PrzepisJabłka w cieście francuskim. Szybki przepis na pyszne, chrupiące ciasteczka

Jabłka w cieście francuskim. Szybki przepis na pyszne, chrupiące ciasteczka

Jabłka w cieście francuskim. Szybki przepis na pyszne, chrupiące ciasteczka
Ewa

02.03.2022 07:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące jabłka w cieście francuskim to szybki przepis na pyszne ciasteczka. Sprawdzi się idealnie, gdy mają pojawić się niespodziewani goście!

Jak zrobić jabłka w cieście francuskim?

Ciasto francuskie to coś, czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. W kilka chwil można wyczarować z niego niesamowite przekąski, zarówno na ciepło jak i na zimno. W wersji z jabłkami świetnie sprawdzi się jako pyszny deser na chłodne, jesienne dni. Jak zrobić jabłka w cieście francuskim?

Do jabłek możesz dodać też szczyptą kardamonu. Ma delikatnie cytrynowy smak i świetnie komponuje się z innymi przyprawami korzennymi.

Najlepszym patentem na niespodziewanych gości jest... rolka ciasta francuskiego w zamrażarce. Sprawdzi się też idealnie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Do jabłek możesz dorzucić też pokrojoną gruszkę- będzie pasowała znakomicie!

Przepis na jabłka w cieście francuskim – składniki i przygotowanie – poniżej.

Składniki

Jabłka w cieście francuskim – składniki

  1. 2 jabłka
  2. 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  3. 1 łyżeczka cynamonu
  4. 2 arkusze ciasta francuskiego
  5. 1 jajko
  6. 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie jabłek w cieście francuskim

Zacznijmy od przygotowania jabłek do ciasta francuskiego.

Umyj je dokładnie i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Najlepiej sprawdzi się szara reneta i antonówka- są dość twarde i nie rozgotowują się szybko. Do jabłek możesz też dorzucić małą gruszkę.

Jak zrobić masę z jabłek do ciasta francuskiego? Patelnię rozgrzej i wsyp na nią pokrojone owoce. Dodaj cukier wanilinowy, cynamon i wymieszaj.  Jeśli Twoje jabłka będą przywierać do patelni, to dodaj do nich łyżkę wody.

Ciasto francuskie – przygotowanie, czas pieczenia

Czas na ciasto francuskie.

Jeśli masz je w lodówce, to wyjmij je chwilę wcześniej, żeby nie kruszyło się podczas lepienia.

Podziel ciasto na kilka kwadratów. Następnie za pomocą noża wydziel delikatnie dwa trójkąty, tak aby ciasto nie zostało podzielone na mniejsze kawałki. W jednym z kwadratów zrób dodatkowe paski (tak jak na zdjęciu poniżej). Nałóż jabłkowy farsz i posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem przed ich sklejeniem.

Brzegi ciastek dociśnij przy pomocy widelca. Nałóż na nie roztrzepane jajko. Dzięki temu ciasto francuskie ładnie się zarumieni.

Jabłka w cieście francuskim – czas pieczenia. Posyp ciastka cukrem, a następnie piecz je w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.

Do cukru również możesz dodać odrobinę cynamonu.

Jabłka w cieście francuskim jest gotowe!

Po 15 minutach nasze ciastka są już gotowe!

Świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli chcesz podać je w gorącym wydaniu- dodaj jeszcze gałkę lodów. Będą smakowały jeszcze lepiej.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także