Gotujesz makaron? Nigdy nie usuwaj pojawiającej się piany

Zapewne nie raz zauważyłaś podczas gotowania makaronu białą pianę, która zbiera się na powierzchni wody. Jeśli dotychczas usuwałaś ją, jak "szumy" z rosołu, nigdy więcej tego nie rób.

Woda po gotowaniu makaronu- Pyszności/ źródło: CanvaGotowanie makaronu - Pyszności/ źródło: Canva
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Makaron jest zrobiony z mąki, która podczas gotowania uwalnia do wody zawartą w sobie skrobię. Dlatego właśnie woda po gotowaniu jest zabarwiona na biało. Nie należy usuwać piany z powierzchni wody. Wystarczy ją tylko jedynie delikatnie wymieszać, by nie wykipiała. Dzięki temu zachowamy wodę skrobiową, której użycie podczas przygotowywania sosów do pasty, jest sekretem najlepszych szefów kuchni. Niektórzy nawet zamrażają wodę po gotowaniu makaronu, by później wykorzystać skrobiowe kostki do gotowania zup, sosów i gulaszu, a wszystko ze względu na przydatne właściwości.

Obrazek
Makaron gotujący się w wodzie i biała piana - Fot. Adobe Stock

Gotujesz makaron? Nie usuwaj pojawiającej się białej piany i nie wylewaj wody

Skrobia ma działanie emulgujące (łączenia składników). Zdarzyło ci się, że przygotowany sos nieapetycznie się rozwarstwiał? Jeśli użyjesz wody z gotowania makaronu już nigdy się to nie zdarzy. Zawarta w niej skrobia idealnie połączy ze sobą sos, znajdujący się w nim tłuszcz i makaron. Wystarczy, że przed odcedzeniem makaronu przelejesz do innego naczynia kilka łyżek wody, by dodać ją do sosu w odpowiednim momencie. Możesz również wykorzystać cedzak postawiony na innym naczyniu - oddzielisz makaron od wody, bez konieczności jej wylewania.

Najprostszym sposobem jest natomiast niepłukanie makaronu pod bieżącą wodą (to wciąż częsta, ale błędna praktyka). W ten sposób skrobia, która na nim zostanie, po wymieszaniu z sosem połączy jego składniki.

Co zrobić z wodą po ugotowaniu makaronu?

Wodę z gotowania makaronu możesz też wykorzystać zamiast zwykłej wody do przygotowania ciasta do pizzy. Dzięki temu spód pizzy będzie bardziej chrupiący i pulchny.

Warto również namoczyć w niej (przed gotowaniem) surowe warzywa strączkowe. Ten trik sprawi, że będą mniej ciężkostrawne. Co warte uwagi, wodę skrobiową wykorzystasz nie tylko w kuchni.

Jest idealna do podlewania kwiatów doniczkowych i do... domowej pielęgnacji włosów. Sprawdzi się świetnie jako płukanka w przypadku włosów suchych i zniszczonych. Regularnie stosowana sprawi, że staną się one nawilżone, błyszczące i łatwiejsze w rozczesywaniu. Przygotowanie tego kosmetyku jest bardzo proste.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę po gotowaniu makaronu przelej do pojemnika z aplikatorem.
  2. Umyj włosy szamponem, a następnie spłucz pasma wodą skrobiową.
  3. Delikatnie ją wmasuj, pozostaw na włosach przez 10 minut, po czym spłucz letnią wodą.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit