Imprezowy bigos rozwala system. Robię go z zupełnie innych składników niż tradycyjny

Szukasz pomysłu na imprezowe danie, które zachwyci wszystkich gości? Postaw na imprezowy bigos! To pyszna, aromatyczna i sycąca potrawa, która z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Ja przygotowuję ją z zupełnie innymi dodatkami.

Przepis na imprezowy bigosPrzepis na imprezowy bigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Marcin Michałowski

Bigos imprezowy to prawdziwy hit na spotkaniach towarzyskich. Przygotowany z odrobiną odmienionych składników, stanowi rewelacyjne połączenie klasycznej receptury z nowoczesnym twistem. Jeśli jesteś miłośnikiem kapusty i lubisz eksperymentować, koniecznie sięgnij po tę niebanalną wersję bigosu. Poznaj przepis, który zachwyci Twoje podniebienie i sprawi, że stanie się gwiazdą każdej imprezy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Bigos z kaszą i jajkiem: Nowa odsłona klasyki

Wersja imprezowego bigosu to nie tylko szybki przepis na spotkanie ze smakiem, ale również kulinarna innowacja. Aby przygotować to wyjątkowe danie, potrzebujesz świeżej kapusty (najlepiej młodej), cebuli, odrobinę boczku i smalcu, oraz koniecznie palonej kaszy gryczanej.

Palona kasza nadaje bigosowi intensywny, charakterystyczny smak, a dodatek jajka ugotowanego na twardo sprawia, że danie staje się bardziej sycące. Przekonaj się sam, jak w prosty sposób stworzyć to wyjątkowe danie. Poniżej znajdziesz przepis na bigos imprezowy, którym zachwycisz każdego gościa.

Przepis na imprezowy bigos - hit, który rozkręci każdą imprezę

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 200 g boczku,
  • 100 g palonej kaszy gryczanej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności gotuję kaszę w osolonej wodzie.
  2. Kroję drobno boczek i podsmażam go na smalcu do zrumienienia.
  3. Dodaję posiekaną cebulę i smażę, aż się zeszkli. Na koniec dodaję drobno pokrojony czosnek.
  4. W garnku umieszczam posiekaną kapustę, zalewam odrobiną wody, dodaję łyżkę soli i dokładnie mieszam. Duszę przez 20-30 minut, aż kapusta będzie miękka.
  5. Dodaję podsmażone na patelni pozostałe składniki.
  6. Do kapusty dodaję koncentrat pomidorowy, ugotowaną kaszę i wszystko mieszam. Zagęszczam bigos mąką, jeśli konieczne.
  7. Na koniec dodaję posiekany koperek, doprawiam solą i pieprzem. Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.

Spróbuj tego prostego przepisu na danie, które łączy w sobie nutę historii, intensywność smaków i przyjemność z jedzenia. Gotuj z pasją i baw się smakiem.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat