Słowackie gospodynie robią takie kluski. Szybki obiad zachwyci każdego niejadka
Kluseczki z domowymi dodatkami to obiad, o który często prosi mnie dziecko. U wielu osób danie budzi skojarzenia ze stołówką szkolną, ale nie sposób odmówić mu uroku. Kiedy dopracowałam recepturę i sposób kładzenia klusek na wrzątek, przygotowanie takiego obiadu zajmuje mi niecałe 15 minut.
Halušky lub inaczej haluszki są typową potrawą dla kuchni góralskiej i wschodnioeuropejskiej. Podawane z bryndzą, czyli serem z mleka owczego, stanowią sztandarową potrawę w Słowacji. We wsi Turecká u podnóża Wielkiej Fatry co roku odbywają się mistrzostwa w przygotowaniu bryndzowych haluszek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie
Kluseczki z surowych czy gotowanych ziemniaków?
Dawna receptura zakładała wykorzystanie surowych ziemniaków, startych na drobne wiórki. Do masy dodawano również skrobię, która zbierała się na dnie miski po odlaniu wody. Obecnie słowackie haluški często przygotowywane są z gotowanych ziemniaków. Jednak jeżeli zależy ci na czasie, sięgnij po surowe. Wystarczy je zetrzeć, odcisnąć z wody i wymieszać z mąką oraz jajkiem.
Najlepsze będą ziemniaki z większą zawartością skrobi, czyli typu B i C. Nie kupuj odmiany sałatkowej – w przypadku haluszek nie sprawdzą się twarde ziemniaki.
W Polsce podobne kluski nazywane są żelaznymi. Z kolei w Tyrolu można dostać szpecle – te jednak częściej przygotowywane są bez ziemniaków, a miękkie ciasto jest przelewane na wrzątek przez sitko.
Przepis na halušky z cebulką i boczkiem
Do szybkiej wersji używam kilku surowych ziemniaków. Zanim zacznę je ścierać, wstawiam w dużym garnku wodę na kluski. W ten sposób po wymieszaniu masy mogę od razu kłaść je łyżką na wrzątek. Przy nakładaniu klusek korzystam z dwóch łyżek – jedną nabieram ciasto, a drugą je zgarniam.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków typu B lub C,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- olej do smażenia lub smalec.
Wykonanie:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach – możesz użyć tarki do przecierania na miazgę.
- Odciśnij starte ziemniaki z wody, dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gdy zacznie wrzeć, kładź na nią łyżką porcje ciasta.
- Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Na suchej patelni podsmaż wędzony boczek pokrojony w kostkę.
- Gdy będzie już rumiany, dodaj łyżkę smalcu i posiekaną cebulę. Smaż na złoty kolor.
- Dodaj odsączone kluski i wymieszaj.