PoradyOd takich ogórków trzymaj się z daleka, jeśli masz opisywane objawy. Możesz sobie zaszkodzić

Od takich ogórków trzymaj się z daleka, jeśli masz opisywane objawy. Możesz sobie zaszkodzić

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © redakcja
16.08.2023 13:26

Ogórki małosolne są zdrowe i z reguły powinniśmy po nie sięgać regularnie. Składają się ze składników, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Okazuje się, że nie każdy może się nimi zajadać. Jeśli zmagasz się z pewnymi objawami, pod żadnym pozorem po te warzywa nie sięgaj. Wyjaśniamy, kto nie powinien jeść kiszonek.

Ogórki małosolne i inne kiszonki zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. W składzie znajdziemy witaminy A, C i K oraz wapń, fosfor, magnez, a także potas. Mają niewiele kalorii, więc świetnie sprawdzają się podczas odchudzania. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na pewien związek, czyli acetylocholinę. Wspomaga bowiem pracę układu pokarmowego oraz wspiera działanie mózgu. Chociaż o zaletach możemy mówić bardzo długo, to nie są one na tyle wystarczające, by wszyscy mogli zajadać się kiszonkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne są zdrowe, ale nie wszyscy mogą po nie sięgać

Nawet najzdrowsze produkty są w wielu przypadkach zakazane. Nie inaczej jest w przypadku kiszonek. Chociaż mają wiele zalet, to zawierają składniki, które mogą być szkodliwe dla niektórych grup ludzi. Ogórki małosolne mogą być niebezpieczne dla osób zmagających się z:

  • nadciśnieniem tętniczym - w ogórkach jest sól, której powinny unikać pacjenci z tą przypadłością; sód zatrzymuje się w organizmie i podnosi ciśnienie;
  • refluksem żołądkowo-przełykowym - jedzenie kiszonek sprawia, że żołądek produkuje większą ilość kwasów, przez co osoby zmagają się z ogromną zgagą;
  • chorobami wątroby - ogórki małosolne znacznie obciążają ten narząd,
  • zakrzepicą - produkty tego typu zawierają duże ilości witaminy K, z którą osoby z chorobą zakrzepową nie powinny przesadzać; nadmiar witaminy K może nawet doprowadzić do zakrzepów i niwelować działanie leków;
  • alergią - metoda konserwowania ogórków (przy użyciu bakterii kwasu mlekowego) prowadzi do tego, że powstaje histamina (wytwarza się z aminokwasu histydyny); im dłużej kisimy warzywa, tym substancji jest więcej, dlatego też alergicy nie powinni sięgać po ogórki małosolne; zjedzenie ich może doprowadzić do pojawienia się migreny, duszności lub wysypki skórnej.
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne© Wikimedia Commons
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także