Pieczarki mogą się schować. Te niewielkie białe grzybki działają antyrakowo i zapobiegają zawałom

Grzyby enoki to podstawa kuchni azjatyckiej. Można dostać je delikatesach azjatyckich, a nawet w niektórych marketach. Nie sposób nie zwrócić na nie uwagi. Prezentują się zjawiskowo i zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych.

Właściwości grzybów enoki.Właściwości grzybów enoki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mitsyko1971

Podstawą kuchni azjatyckiej jej sos sojowy, tofu oraz... grzyby. Mieszkańcy Azji najczęściej sięgają po shitake i enoki. Grzyby shitake można kupić już w każdym markecie. Enoki dopiero pojawiają się "na salonach". To niezwykle smaczne, a przy tym wartościowe grzyby, które mają liczne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść grzyby enoki? Jak wykorzystać je w kuchni? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Właściwości grzybów enoki

Grzyby enoki pochodzą z Japonii, grze uprawiano je już w XX wieku. Szybko zyskały popularność i rozprzestrzeniły się po Azji. Po 2000 roku kupowano je częściej niż znane nam wszystkim grzyby shitake. Enoki mogą przybierać różne kształty, kolory i rozmiary, jednak najpopularniejsze to te białe, zakończone kapeluszem w kształcie guzika.

W tych wyjątkowych grzybach znajduje się mnóstwo cennych witamin i minerałów. Enoki to źródło witamin B1, B2 i B3. Każda z nich wspiera prawidłową pracę układu nerwowego oraz hormonalnego. Odpowiadają też za produkcję czerwonych krwinek. Kobiety, które planują zajście w ciąże powinny włączyć enoki do swojej codziennej diety, bowiem zawierają wysokie stężenie kwasu foliowego. Oprócz witamin z grupy B w grzybach znajduje się dużo żelaza oraz białka nazywanego "FIP-five". Badania wykazały, że ten rodzaj białka pozytywnie wpływa na układ immunologiczny.

Jak przyrządzać grzyby enoki?

Enoki to nie tylko witaminy i minerały, a przede wszystkim smak. Grzyby są bardzo delikatne i zachowują się niczym gąbka. Wchłaniają każdą przyprawę i każdy sos, co czyni je doskonałym zamiennikiem mięsa. Po usmażeniu stają się wyjątkowo chrupkie. Zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem papryki lub soli wędzonej smakują niczym boczek.

Grzyby można jeść na surowo, jednak dietetycy zalecają, aby poddawać je obróbce termicznej ze względu na toksyczne flammutoksyny. Ten niezdrowy związek chemiczny ginie po obróbce termicznej w 100 stp. C. Enoki można też upiec, udusić czy ugotować. Doskonale komponują się z warzywami, tofu, mięsem czy zupami. Warto wykorzystać je do sosu grzybowego, bowiem enoki nadadzą mu wyjątkowy posmak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej