Hit śledziowy na każde święta. Najlepiej smakują po całej nocy w lodówce
Śledzie to podstawa wigilijnego stołu. Zamiast jednak po raz kolejny przygotowywać pierzynkę ze śmietany lub marynować je w oleju, postaw na dodatek żurawiny. Taka zmiana to nie tylko powiew świeżości w menu, ale przede wszystkim genialne połączenie smaków, które zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Wybór żurawiny jako dodatku nie jest tutaj przypadkowy – jej naturalna kwasowość świetnie przełamuje tłustość ryby, dodając świeżości i lekkości. Tak przygotowane śledzie są bardzo delikatne, a intensywny, czerwony akcent owoców na talerzu przyjemnie cieszy oko i stanowi piękną dekorację świątecznego półmiska. Aby smaki w pełni się przegryzły, a ryba skruszała, najlepiej przyrządzić ją dzień wcześniej i pozwolić jej odpocząć w chłodzie. Cierpliwość w tym przypadku naprawdę popłaca, zwracając się pod postacią wykwintnej przystawki.
Podaj sałatkę jarzynową w ten sposób, a goście z pewnością to docenią. Na świątecznym stole zrobi prawdziwą furorę
Śledzie z żurawiną
To przepis dla tych, którzy cenią elegancję na talerzu i chcą wprowadzić na wigilię powiew nowoczesności, ale jednocześnie nie przesadzić i nie odbiegać za bardzo od tradycji. Słodko-kwaśna żurawina w połączeniu z aromatycznym koperkiem i miodowym sosem sprawia, że śledź zyskuje zupełnie nowe oblicze.
Składniki:
- 500 g płatów śledziowych typu matias,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 1 duża biała cebula,
- 3-4 ogórki konserwowe,
- pęczek świeżego koperku,
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub lnianego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez około 1-2 godziny, zależnie od stopnia zasolenia. Następnie osusz i pokrój w mniejsze, ukośne kawałki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i opłucz na sicie wrzątkiem, aby straciła swoją ostrość. Ogórki konserwowe również pokrój w małą kostkę.
- W miseczce przygotuj sos. Wymieszaj olej, sok z cytryny, miód oraz pieprz.
- Koper posiekaj drobno, a żurawinę (jeśli jest bardzo duża) możesz lekko przekroić na pół.
- W słoiku lub estetycznym szklanym naczyniu układaj składniki warstwami. Zacznij od śledzi, następnie dodaj cebulę, ogórki, żurawinę oraz koperek. Każdą z warstw polewaj przygotowanym wcześniej sosem.
- Gotowe danie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin przed podaniem.
Po tym czasie wyłóż śledzie wraz z żurawiną na półmisek. Smacznego!