Walentynkowe tosty francuskie w trzech odsłonach. Przepis na słodkie i słone śniadanie

Tosty francuskie to sprawdzony patent na wyjątkowe śniadanie. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a przy pomocy różnych składników stworzysz kombinacje. Oto przepis na tosty francuskie w trzech odsłonach.

Obrazek
Pyszności

Jak zrobić tosty francuskie w trzech odsłonach? Przepis

Jeśli zastanawiasz się, co kryje się pod nazwą "tosty francuskie", to już spieszymy z pomocą. Są to po prostu kawałki pieczywa zanurzone w roztrzepanym mleku (lub mieszance mleka z jajkami) usmażone na patelni. Ot, taki nasz "chleb w jajku" tylko nazwany bardziej elegancko.

To świetne rozwiązanie, które pozwala nam uniknąć marnowania jedzenia. Prosty przepis na tosty francuskie w trzech odsłonach sprawia, że nawet czerstwe pieczywo zamienia się w pyszne danie.

Przepis jest szybki i sprawdzi się zarówno na leniwe, weekendowe śniadanie, jak i szybki posiłek w środku tygodnia. 

Święto Zakochanych przede wszystkim kojarzy się nam z motywem serduszka. Dlatego nie mogło zabraknąć go również w naszym dzisiejszym przepisie. Już za moment przygotujemy pyszne śniadanie prosto z patelni w 3 wariantach. Znajdziesz tutaj zarówno słodkie, jak i słone.

Jak zrobić tosty francuskie w trzech odsłonach? Jakie składniki i wykonanie sprawi, że przygotujesz przepyszne śniadanie? Sprawdź.

Składniki

Tosty francuskie w trzech odsłonach – składniki do wersji na słodko

  1. 8 kawałków chleba tostowego
  2. 2 jajka
  3. 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  4. 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  5. 2 łyżeczki cynamonu
  6. 4 łyżeczki sera mascarpone
  7. 2 truskawki
  8. 4 kostki gorzkiej czekolady
  9. 2 łyżki miodu

Tosty francuskie w trzech odsłonach – składniki do wersji na słono

  1. 8 tostów
  2. 2 jajka
  3. 5 plastrów sera żółtego
  4. 4 plastry szynki
  5. ketchup
  6. posiekany szczypiorek

Tosty francuskie w trzech odsłonach – składniki do drugiej wersji na słodko

  1. 8 tostów
  2. 2 jajka
  3. 4 łyżeczki kremu orzechowego
  4. 4 łyżeczki dżemu wiśniowego/malinowego/truskawkowego
  5. 1 łyżka cukru pudru

Tosty francuskie z mascarpone, czekoladą i truskawkami – jak zrobić?

Pracę nad przepisem na tosty francuskie w trzech odsłonach rozpocznij od przygotowania chleba tostowego.

W tym celu umieść na blacie kromki pieczywa, po czym wytnij z nich serduszka. Zrób to przy pomocy foremki do ciasteczek. Możesz również użyć innych kształtów.

walentynkowe tosty francuskie

Na wyciętych serduszkach z chleba tostowego rozprowadź mascarpone. Następnie dodaj plastry truskawki i kostki gorzkiej czekolady. Możesz zamienić ją oczywiście na mleczną, jeśli nie przepadasz za deserową wersją.

walentynkowe tosty francuskie

. Na wierzchu każdego serduszka z dodatkami ułóż drugi kawałek chleba i połącz boki, aby powstał jeden element.

W małej misce połącz jajka, ekstrakt waniliowy, cynamon i cukier trzcinowy. Każde serduszko zanurz w powstałej mieszance, po czym smaż po 4 minuty na rozgrzanej patelni na każdej stronie. I to wszystko!

walentynkowe tosty francuskie

Gotowe tosty serwuj z kawałkami truskawek i miodem.

walentynkowe tosty francuskie

Tosty francuskie z szynką i serem – przepis i wykonanie

Drugą opcję walentynkowego śniadania przygotujemy na słono. Jak zrobić tosty francuskie z szynką i serem?

Ponownie wytnij serduszka z chleba tostowego. Następnie umieść na blacie kilka plastrów żółtego sera, po czym przy pomocy mniejszej foremki, wytnij serduszka w mniejszym rozmiarze. To samo zrób z szynką.

walentynkowe tosty francuskie

Umieść na przemian plastry szynki i żółtego sera bezpośrednio na chlebie, tworząc mini wieżyczkę. Na koniec przykryj drugą częścią chleba i złącz brzegi.

walentynkowe tosty francuskie

Tosty francuskie – czas pieczenia. Tak przygotowane serduszka zanurz w roztrzepanych jajkach i smaż na rozgrzanej patelni po 4 minuty na każdej ze stron. Jajka możesz doprawić do smaku przy pomocy soli i pieprzu.

walentynkowe tosty francuskie

Złociste tosty przed podaniem udekoruj ketchupem i posiekanym szczypiorkiem.

walentynkowe tosty francuskie

Tosty francuskie na słodko – z kremem czekoladowym i dżemem. Przepis

Ostatni wariant naszego walentynkowego śniadania przygotujemy tosty francuskie w słodkiej wersji.

Po raz trzeci wytnij z chleba tostowego serduszka. Następnie rozprowadź na nich krem czekoladowy oraz dżem – najlepiej będzie komponował się o smaku wiśniowym, truskawkowym lub malinowym.

walentynkowe tosty francuskie

Składniki rozprowadź przy pomocy noża lub małej łyżeczki. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej Ci odpowiada. Przygotowaną w ten sposób konstrukcję przykryj kolejną kanapką z chleba tostowego, po czym połącz dobrze krawędzie.

Serduszka z chleba tostowego zanurz w roztrzepanych jajkach. Do miseczki możesz dodać również ekstrakt waniliowy, cynamon lub cukier trzcinowy, aby jeszcze bardziej podkręcić smak walentynkowych tostów francuskich.

walentynkowe tosty francuskie

Następnie smaż je po 4 minuty na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Gotowe tosty, serwuj z cukrem pudrem i kawałkami owoców. Smacznego!

walentynkowe tosty francuskie

Jak sama widzisz, w mgnieniu oka możesz wyczarować pyszne śniadanie dla swojej drugiej połówki. Dlatego nie zwlekaj ani sekundy i bierz się do pracy :)

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu