:23
Cukinia, choć nie jest często gwiazdą naszych kuchennych eksperymentów, może naprawdę zaskoczyć smakiem i konsystencją. Dzięki swojej delikatnej strukturze i neutralności doskonale nadaje się do różnych potraw. Jednak dziś skupimy się na niezwykłym przepisie na frytki z cukinii, które zyskują niezwykłą chrupkość i smak dzięki panierce i odrobinie parmezanu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Frytki z cukinii - przepis
Aby przygotować chrupiące frytki z cukinii, potrzebujemy następujących składników:
- 2 młode cukinie,
- mąka,
- sól, pieprz, mielony czosnek,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mleka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- niepełna szklanka startego sera parmezan.
Przygotowanie krok po kroku:
- Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce. Każdą sztukę przekroić na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki nie grubsze niż 2 cm.
- Mąkę, sól, pieprz oraz mielony czosnek umieść w głębokiej misce. Dodawać po kilka pasków cukinii i potrząsając miską, obtaczać je dokładnie w mące. Przełożyć na talerz.
- W głębokim talerzu rozbić jajka roztrzepać je widelcem dodając mleko.
- Bułkę oraz starty ser parmezan dokładnie wymieszać na osobnym talerzu.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Obtoczoną w mące cukinię, zanurzać dokładnie w mieszance jajecznej, a następnie w panierce z bułki i sera. Ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej papierem. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 – 15 minut, aż do zrumienienia panierki.
Podawane z sosem czosnkowym lub jogurtem, te chrupiące frytki z cukinii z odrobiną parmezanu stanowią niebanalny przysmak, który zachwyci twoje podniebienie. Gotowe frytki są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz - idealne na samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu. Spróbuj tego nietuzinkowego przepisu i rozsmakuj się we frytkach z cukinii.