Idealne do pierogów i uszek, bo wzmacniają smak farszu. Najlepsi grzybiarze wciąż zbierają je w lesie

Na grzyby w grudniu? To wcale nie żart. Wciąż w lasach, szczególnie w regionie świętokrzyskim, można znaleźć opieńki. Te pyszne grzyby mogą wzmocnić smak farszu do pierogów czy krokietów.

Opieńki idealnie wzmacniają smak farszu Opieńki idealnie wzmacniają smak farszu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Często wydaje się nam, że sezon na grzyby kończy się wraz z październikiem. Nie do końca to jest prawda. Oczywiście największy wysyp grzybów kończy się wraz z tym jesiennym miesiącem, ale niektóre gatunki można zbierać nawet w grudniu. Wszystko tu zależy od pogody. W tym roku wciąż w lasach można znaleźć opieńki, przede wszystkim w okolicach Radomia, Starachowic, Daleszyc, Pińczowa, Skarżyska czy Suchedniowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Najpopularniejsze są miodowe

Opieńki to grzyby, które wyglądają na bardzo delikatne, a można je znaleźć nawet na początku zimy, aż do pierwszych przymrozków. Rosną w dużych skupiskach na pniakach, a także wyżej na pniach drzew, z reguły w lasach iglastych. Najpopularniejsze są opieńki miodowe, które można rozpoznać dzięki charakterystycznym miodowym kapeluszom.

Wzmacniają aromat

Opieńki mają delikatny smak i mogą wzbogacić smak wiele dań. Popularne są też opieńki marynowane. Jednak w okresie świątecznym, zdecydowanie najlepiej dodać je do farszu do pierogów czy uszek. Świeże grzyby mają wspaniały aromat. Opieńki wystarczy przesmażyć z cebulą, a na koniec doprawić solą i pieprzem. Nawet kilka sztuk takich grzybów wzmocni aromat potrawy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej