Gotujesz mięso w czasie upałów? O tych zasadach musisz pamiętać, by się nie zatruć

Zmagamy się teraz z upałami. Przez taką pogodę pokarmy bardzo szybko się psują i stają się niebezpieczne dla zdrowia. Największe problemy przysparza nam mięso. Jak się z nim obchodzić, by nie stało się trujące? Jest na to kilka sposobów.

Surowe mięso na pergaminieSurowe mięso na pergaminie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mara Zemgaliete
Paulina Hermann

Zanim kupisz produkt, musisz zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych kwestii już w samym sklepie. Przede wszystkim sprawdź datę ważności i stan lodówki. Mięso musi być świeże i mieć najlepszą jakość. Jeśli będziesz przestrzegać kilku zasad, nie kupisz zepsutego mięsa. Dania będą smaczne i będziesz mieć pewność, że nie zaszkodzą ani tobie, ani twoim bliskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piadina z szynką

Przygotowujesz mięso? Pamiętaj o kilku zasadach

Sprawdzaj stan lodówki w sklepie

W środku musi być odpowiednio niska temperatura, a drzwiczki domknięte. Nie wybieraj produktów, które ułożone są z przodu lodówki. Lepsze będą te poukładane z tyłu lub na dnie. Tam jest najchłodniej. Warto kupić też torbę termiczną, w której przeniesiesz mięso do domu.

Sprawdź datę ważności

Chociaż promocje są kuszące, to nie są dobrym wyborem na lato. Nie kupuj też produktów z datą do dzisiaj lub do jutra. Mięso powinno być świeże i mieć najlepszą jakość. Musi być sprężyste, lekko wilgotne, nie może mieć żadnych plam i przebarwień. Po zakupach koniecznie zabierz ze sobą paragon. Nieodpowiedni produkt możesz wtedy oddać.

Mięso kupuj rano

Dotyczy to przede wszystkim zakupów u rzeźnika. Będziesz mieć pewność, że towar jest świeży. W sklepie klienci przez cały dzień otwierają lodówkę, więc do mięsa dostaje się ciepłe powietrze. Unikaj kupowania mięsa wieczorem i po południu.

Myj swoją lodówkę i ją uporządkuj

Rób to przynajmniej raz w miesiącu. Co tydzień przeglądaj zawartość lodówki i wyrzucaj przeterminowane produkty. Jeśli zauważysz pleśń na jednym owocu, pozbądź się wszystkich. Mięso przechowuj na innej półce w specjalnych pojemnikach. Najlepiej, jeśli poukładasz je na najniższych półkach. Tam jest niska temperatura.

Mięso
Mięso © flickr

Myj deskę i dezynfekuj noże

Unikaj plastikowych desek, najlepszym wyborem będą marmurkowe, szklane i ceramiczne. Za każdym razem dokładnie je myj. Jeśli używasz deski drewnianej, posyp ją solą i następnego dnia przetrzyj przedmiot. Wyczyść też nóż. Umyj go płynem do naczyń, a następnie zdezynfekuj spirytusem.

Wytnij kości

Inaczej mięso bardzo szybko się zepsuje i będziesz musiał je wyrzucić. Dotyczy to szczególnie bardzo dużych kawałków.

Zamrażaj i konserwuj

Widzisz, że data ważności się kończy, a nie będziesz w najbliższych dniach jeść mięsa? To żaden problem, możesz je zamrozić. Przełóż produkt do pojemnika i wstaw do zamrażarki.


Możesz też zakonserwować mięso. Do marynaty dolej odrobinę alkoholu, który zabije bakterie. Dobrym pomysłem jest też pieczenie lub smażenie.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥