Walentynkowe tosty francuskie w trzech odsłonach. Przepis na słodkie i słone śniadanie

Tosty francuskie to sprawdzony patent na wyjątkowe śniadanie. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a przy pomocy różnych składników stworzysz kombinacje. Oto przepis na tosty francuskie w trzech odsłonach.

Obrazek
Pyszności

Jak zrobić tosty francuskie w trzech odsłonach? Przepis

Jeśli zastanawiasz się, co kryje się pod nazwą "tosty francuskie", to już spieszymy z pomocą. Są to po prostu kawałki pieczywa zanurzone w roztrzepanym mleku (lub mieszance mleka z jajkami) usmażone na patelni. Ot, taki nasz "chleb w jajku" tylko nazwany bardziej elegancko.

To świetne rozwiązanie, które pozwala nam uniknąć marnowania jedzenia. Prosty przepis na tosty francuskie w trzech odsłonach sprawia, że nawet czerstwe pieczywo zamienia się w pyszne danie.

Przepis jest szybki i sprawdzi się zarówno na leniwe, weekendowe śniadanie, jak i szybki posiłek w środku tygodnia. 

Święto Zakochanych przede wszystkim kojarzy się nam z motywem serduszka. Dlatego nie mogło zabraknąć go również w naszym dzisiejszym przepisie. Już za moment przygotujemy pyszne śniadanie prosto z patelni w 3 wariantach. Znajdziesz tutaj zarówno słodkie, jak i słone.

Jak zrobić tosty francuskie w trzech odsłonach? Jakie składniki i wykonanie sprawi, że przygotujesz przepyszne śniadanie? Sprawdź.

Składniki

Tosty francuskie w trzech odsłonach – składniki do wersji na słodko

  1. 8 kawałków chleba tostowego
  2. 2 jajka
  3. 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  4. 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  5. 2 łyżeczki cynamonu
  6. 4 łyżeczki sera mascarpone
  7. 2 truskawki
  8. 4 kostki gorzkiej czekolady
  9. 2 łyżki miodu

Tosty francuskie w trzech odsłonach – składniki do wersji na słono

  1. 8 tostów
  2. 2 jajka
  3. 5 plastrów sera żółtego
  4. 4 plastry szynki
  5. ketchup
  6. posiekany szczypiorek

Tosty francuskie w trzech odsłonach – składniki do drugiej wersji na słodko

  1. 8 tostów
  2. 2 jajka
  3. 4 łyżeczki kremu orzechowego
  4. 4 łyżeczki dżemu wiśniowego/malinowego/truskawkowego
  5. 1 łyżka cukru pudru

Tosty francuskie z mascarpone, czekoladą i truskawkami – jak zrobić?

Pracę nad przepisem na tosty francuskie w trzech odsłonach rozpocznij od przygotowania chleba tostowego.

W tym celu umieść na blacie kromki pieczywa, po czym wytnij z nich serduszka. Zrób to przy pomocy foremki do ciasteczek. Możesz również użyć innych kształtów.

walentynkowe tosty francuskie

Na wyciętych serduszkach z chleba tostowego rozprowadź mascarpone. Następnie dodaj plastry truskawki i kostki gorzkiej czekolady. Możesz zamienić ją oczywiście na mleczną, jeśli nie przepadasz za deserową wersją.

walentynkowe tosty francuskie

. Na wierzchu każdego serduszka z dodatkami ułóż drugi kawałek chleba i połącz boki, aby powstał jeden element.

W małej misce połącz jajka, ekstrakt waniliowy, cynamon i cukier trzcinowy. Każde serduszko zanurz w powstałej mieszance, po czym smaż po 4 minuty na rozgrzanej patelni na każdej stronie. I to wszystko!

walentynkowe tosty francuskie

Gotowe tosty serwuj z kawałkami truskawek i miodem.

walentynkowe tosty francuskie

Tosty francuskie z szynką i serem – przepis i wykonanie

Drugą opcję walentynkowego śniadania przygotujemy na słono. Jak zrobić tosty francuskie z szynką i serem?

Ponownie wytnij serduszka z chleba tostowego. Następnie umieść na blacie kilka plastrów żółtego sera, po czym przy pomocy mniejszej foremki, wytnij serduszka w mniejszym rozmiarze. To samo zrób z szynką.

walentynkowe tosty francuskie

Umieść na przemian plastry szynki i żółtego sera bezpośrednio na chlebie, tworząc mini wieżyczkę. Na koniec przykryj drugą częścią chleba i złącz brzegi.

walentynkowe tosty francuskie

Tosty francuskie – czas pieczenia. Tak przygotowane serduszka zanurz w roztrzepanych jajkach i smaż na rozgrzanej patelni po 4 minuty na każdej ze stron. Jajka możesz doprawić do smaku przy pomocy soli i pieprzu.

walentynkowe tosty francuskie

Złociste tosty przed podaniem udekoruj ketchupem i posiekanym szczypiorkiem.

walentynkowe tosty francuskie

Tosty francuskie na słodko – z kremem czekoladowym i dżemem. Przepis

Ostatni wariant naszego walentynkowego śniadania przygotujemy tosty francuskie w słodkiej wersji.

Po raz trzeci wytnij z chleba tostowego serduszka. Następnie rozprowadź na nich krem czekoladowy oraz dżem – najlepiej będzie komponował się o smaku wiśniowym, truskawkowym lub malinowym.

walentynkowe tosty francuskie

Składniki rozprowadź przy pomocy noża lub małej łyżeczki. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej Ci odpowiada. Przygotowaną w ten sposób konstrukcję przykryj kolejną kanapką z chleba tostowego, po czym połącz dobrze krawędzie.

Serduszka z chleba tostowego zanurz w roztrzepanych jajkach. Do miseczki możesz dodać również ekstrakt waniliowy, cynamon lub cukier trzcinowy, aby jeszcze bardziej podkręcić smak walentynkowych tostów francuskich.

walentynkowe tosty francuskie

Następnie smaż je po 4 minuty na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Gotowe tosty, serwuj z cukrem pudrem i kawałkami owoców. Smacznego!

walentynkowe tosty francuskie

Jak sama widzisz, w mgnieniu oka możesz wyczarować pyszne śniadanie dla swojej drugiej połówki. Dlatego nie zwlekaj ani sekundy i bierz się do pracy :)

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend