Jak najlepiej przechowywać przyprawy? Trzymaj je w ten sposób, a zachowają aromat znacznie dłużej

Jak przechowywać przyprawy, aby jeszcze dłużej były pełne smaku i aromatu? Zachowaj ich świeżość na dłużej dzięki prostym trikom.

Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło CanvaJak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva
Ewa

Nie wyobrażamy sobie naszej kuchni bez przypraw. To one nadają charakter potrawom, podkręcają aromat i tworzą pyszną symfonię smaku. W naszych domach dominują głównie w wersji suszonej i sproszkowanej- klimat niestety nie pozwala na hodowlę ziół przez cały rok. Aby jednak nasze przyprawy odpowiednio nam służyły, warto zadbać o ich przechowywanie. Dzięki prostym trikom nie wywietrzeją i zachowają swój wyjątkowy smak.

Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva(1)
Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva(1)

Jak przechowywać przyprawy?

Najczęściej popełnianym błędem jest przechowywanie przypraw w torebkach. Chociaż to właśnie w takiej formie są najłatwiej dostępne, to nie jest to najlepsze rozwiązanie. Przez otwarte opakowanie narażone są na kontakt z tlenem, co powoduje, że znika ich niepowtarzalny aromat. Jeśli używasz ich często i kupujesz jedną torebkę za drugą, to nie musisz się martwić. Jeśli jednak przyprawy mają poleżeć w kuchennej szafce nieco dłużej- sięgnij po dodatkowe zabezpieczenie. Torebki zamknij dodatkowo przy pomocy klipsów, aby  zatrzymać ich zapach w środku.

Świetnym rozwiązaniem jest przesypywanie przypraw do słoiczków. Dzięki temu nie tylko są szczelnie zamknięte i zabezpieczone, ale również stają się estetyczną ozdobą kuchni. Minusem tego rozwiązania jest to, że słoiki zajmują dużo więcej miejsca niż torebki. Możesz postawić je w szufladzie lub powiesić małą, dedykowaną im półkę na ścianie nad blatem. Niektóre ze słoików mają w swojej zakrętce dziurki, dzięki czemu nie będziesz musiał za każdym razem ich odkręcać, a potraktować jak solniczkę czy pieprzniczkę. Pamiętaj również o naklejeniu etykiet, które ułatwią Ci później wybór odpowiedniej przyprawy.

Najlepsze miejsce na przyprawy

Poza pojemnikiem ważne jest również miejsce, gdzie będą stały przyprawy. Nie układaj ich w pobliżu źródeł ciepła jak kuchenka czy kaloryfer. Unikaj również bliskości zlewozmywaka. Wysoka temperatura, silne promieniowanie słoneczne, a także wilgoć to czynniki, które pozbawiają przypraw cennych właściwości. Odpowiednie przechowywanie przypraw jest gwarancją ich smaku i aromatu, co z kolei bezpośrednio przekłada się na gotowane przez Ciebie potrawy.

Przepis na błyskawiczną pizzę bez spodu znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀