Na TikToku szaleją za tym ciastem. Małpi chleb wygląda obłędnie, a smak to poezja
Pomimo tego, że Tik Tok służy głównie rozrywce, to czasem może być również świetnym źródłem inspiracji. Szczególnie jeśli chodzi o gotowanie. Na profilu Ewy Szczęsnej, znajdziemy recepturę jak przygotować pyszny małpi chleb. Czy wiesz, że jego historia sięga lat 80.?
16.10.2022 13:01
Małpi chleb - odkryj jego wyjątkowy smak
Są takie przysmaki, które w niezwykle szybkim tempie zyskują na swojej popularności. Do takiej kategorii z pewnością można zaliczyć małpi chleb, który łączy w sobie tradycyjne wypieki z ciastem. Świetnie sprawdzi się na śniadanie lub jako dodatek do porannej kawy. Warto podkreślić, że osobą, która przyczyniła się do jego rozsławienia, była Nancy Regan - pierwsza dama Białego Domu. Od lat 80. XX wieku, wszedł przebojem do menu amerykańskich domów. Ciekawostką jest również to, że samo ciasto jest pochodzenia węgierskiego.
Jego przygotowanie jest bardzo proste, a sam małpi chleb, po upieczeniu wygląda naprawdę imponująco. Jest to specjalne, formowane w kawałeczki drożdżowe ciasto, które zostało zatopione w cynamonowym syropie. Poznajmy recepturę, dzięki której na pewno Ci się uda. Możemy Cię zapewnić, że jego smak zachwyci niejedną osobę i na pewno będzie się świetnie prezentował na stole. Idealnie sprawdzi się na święta, czy przeróżne okazje.
Jak przygotować idealny małpi chleb?
Skoro jego przygotowane jest proste i szybkie, to oczywiste będzie to, że nie będą Ci tu potrzebne trudno dostępne składniki. Niemal wszystkie znajdziesz w swojej kuchni. Pamiętaj, że najlepiej jest go upiec w dniu podania, bo wtedy będzie najpyszniejszy i mięciutki. Poznajmy niezwykłą recepturę!
Składniki:
- pół kilograma mąki pszennej
- 1 jajko
- mleko (1 i 1/4 szklanki)
- łyżeczka miodu
- 20 g cukru
- 10 g drożdży
- około 100 g roztopionego masła
- szczypta wanilii.
- cukier trzcinowy (200 g)
- łyżka cynamonu.
Sposób przygotowania:
Jeśli chcesz przygotować małpi chleb, to należy rozpocząć od rozpuszczenia drożdży z mlekiem, miodem i cukrem białym. Wszystko dokładnie mieszamy i następnie dodajemy szczyptę wanilii, jajko. Po wymieszaniu dodajemy przesianą mąkę pszenną i zagniatamy. Na koniec dodajemy odrobinę soli. Wyrabiamy do momentu, aż odstanie od ręki. Odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki 20-gramowe (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).
Robimy "zakładeczki" w bułeczkach. Na sam koniec formujemy ładne kuleczki. Formę "z kominem" bardzo dobrze smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukrowo-cynamonową. Bułeczki wkładamy do rozpuszczonego masła, następnie przekładamy do cukru z cynamonem, w którym je obtaczamy. Wkładamy je do foremki, układając jedna na drugiej. Zostawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Przed zdjęciem formy, należy odczekać 5 minut. Małpi chleb gotowy! Smacznego!
Z pewnością zainteresuje Cię film z przepisem na bułeczki maślano-drożdżowe na patyczkach. Zobacz go na naszym kanale YouTube: