Od takich ogórków trzymaj się z daleka, jeśli masz opisywane objawy. Możesz sobie zaszkodzić

Ogórki małosolne są zdrowe i z reguły powinniśmy po nie sięgać regularnie. Składają się ze składników, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Okazuje się, że nie każdy może się nimi zajadać. Jeśli zmagasz się z pewnymi objawami, pod żadnym pozorem po te warzywa nie sięgaj. Wyjaśniamy, kto nie powinien jeść kiszonek.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © redakcja
Paulina Hermann

Ogórki małosolne i inne kiszonki zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. W składzie znajdziemy witaminy A, C i K oraz wapń, fosfor, magnez, a także potas. Mają niewiele kalorii, więc świetnie sprawdzają się podczas odchudzania. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na pewien związek, czyli acetylocholinę. Wspomaga bowiem pracę układu pokarmowego oraz wspiera działanie mózgu. Chociaż o zaletach możemy mówić bardzo długo, to nie są one na tyle wystarczające, by wszyscy mogli zajadać się kiszonkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z sosem brokułowym

Ogórki małosolne są zdrowe, ale nie wszyscy mogą po nie sięgać

Nawet najzdrowsze produkty są w wielu przypadkach zakazane. Nie inaczej jest w przypadku kiszonek. Chociaż mają wiele zalet, to zawierają składniki, które mogą być szkodliwe dla niektórych grup ludzi. Ogórki małosolne mogą być niebezpieczne dla osób zmagających się z:

  • nadciśnieniem tętniczym - w ogórkach jest sól, której powinny unikać pacjenci z tą przypadłością; sód zatrzymuje się w organizmie i podnosi ciśnienie;
  • refluksem żołądkowo-przełykowym - jedzenie kiszonek sprawia, że żołądek produkuje większą ilość kwasów, przez co osoby zmagają się z ogromną zgagą;
  • chorobami wątroby - ogórki małosolne znacznie obciążają ten narząd,
  • zakrzepicą - produkty tego typu zawierają duże ilości witaminy K, z którą osoby z chorobą zakrzepową nie powinny przesadzać; nadmiar witaminy K może nawet doprowadzić do zakrzepów i niwelować działanie leków;
  • alergią - metoda konserwowania ogórków (przy użyciu bakterii kwasu mlekowego) prowadzi do tego, że powstaje histamina (wytwarza się z aminokwasu histydyny); im dłużej kisimy warzywa, tym substancji jest więcej, dlatego też alergicy nie powinni sięgać po ogórki małosolne; zjedzenie ich może doprowadzić do pojawienia się migreny, duszności lub wysypki skórnej.
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne © Wikimedia Commons
Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła