Jak naturalnie pozbyć się moli z szafek w kuchni? Nie stosuj sztucznej chemii

Mole to wyjątkowo uciążliwe owady. Sklepy oferują nam szeroki wybór środków na te szkodniki. Pokażemy jak naturalnie pozbyć się moli z szafek w kuchni przy pomocy domowych środków. 

Obrazek
Agnieszka
Obrazek
pixabay.com

Mole spożywcze - zmora w kuchni

Czystość w kuchni to podstawa. Jest to miejsce, w którym przechowujemy i przygotowujemy żywność. W związku z tym zależy nam na tym, aby nasze produkty były dla nas zdrowe i smaczne. To wszystko bardzo szybko może zostać zakłócone przez paskudne mole.

Mole spożywcze charakteryzują się brązowo - szarą barwą. Długość dorosłego osobnika może osiągać nawet 5 cm. Żywią się one głównie sypką, suchą żywnością, taką jak np. mąka, kasza lub cukier. Szafki, w których trzymamy te produkty, to dla nich idealne miejsce do życia.

Gdy zauważymy w kuchni mola, powinniśmy od razu zacząć działać. Jeśli będziemy zwlekać, owady bardzo szybko się rozmnożą. W konsekwencji będziemy musieli wyrzucić dużo zainfekowanych produktów.

Jak naturalnie pozbyć się moli z szafek w kuchni?

  • Wymycie szafek

Szafki, w których znaleźliśmy mole, powinny zostać dokładnie wymyte. Do mycia szafek najlepiej sprawdzi woda z mydłem i octem. Ocet skutecznie zwalcza te owady. Należy również pamiętać, aby wszystkie zainfekowane larwami produkty szybko wyrzucić.

  • Pułapka na mole
Obrazek
pixabay.com

W bardzo prosty sposób możemy przygotować pułapkę na mole. Aby ją wykonać, potrzebujemy jedynie słoika, octu winnego i olejku lawendowego. Ocet wlewamy do słoika, dodajemy kilka kropel olejku lawendowego. Tak przygotowaną pułapkę ustawiamy na półce w szafce.

  • Wysuszenie szafki
Obrazek
pixabay.com

Mole nie przepadają za przeciągami. W związku z tym powinniśmy często wietrzyć szafki. Bardzo dobrze sprawdza się tutaj zwykła suszarka. Pamiętajmy, aby suszyć ciepłym powietrzem. Mole nie znoszą wysokich temperatur!

  • Goździki, wysuszona skórka pomarańczy i liść laurowy

Goździki, liście laurowe i wysuszone skórki cytrusów odstraszają mole. Warto więc te składniki pozostawić na półce w szafce. Dzięki temu w przyszłości nie będziemy musieli już walczyć z tymi uciążliwymi szkodnikami.

Na wszelki wypadek zawsze warto trzymać w swojej kuchni tych kilka podstawowych składników. Nigdy nie wiadomo, kiedy nam się przydadzą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej