Hit z japońskiego McDonald's. Ten burger cię zachwyci

Japoński burger z ryżem zamiast bułek to prosty przepis na popularny fast food w nietypowym wydaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad.

Japoński burger- PysznościJapoński burger- Pyszności
Ewa

Japonia to kraj, który naturalnie kojarzy nam się z ryżem. Ten dodatek w Azji zdecydowanie deklasuje popularnością ziemniaki czy kasze. Buszując w internecie, natknęłam się na zdjęcie nietypowego burgera, który zamiast bułki bazuje na ryżu. Całość wzbogaca chrupiący boczek, sos sriracha i oczywiście kotlet wołowy. Odtworzyłam to danie w swojej kuchni i po prostu przepadłam - smakuje obłędnie! Właśnie tak wyobrażam sobie burgery w japońskim McDonald's.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hit z japońskiego McDonald's. Ten burger cię zachwyci

Japoński burger

Składniki:

           
  • 3/4 ryżu do sushi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 plastry boczku
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • sól/pieprz
  • 1 garść sałaty lodowej
  • 2 plastry sera cheddar
  • 1 łyżka sosu Sriracha Mayo Chilli
  • 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu.

2. Do miseczki wkładam folię, następnie wrzucam ryż i dociskam, formując tym samym kształt mojej bułki. Zawijam w folię i odwracam.

Burger z ryżu- Pyszności
Burger z ryżu- Pyszności

3. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam uformowane placki ryżu. Smaruję je sosem sojowym i smażę, aż nieco się zarumienią.

4. Na suchej patelni podsmażam boczek, aby stał się chrupiący. Nie dodaję żadnego tłuszczu - wytopi się on z boczku.

5. Na tę samą patelnię wrzucam mięso mielone uformowane w kształt kotleta. Smażę z obu stron.

Smażenie wołowiny na patelni
Kotlet z wołowiny- Pyszności

6. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę doprawiam je pieprzem i solą. Kładę plasterek sera cheddar i podsmażam chwilę, aż ser zacznie się roztapiać.

7. Na jednej części ryżowej "bułki" rozprowadzam sos sriracha. Dodaję pokrojoną sałatę lodową i mięso.

Japoński burger- Pyszności
Japoński burger- Pyszności

8. Następnie wykładam plasterki chrupiącego boczku i polewam całość majonezem. Przykrywam drugą porcją ryżu.

Japoński burger- Pyszności
Japoński burger- Pyszności

9. Posypuję całość czarnym sezamem i podaję od razu po złożeniu. Prosta i pyszna alternatywa dla klasycznego burgera świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.Smacznego!

Japoński burger- Pyszności
Japoński burger- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans