Hit z japońskiego McDonald's. Ten burger cię zachwyci
Japoński burger z ryżem zamiast bułek to prosty przepis na popularny fast food w nietypowym wydaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad.
27.05.2023 | aktual.: 08.08.2023 12:24
Japonia to kraj, który naturalnie kojarzy nam się z ryżem. Ten dodatek w Azji zdecydowanie deklasuje popularnością ziemniaki czy kasze. Buszując w internecie, natknęłam się na zdjęcie nietypowego burgera, który zamiast bułki bazuje na ryżu. Całość wzbogaca chrupiący boczek, sos sriracha i oczywiście kotlet wołowy. Odtworzyłam to danie w swojej kuchni i po prostu przepadłam - smakuje obłędnie! Właśnie tak wyobrażam sobie burgery w japońskim McDonald's.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Japoński burger
Składniki:
- 3/4 ryżu do sushi
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 plastry boczku
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- sól/pieprz
- 1 garść sałaty lodowej
- 2 plastry sera cheddar
- 1 łyżka sosu Sriracha Mayo Chilli
- 1 łyżka majonezu
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu.
2. Do miseczki wkładam folię, następnie wrzucam ryż i dociskam, formując tym samym kształt mojej bułki. Zawijam w folię i odwracam.
3. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam uformowane placki ryżu. Smaruję je sosem sojowym i smażę, aż nieco się zarumienią.
4. Na suchej patelni podsmażam boczek, aby stał się chrupiący. Nie dodaję żadnego tłuszczu - wytopi się on z boczku.
5. Na tę samą patelnię wrzucam mięso mielone uformowane w kształt kotleta. Smażę z obu stron.
6. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę doprawiam je pieprzem i solą. Kładę plasterek sera cheddar i podsmażam chwilę, aż ser zacznie się roztapiać.