Hit śledziowy na każde święta. Najlepiej smakują po całej nocy w lodówce

Śledzie to podstawa wigilijnego stołu. Zamiast jednak po raz kolejny przygotowywać pierzynkę ze śmietany lub marynować je w oleju, postaw na dodatek żurawiny. Taka zmiana to nie tylko powiew świeżości w menu, ale przede wszystkim genialne połączenie smaków, które zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.

Pyszne śledzie z dodatkiem suszonej żurawinyPyszne śledzie z dodatkiem suszonej żurawiny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wybór żurawiny jako dodatku nie jest tutaj przypadkowy – jej naturalna kwasowość świetnie przełamuje tłustość ryby, dodając świeżości i lekkości. Tak przygotowane śledzie są bardzo delikatne, a intensywny, czerwony akcent owoców na talerzu przyjemnie cieszy oko i stanowi piękną dekorację świątecznego półmiska. Aby smaki w pełni się przegryzły, a ryba skruszała, najlepiej przyrządzić ją dzień wcześniej i pozwolić jej odpocząć w chłodzie. Cierpliwość w tym przypadku naprawdę popłaca, zwracając się pod postacią wykwintnej przystawki.

Podaj sałatkę jarzynową w ten sposób, a goście z pewnością to docenią. Na świątecznym stole zrobi prawdziwą furorę

Śledzie z żurawiną

To przepis dla tych, którzy cenią elegancję na talerzu i chcą wprowadzić na wigilię powiew nowoczesności, ale jednocześnie nie przesadzić i nie odbiegać za bardzo od tradycji. Słodko-kwaśna żurawina w połączeniu z aromatycznym koperkiem i miodowym sosem sprawia, że śledź zyskuje zupełnie nowe oblicze.

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych typu matias,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 1 duża biała cebula,
  • 3-4 ogórki konserwowe,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub lnianego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez około 1-2 godziny, zależnie od stopnia zasolenia. Następnie osusz i pokrój w mniejsze, ukośne kawałki.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i opłucz na sicie wrzątkiem, aby straciła swoją ostrość. Ogórki konserwowe również pokrój w małą kostkę.
  3. W miseczce przygotuj sos. Wymieszaj olej, sok z cytryny, miód oraz pieprz.
  4. Koper posiekaj drobno, a żurawinę (jeśli jest bardzo duża) możesz lekko przekroić na pół.
  5. W słoiku lub estetycznym szklanym naczyniu układaj składniki warstwami. Zacznij od śledzi, następnie dodaj cebulę, ogórki, żurawinę oraz koperek. Każdą z warstw polewaj przygotowanym wcześniej sosem.
  6. Gotowe danie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin przed podaniem.

Po tym czasie wyłóż śledzie wraz z żurawiną na półmisek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Chcesz podać smacznego karpia na wigilii? Natrzyj dzwonka na 2 godziny przed smażeniem
Chcesz podać smacznego karpia na wigilii? Natrzyj dzwonka na 2 godziny przed smażeniem
Tylko tak odgrzewaj rybę. Będzie jak świeżo zdjęta z patelni
Tylko tak odgrzewaj rybę. Będzie jak świeżo zdjęta z patelni
Posyp patelnię odrobiną przed smażeniem ryby. Nie opryska całej kuchni tuż przed kolacją
Posyp patelnię odrobiną przed smażeniem ryby. Nie opryska całej kuchni tuż przed kolacją
Tylko trzy składniki, chwila pracy. Góra ciasteczek to mój pewniak na święta
Tylko trzy składniki, chwila pracy. Góra ciasteczek to mój pewniak na święta
Ta sylwestrowa przekąska robi furorę. Znika w kilka minut
Ta sylwestrowa przekąska robi furorę. Znika w kilka minut
W XVII wieku tak przygotowywano karpia. Nasi przodkowie wiedzieli, co zrobić, by nie miał ości
W XVII wieku tak przygotowywano karpia. Nasi przodkowie wiedzieli, co zrobić, by nie miał ości
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥