Gotujesz mięso w czasie upałów? O tych zasadach musisz pamiętać, by się nie zatruć
Zmagamy się teraz z upałami. Przez taką pogodę pokarmy bardzo szybko się psują i stają się niebezpieczne dla zdrowia. Największe problemy przysparza nam mięso. Jak się z nim obchodzić, by nie stało się trujące? Jest na to kilka sposobów.
17.08.2023 16:10
Zanim kupisz produkt, musisz zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych kwestii już w samym sklepie. Przede wszystkim sprawdź datę ważności i stan lodówki. Mięso musi być świeże i mieć najlepszą jakość. Jeśli będziesz przestrzegać kilku zasad, nie kupisz zepsutego mięsa. Dania będą smaczne i będziesz mieć pewność, że nie zaszkodzą ani tobie, ani twoim bliskim.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowujesz mięso? Pamiętaj o kilku zasadach
Sprawdzaj stan lodówki w sklepie
W środku musi być odpowiednio niska temperatura, a drzwiczki domknięte. Nie wybieraj produktów, które ułożone są z przodu lodówki. Lepsze będą te poukładane z tyłu lub na dnie. Tam jest najchłodniej. Warto kupić też torbę termiczną, w której przeniesiesz mięso do domu.
Sprawdź datę ważności
Chociaż promocje są kuszące, to nie są dobrym wyborem na lato. Nie kupuj też produktów z datą do dzisiaj lub do jutra. Mięso powinno być świeże i mieć najlepszą jakość. Musi być sprężyste, lekko wilgotne, nie może mieć żadnych plam i przebarwień. Po zakupach koniecznie zabierz ze sobą paragon. Nieodpowiedni produkt możesz wtedy oddać.
Zobacz także
Mięso kupuj rano
Dotyczy to przede wszystkim zakupów u rzeźnika. Będziesz mieć pewność, że towar jest świeży. W sklepie klienci przez cały dzień otwierają lodówkę, więc do mięsa dostaje się ciepłe powietrze. Unikaj kupowania mięsa wieczorem i po południu.
Myj swoją lodówkę i ją uporządkuj
Rób to przynajmniej raz w miesiącu. Co tydzień przeglądaj zawartość lodówki i wyrzucaj przeterminowane produkty. Jeśli zauważysz pleśń na jednym owocu, pozbądź się wszystkich. Mięso przechowuj na innej półce w specjalnych pojemnikach. Najlepiej, jeśli poukładasz je na najniższych półkach. Tam jest niska temperatura.
Myj deskę i dezynfekuj noże
Unikaj plastikowych desek, najlepszym wyborem będą marmurkowe, szklane i ceramiczne. Za każdym razem dokładnie je myj. Jeśli używasz deski drewnianej, posyp ją solą i następnego dnia przetrzyj przedmiot. Wyczyść też nóż. Umyj go płynem do naczyń, a następnie zdezynfekuj spirytusem.
Wytnij kości
Inaczej mięso bardzo szybko się zepsuje i będziesz musiał je wyrzucić. Dotyczy to szczególnie bardzo dużych kawałków.
Zobacz także
Zamrażaj i konserwuj
Widzisz, że data ważności się kończy, a nie będziesz w najbliższych dniach jeść mięsa? To żaden problem, możesz je zamrozić. Przełóż produkt do pojemnika i wstaw do zamrażarki.
Możesz też zakonserwować mięso. Do marynaty dolej odrobinę alkoholu, który zabije bakterie. Dobrym pomysłem jest też pieczenie lub smażenie.