Jak naturalnie pozbyć się moli z szafek w kuchni? Nie stosuj sztucznej chemii
Mole to wyjątkowo uciążliwe owady. Sklepy oferują nam szeroki wybór środków na te szkodniki. Pokażemy jak naturalnie pozbyć się moli z szafek w kuchni przy pomocy domowych środków.
02.06.2022 09:22
Mole spożywcze - zmora w kuchni
Czystość w kuchni to podstawa. Jest to miejsce, w którym przechowujemy i przygotowujemy żywność. W związku z tym zależy nam na tym, aby nasze produkty były dla nas zdrowe i smaczne. To wszystko bardzo szybko może zostać zakłócone przez paskudne mole.
Mole spożywcze charakteryzują się brązowo - szarą barwą. Długość dorosłego osobnika może osiągać nawet 5 cm. Żywią się one głównie sypką, suchą żywnością, taką jak np. mąka, kasza lub cukier. Szafki, w których trzymamy te produkty, to dla nich idealne miejsce do życia.
Gdy zauważymy w kuchni mola, powinniśmy od razu zacząć działać. Jeśli będziemy zwlekać, owady bardzo szybko się rozmnożą. W konsekwencji będziemy musieli wyrzucić dużo zainfekowanych produktów.
Jak naturalnie pozbyć się moli z szafek w kuchni?
- Wymycie szafek
Szafki, w których znaleźliśmy mole, powinny zostać dokładnie wymyte. Do mycia szafek najlepiej sprawdzi woda z mydłem i octem. Ocet skutecznie zwalcza te owady. Należy również pamiętać, aby wszystkie zainfekowane larwami produkty szybko wyrzucić.
- Pułapka na mole
W bardzo prosty sposób możemy przygotować pułapkę na mole. Aby ją wykonać, potrzebujemy jedynie słoika, octu winnego i olejku lawendowego. Ocet wlewamy do słoika, dodajemy kilka kropel olejku lawendowego. Tak przygotowaną pułapkę ustawiamy na półce w szafce.
- Wysuszenie szafki
Mole nie przepadają za przeciągami. W związku z tym powinniśmy często wietrzyć szafki. Bardzo dobrze sprawdza się tutaj zwykła suszarka. Pamiętajmy, aby suszyć ciepłym powietrzem. Mole nie znoszą wysokich temperatur!
- Goździki, wysuszona skórka pomarańczy i liść laurowy
Goździki, liście laurowe i wysuszone skórki cytrusów odstraszają mole. Warto więc te składniki pozostawić na półce w szafce. Dzięki temu w przyszłości nie będziemy musieli już walczyć z tymi uciążliwymi szkodnikami.
Na wszelki wypadek zawsze warto trzymać w swojej kuchni tych kilka podstawowych składników. Nigdy nie wiadomo, kiedy nam się przydadzą.