Idealne do pierogów i uszek, bo wzmacniają smak farszu. Najlepsi grzybiarze wciąż zbierają je w lesie
Na grzyby w grudniu? To wcale nie żart. Wciąż w lasach, szczególnie w regionie świętokrzyskim, można znaleźć opieńki. Te pyszne grzyby mogą wzmocnić smak farszu do pierogów czy krokietów.
Często wydaje się nam, że sezon na grzyby kończy się wraz z październikiem. Nie do końca to jest prawda. Oczywiście największy wysyp grzybów kończy się wraz z tym jesiennym miesiącem, ale niektóre gatunki można zbierać nawet w grudniu. Wszystko tu zależy od pogody. W tym roku wciąż w lasach można znaleźć opieńki, przede wszystkim w okolicach Radomia, Starachowic, Daleszyc, Pińczowa, Skarżyska czy Suchedniowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najpopularniejsze są miodowe
Opieńki to grzyby, które wyglądają na bardzo delikatne, a można je znaleźć nawet na początku zimy, aż do pierwszych przymrozków. Rosną w dużych skupiskach na pniakach, a także wyżej na pniach drzew, z reguły w lasach iglastych. Najpopularniejsze są opieńki miodowe, które można rozpoznać dzięki charakterystycznym miodowym kapeluszom.
Wzmacniają aromat
Opieńki mają delikatny smak i mogą wzbogacić smak wiele dań. Popularne są też opieńki marynowane. Jednak w okresie świątecznym, zdecydowanie najlepiej dodać je do farszu do pierogów czy uszek. Świeże grzyby mają wspaniały aromat. Opieńki wystarczy przesmażyć z cebulą, a na koniec doprawić solą i pieprzem. Nawet kilka sztuk takich grzybów wzmocni aromat potrawy.