Na obiad smażę serbskie kotlety. Nawet dewolaje nie mają przy nich szans

Ten kotlet może wyglądać niepozornie, ale skrywa w środku pyszną niespodziankę. Szybko udowodni, że samo masło to za mało, by zachwycić gości.

Serbskie kotlety z nadzieniemSerbskie kotlety z nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na kotlety chętnych nie brakuje, a po serbskie karadordeva snicla ustawiać się będzie kolejka. To pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych oraz dewolajów, którą zaskakuję moich gości. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu delikatnego mięsa z kremowym nadzieniem z regionalnym serem. To jedno z najsmaczniejszych dań mięsnych, jakie można spróbować na Bałkanach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacze - przepis na regionalne danie

Serbskie kotlety z kajmakiem

Danie to powstało w 1959 roku z inicjatywy szefa kuchni Mićo Stojanovića. Dostał zadanie przygotowania obiadu dla sowieckiej delegacji, odwiedzającej w 1959 roku Serbię. Zabrakło mu jednak składników do stworzenia klasycznego dewolaja, postanowił zaimprowizować. Połączył sznycel z serbskim kajmakiem, tworząc nowe, autorskie danie. Zamiast cielęciny wybrał kurczaka, a całość polał sosem tatarskim i udekorował plastrami cytryny oraz pomidora, tworząc tym samym coś zupełnie innego niż wiedeński sznycel czy dewolaj. Danie szybko zyskało miano symbolu kuchni serbskiej, potocznie nazywano je "snem dziewic".

Przepis na karadordeva snicla

Dziś karadordeva snicla to pozycja obowiązkowa podczas wyjazdów do Serbii. Najczęściej do jej przygotowania wykorzystuje się cielęcinę, ale równie dobrze sprawdzi się także schab. Charakterystycznym i kluczowym składnikiem jest kajmak, czyli tradycyjny ser wytwarzany przez powolne podgrzewanie mleka i zbieranie z jego powierzchni warstwy tłuszczu. Efekt końcowy to miękka, aksamitna masa o konsystencji przypominającej połączenie twarogu i serka śmietankowego.

Jeśli nie uda ci się dostać oryginalnego serbskiego kajmaku, możesz go z powodzeniem zastąpić serkiem śmietankowym, fetą, bryndzą lub dobrym twarożkiem, pamiętając, że to właśnie kajmak nadaje potrawie unikalny smak.

Składniki (na 1 porcję):

  • 200 g schabu wieprzowego,
  • 1 plasterek ulubionej szynki,
  • 1 plasterek żółtego sera (na przykład gouda),
  • 3 łyżki kajmaku,
  • 1 jajko,
  • mąka do panierowania,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Schab rozbij na cienki, prostokątny kotlet. Dopraw go solą i pieprzem z obu stron.
  2. Na mięsie ułóż plasterek szynki, a następnie ser i kajmak.
  3. Zwiń całość w ścisły rulon, końce podwiń do środka, by nadzienie nie wypłynęło.
  4. Panieruj w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż roladę z każdej strony na średnim ogniu przez około 20 minut, aż będzie złocista i dobrze upieczona.

Gotowy kotlet podawaj na ciepło. Idealnie komponuje się z sosem tatarskim, plasterkiem cytryny i świeżym pomidorem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność