Jak najlepiej przechowywać przyprawy? Trzymaj je w ten sposób, a zachowają aromat znacznie dłużej

Jak przechowywać przyprawy, aby jeszcze dłużej były pełne smaku i aromatu? Zachowaj ich świeżość na dłużej dzięki prostym trikom.

Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło CanvaJak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva
Ewa

Nie wyobrażamy sobie naszej kuchni bez przypraw. To one nadają charakter potrawom, podkręcają aromat i tworzą pyszną symfonię smaku. W naszych domach dominują głównie w wersji suszonej i sproszkowanej- klimat niestety nie pozwala na hodowlę ziół przez cały rok. Aby jednak nasze przyprawy odpowiednio nam służyły, warto zadbać o ich przechowywanie. Dzięki prostym trikom nie wywietrzeją i zachowają swój wyjątkowy smak.

Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva(1)
Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva(1)

Jak przechowywać przyprawy?

Najczęściej popełnianym błędem jest przechowywanie przypraw w torebkach. Chociaż to właśnie w takiej formie są najłatwiej dostępne, to nie jest to najlepsze rozwiązanie. Przez otwarte opakowanie narażone są na kontakt z tlenem, co powoduje, że znika ich niepowtarzalny aromat. Jeśli używasz ich często i kupujesz jedną torebkę za drugą, to nie musisz się martwić. Jeśli jednak przyprawy mają poleżeć w kuchennej szafce nieco dłużej- sięgnij po dodatkowe zabezpieczenie. Torebki zamknij dodatkowo przy pomocy klipsów, aby  zatrzymać ich zapach w środku.

Świetnym rozwiązaniem jest przesypywanie przypraw do słoiczków. Dzięki temu nie tylko są szczelnie zamknięte i zabezpieczone, ale również stają się estetyczną ozdobą kuchni. Minusem tego rozwiązania jest to, że słoiki zajmują dużo więcej miejsca niż torebki. Możesz postawić je w szufladzie lub powiesić małą, dedykowaną im półkę na ścianie nad blatem. Niektóre ze słoików mają w swojej zakrętce dziurki, dzięki czemu nie będziesz musiał za każdym razem ich odkręcać, a potraktować jak solniczkę czy pieprzniczkę. Pamiętaj również o naklejeniu etykiet, które ułatwią Ci później wybór odpowiedniej przyprawy.

Najlepsze miejsce na przyprawy

Poza pojemnikiem ważne jest również miejsce, gdzie będą stały przyprawy. Nie układaj ich w pobliżu źródeł ciepła jak kuchenka czy kaloryfer. Unikaj również bliskości zlewozmywaka. Wysoka temperatura, silne promieniowanie słoneczne, a także wilgoć to czynniki, które pozbawiają przypraw cennych właściwości. Odpowiednie przechowywanie przypraw jest gwarancją ich smaku i aromatu, co z kolei bezpośrednio przekłada się na gotowane przez Ciebie potrawy.

Przepis na błyskawiczną pizzę bez spodu znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy