Gotujesz mięso w czasie upałów? O tych zasadach musisz pamiętać, by się nie zatruć

Zmagamy się teraz z upałami. Przez taką pogodę pokarmy bardzo szybko się psują i stają się niebezpieczne dla zdrowia. Największe problemy przysparza nam mięso. Jak się z nim obchodzić, by nie stało się trujące? Jest na to kilka sposobów.

Surowe mięso na pergaminieSurowe mięso na pergaminie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mara Zemgaliete
Paulina Hermann

Zanim kupisz produkt, musisz zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych kwestii już w samym sklepie. Przede wszystkim sprawdź datę ważności i stan lodówki. Mięso musi być świeże i mieć najlepszą jakość. Jeśli będziesz przestrzegać kilku zasad, nie kupisz zepsutego mięsa. Dania będą smaczne i będziesz mieć pewność, że nie zaszkodzą ani tobie, ani twoim bliskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piadina z szynką

Przygotowujesz mięso? Pamiętaj o kilku zasadach

Sprawdzaj stan lodówki w sklepie

W środku musi być odpowiednio niska temperatura, a drzwiczki domknięte. Nie wybieraj produktów, które ułożone są z przodu lodówki. Lepsze będą te poukładane z tyłu lub na dnie. Tam jest najchłodniej. Warto kupić też torbę termiczną, w której przeniesiesz mięso do domu.

Sprawdź datę ważności

Chociaż promocje są kuszące, to nie są dobrym wyborem na lato. Nie kupuj też produktów z datą do dzisiaj lub do jutra. Mięso powinno być świeże i mieć najlepszą jakość. Musi być sprężyste, lekko wilgotne, nie może mieć żadnych plam i przebarwień. Po zakupach koniecznie zabierz ze sobą paragon. Nieodpowiedni produkt możesz wtedy oddać.

Mięso kupuj rano

Dotyczy to przede wszystkim zakupów u rzeźnika. Będziesz mieć pewność, że towar jest świeży. W sklepie klienci przez cały dzień otwierają lodówkę, więc do mięsa dostaje się ciepłe powietrze. Unikaj kupowania mięsa wieczorem i po południu.

Myj swoją lodówkę i ją uporządkuj

Rób to przynajmniej raz w miesiącu. Co tydzień przeglądaj zawartość lodówki i wyrzucaj przeterminowane produkty. Jeśli zauważysz pleśń na jednym owocu, pozbądź się wszystkich. Mięso przechowuj na innej półce w specjalnych pojemnikach. Najlepiej, jeśli poukładasz je na najniższych półkach. Tam jest niska temperatura.

Mięso
Mięso © flickr

Myj deskę i dezynfekuj noże

Unikaj plastikowych desek, najlepszym wyborem będą marmurkowe, szklane i ceramiczne. Za każdym razem dokładnie je myj. Jeśli używasz deski drewnianej, posyp ją solą i następnego dnia przetrzyj przedmiot. Wyczyść też nóż. Umyj go płynem do naczyń, a następnie zdezynfekuj spirytusem.

Wytnij kości

Inaczej mięso bardzo szybko się zepsuje i będziesz musiał je wyrzucić. Dotyczy to szczególnie bardzo dużych kawałków.

Zamrażaj i konserwuj

Widzisz, że data ważności się kończy, a nie będziesz w najbliższych dniach jeść mięsa? To żaden problem, możesz je zamrozić. Przełóż produkt do pojemnika i wstaw do zamrażarki.


Możesz też zakonserwować mięso. Do marynaty dolej odrobinę alkoholu, który zabije bakterie. Dobrym pomysłem jest też pieczenie lub smażenie.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło