WAŻNE
TERAZ

Debiut jak marzenie. Ekspresowy mecz Igi Świątek

Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach

To danie jest idealnym połączeniem bałkańskiej wyrazistości i idealnie kruchego mięsa. Wystarczy jeden kęs, by zakochać się w muckalicy.

Serbski gulasz z mięsemSerbski gulasz z mięsem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To gulasz, który pochodzi z regionu Leskovac, słynącego z najlepszych dań z grilla. I to właśnie w tym tkwi sekret wyjątkowego dania: mięso jest najpierw grillowane lub smażone, a dopiero potem duszone w aromatycznym sosie z dużą ilością warzyw. Dzięki temu pozostaje idealnie kruche i nasycone głęboki, dymnym aromatem.

Kurczakowe roladki z marynowaną cukinią i suszonymi pomidorami. Dodatek do obiadu, który nigdy nie zawodzi

Gulasz po serbsku

Z gulaszem kojarzą się najbardziej Węgry, ale w i Serbii trafić można na wyjątkowe danie z duszonym mięsem w sosie. Leskovačka Mućkalica dosłownie oznacza "mieszankę" lub "miszmasz". I rzeczywiście, nazwa idealnie oddaje jego charakter. Powstała jako genialny sposób na wykorzystanie resztek mięsa z grilla, które po wystudzeniu stawały się twarde i zdecydowanie nie tak smaczne, jak te świeże. Zamiast je wyrzucać, Serbowie kroili je, mieszali z warzywami i dusili w sosie pomidorowym. Długie, powolne duszenie sprawiało, że mięso nie tylko odzyskiwało soczystość, ale stawało się niesamowicie kruche i delikatne, dosłownie rozpadając się w ustach.

To danie sycące, rozgrzewające i wręcz stworzone na jesienne i zimowe obiady. Jeśli nie masz w domu elektrycznego grilla, możesz po prostu usmażyć mięso na patelni.

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny np. łopatka lub karkówka,
  • 1 kg świeżej papryki w różnych kolorach,
  • 3 cebule.
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 papryczka chilli,
  • olej do smażenia.
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta cukru do balansu kwasowości,
  • szczypta cukru,
  • 100-200 ml bulionu lub wody.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
  2. Usmaż na patelni lub upiecz na grillu. Odłóż na bok.
  3. Paprykę pokrój w paski, a cebulę w piórka.
  4. W dużym rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie i się zeszkli. Dodaj paprykę i duś, aż zmięknie i lekko się skurczy.
  5. Dodaj posiekany czosnek oraz pomidory. Dopraw słodką papryką, solą, pieprzem i ostrą papryką.
  6. Wlej trochę bulionu lub wody.
  7. Do warzyw dodaj wcześniej przygotowane i pokrojone mięso. Wymieszaj.
  8. Duś potrawę na małym ogniu, pod przykryciem, przez co najmniej 1,5 do 2 godzin.

Serbski gulasz najczęściej podaje się z grubo krojonym świeżym chlebem, który doskonale zbiera sos z talerza i z dna naczynia. Możesz jednak podać gulasz z dodatkiem ziemniaków lub kaszy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne