Na TikToku szaleją za tym ciastem. Małpi chleb wygląda obłędnie, a smak to poezja

Pomimo tego, że Tik Tok służy głównie rozrywce, to czasem może być również świetnym źródłem inspiracji. Szczególnie jeśli chodzi o gotowanie. Na profilu Ewy Szczęsnej, znajdziemy recepturę jak przygotować pyszny małpi chleb. Czy wiesz, że jego historia sięga lat 80.?

ObrazekMałpi chleb - Pyszności; Foto Canva.com i screen z Małpi chleb przygotowanie - Pyszności; Foto Tik-Tok /@ewa.masterchef/ i Canva.com
Karol Wiak

Małpi chleb - odkryj jego wyjątkowy smak

Są takie przysmaki, które w niezwykle szybkim tempie zyskują na swojej popularności. Do takiej kategorii z pewnością można zaliczyć małpi chleb, który łączy w sobie tradycyjne wypieki z ciastem. Świetnie sprawdzi się na śniadanie lub jako dodatek do porannej kawy. Warto podkreślić, że osobą, która przyczyniła się do jego rozsławienia, była Nancy Regan - pierwsza dama Białego Domu. Od lat 80. XX wieku, wszedł przebojem do menu amerykańskich domów. Ciekawostką jest również to, że samo ciasto jest pochodzenia węgierskiego.

Obrazek
Małpi chleb - Pyszności; Foto screen z https://www.tiktok.com/foryou?_r=1&_t=8WI4CzZrOa5&is_from_webapp=v1&item_id=7151386136135437574#/@ewa.masterchef/video/7151386136135437574

Jego przygotowanie jest bardzo proste, a sam małpi chleb, po upieczeniu wygląda naprawdę imponująco. Jest to specjalne, formowane w kawałeczki drożdżowe ciasto, które zostało zatopione w cynamonowym syropie. Poznajmy recepturę, dzięki której na pewno Ci się uda. Możemy Cię zapewnić, że jego smak zachwyci niejedną osobę i na pewno będzie się świetnie prezentował na stole. Idealnie sprawdzi się na święta, czy przeróżne okazje.

Jak przygotować idealny małpi chleb?

Skoro jego przygotowane jest proste i szybkie, to oczywiste będzie to, że nie będą Ci tu potrzebne trudno dostępne składniki. Niemal wszystkie znajdziesz w swojej kuchni. Pamiętaj, że najlepiej jest go upiec w dniu podania, bo wtedy będzie najpyszniejszy i mięciutki. Poznajmy niezwykłą recepturę!

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 1 jajko
  • mleko (1 i 1/4 szklanki)
  • łyżeczka miodu
  • 20 g cukru
  • 10 g drożdży
  • około 100 g roztopionego masła
  • szczypta wanilii.
  • cukier trzcinowy (200 g)
  • łyżka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Jeśli chcesz przygotować małpi chleb, to należy rozpocząć od rozpuszczenia drożdży z mlekiem, miodem i cukrem białym. Wszystko dokładnie mieszamy  i następnie dodajemy szczyptę wanilii, jajko. Po wymieszaniu dodajemy przesianą mąkę pszenną i zagniatamy. Na koniec dodajemy odrobinę soli. Wyrabiamy do momentu, aż odstanie od ręki. Odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki 20-gramowe (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).

Obrazek
Małpi chleb przygotowanie - Pyszności; Foto screen z https://www.tiktok.com/foryou?_r=1&_t=8WI4CzZrOa5&is_from_webapp=v1&item_id=7151386136135437574#/@ewa.masterchef/video/7151386136135437574

Robimy "zakładeczki" w bułeczkach. Na sam koniec formujemy ładne kuleczki. Formę "z kominem" bardzo dobrze smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukrowo-cynamonową. Bułeczki wkładamy do rozpuszczonego masła, następnie przekładamy do cukru z cynamonem, w którym je obtaczamy. Wkładamy je do foremki, układając jedna na drugiej. Zostawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Przed zdjęciem formy, należy odczekać 5 minut. Małpi chleb gotowy! Smacznego!

Z pewnością zainteresuje Cię film z przepisem na bułeczki maślano-drożdżowe na patyczkach. Zobacz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej