WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Słowackie gospodynie robią takie kluski. Szybki obiad zachwyci każdego niejadka

Kluseczki z domowymi dodatkami to obiad, o który często prosi mnie dziecko. U wielu osób danie budzi skojarzenia ze stołówką szkolną, ale nie sposób odmówić mu uroku. Kiedy dopracowałam recepturę i sposób kładzenia klusek na wrzątek, przygotowanie takiego obiadu zajmuje mi niecałe 15 minut.

Zgrabne kluseczki możesz podać różnymi dodatkami lub sosem Zgrabne kluseczki możesz podać różnymi dodatkami lub sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Halušky lub inaczej haluszki są typową potrawą dla kuchni góralskiej i wschodnioeuropejskiej. Podawane z bryndzą, czyli serem z mleka owczego, stanowią sztandarową potrawę w Słowacji. We wsi Turecká u podnóża Wielkiej Fatry co roku odbywają się mistrzostwa w przygotowaniu bryndzowych haluszek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie

Kluseczki z surowych czy gotowanych ziemniaków?

Dawna receptura zakładała wykorzystanie surowych ziemniaków, startych na drobne wiórki. Do masy dodawano również skrobię, która zbierała się na dnie miski po odlaniu wody. Obecnie słowackie haluški często przygotowywane są z gotowanych ziemniaków. Jednak jeżeli zależy ci na czasie, sięgnij po surowe. Wystarczy je zetrzeć, odcisnąć z wody i wymieszać z mąką oraz jajkiem.

Najlepsze będą ziemniaki z większą zawartością skrobi, czyli typu B i C. Nie kupuj odmiany sałatkowej – w przypadku haluszek nie sprawdzą się twarde ziemniaki.

W Polsce podobne kluski nazywane są żelaznymi. Z kolei w Tyrolu można dostać szpecle – te jednak częściej przygotowywane są bez ziemniaków, a miękkie ciasto jest przelewane na wrzątek przez sitko.

Przepis na halušky z cebulką i boczkiem

Do szybkiej wersji używam kilku surowych ziemniaków. Zanim zacznę je ścierać, wstawiam w dużym garnku wodę na kluski. W ten sposób po wymieszaniu masy mogę od razu kłaść je łyżką na wrzątek. Przy nakładaniu klusek korzystam z dwóch łyżek – jedną nabieram ciasto, a drugą je zgarniam.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków typu B lub C,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia lub smalec.

Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach – możesz użyć tarki do przecierania na miazgę.
  2. Odciśnij starte ziemniaki z wody, dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gdy zacznie wrzeć, kładź na nią łyżką porcje ciasta.
  4. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej.
  5. Na suchej patelni podsmaż wędzony boczek pokrojony w kostkę.
  6. Gdy będzie już rumiany, dodaj łyżkę smalcu i posiekaną cebulę. Smaż na złoty kolor.
  7. Dodaj odsączone kluski i wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟