Walentynkowe tosty francuskie w trzech odsłonach. Przepis na słodkie i słone śniadanie
Tosty francuskie to sprawdzony patent na wyjątkowe śniadanie. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a przy pomocy różnych składników stworzysz kombinacje. Oto przepis na tosty francuskie w trzech odsłonach.
Jak zrobić tosty francuskie w trzech odsłonach? Przepis
Jeśli zastanawiasz się, co kryje się pod nazwą "tosty francuskie", to już spieszymy z pomocą. Są to po prostu kawałki pieczywa zanurzone w roztrzepanym mleku (lub mieszance mleka z jajkami) usmażone na patelni. Ot, taki nasz "chleb w jajku" tylko nazwany bardziej elegancko.
To świetne rozwiązanie, które pozwala nam uniknąć marnowania jedzenia. Prosty przepis na tosty francuskie w trzech odsłonach sprawia, że nawet czerstwe pieczywo zamienia się w pyszne danie.
Przepis jest szybki i sprawdzi się zarówno na leniwe, weekendowe śniadanie, jak i szybki posiłek w środku tygodnia.
Święto Zakochanych przede wszystkim kojarzy się nam z motywem serduszka. Dlatego nie mogło zabraknąć go również w naszym dzisiejszym przepisie. Już za moment przygotujemy pyszne śniadanie prosto z patelni w 3 wariantach. Znajdziesz tutaj zarówno słodkie, jak i słone.
Jak zrobić tosty francuskie w trzech odsłonach? Jakie składniki i wykonanie sprawi, że przygotujesz przepyszne śniadanie? Sprawdź.
Składniki
Tosty francuskie w trzech odsłonach – składniki do wersji na słodko
- 8 kawałków chleba tostowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki sera mascarpone
- 2 truskawki
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu
Tosty francuskie w trzech odsłonach – składniki do wersji na słono
- 8 tostów
- 2 jajka
- 5 plastrów sera żółtego
- 4 plastry szynki
- ketchup
- posiekany szczypiorek
Tosty francuskie w trzech odsłonach – składniki do drugiej wersji na słodko
- 8 tostów
- 2 jajka
- 4 łyżeczki kremu orzechowego
- 4 łyżeczki dżemu wiśniowego/malinowego/truskawkowego
- 1 łyżka cukru pudru
Tosty francuskie z mascarpone, czekoladą i truskawkami – jak zrobić?
Pracę nad przepisem na tosty francuskie w trzech odsłonach rozpocznij od przygotowania chleba tostowego.
W tym celu umieść na blacie kromki pieczywa, po czym wytnij z nich serduszka. Zrób to przy pomocy foremki do ciasteczek. Możesz również użyć innych kształtów.
Na wyciętych serduszkach z chleba tostowego rozprowadź mascarpone. Następnie dodaj plastry truskawki i kostki gorzkiej czekolady. Możesz zamienić ją oczywiście na mleczną, jeśli nie przepadasz za deserową wersją.
. Na wierzchu każdego serduszka z dodatkami ułóż drugi kawałek chleba i połącz boki, aby powstał jeden element.
W małej misce połącz jajka, ekstrakt waniliowy, cynamon i cukier trzcinowy. Każde serduszko zanurz w powstałej mieszance, po czym smaż po 4 minuty na rozgrzanej patelni na każdej stronie. I to wszystko!
Gotowe tosty serwuj z kawałkami truskawek i miodem.
Tosty francuskie z szynką i serem – przepis i wykonanie
Drugą opcję walentynkowego śniadania przygotujemy na słono. Jak zrobić tosty francuskie z szynką i serem?
Ponownie wytnij serduszka z chleba tostowego. Następnie umieść na blacie kilka plastrów żółtego sera, po czym przy pomocy mniejszej foremki, wytnij serduszka w mniejszym rozmiarze. To samo zrób z szynką.
Umieść na przemian plastry szynki i żółtego sera bezpośrednio na chlebie, tworząc mini wieżyczkę. Na koniec przykryj drugą częścią chleba i złącz brzegi.
Tosty francuskie – czas pieczenia. Tak przygotowane serduszka zanurz w roztrzepanych jajkach i smaż na rozgrzanej patelni po 4 minuty na każdej ze stron. Jajka możesz doprawić do smaku przy pomocy soli i pieprzu.
Złociste tosty przed podaniem udekoruj ketchupem i posiekanym szczypiorkiem.
Tosty francuskie na słodko – z kremem czekoladowym i dżemem. Przepis
Ostatni wariant naszego walentynkowego śniadania przygotujemy tosty francuskie w słodkiej wersji.
Po raz trzeci wytnij z chleba tostowego serduszka. Następnie rozprowadź na nich krem czekoladowy oraz dżem – najlepiej będzie komponował się o smaku wiśniowym, truskawkowym lub malinowym.
Składniki rozprowadź przy pomocy noża lub małej łyżeczki. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej Ci odpowiada. Przygotowaną w ten sposób konstrukcję przykryj kolejną kanapką z chleba tostowego, po czym połącz dobrze krawędzie.
Serduszka z chleba tostowego zanurz w roztrzepanych jajkach. Do miseczki możesz dodać również ekstrakt waniliowy, cynamon lub cukier trzcinowy, aby jeszcze bardziej podkręcić smak walentynkowych tostów francuskich.
Następnie smaż je po 4 minuty na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Gotowe tosty, serwuj z cukrem pudrem i kawałkami owoców. Smacznego!
Jak sama widzisz, w mgnieniu oka możesz wyczarować pyszne śniadanie dla swojej drugiej połówki. Dlatego nie zwlekaj ani sekundy i bierz się do pracy :)