Jak najlepiej przechowywać przyprawy? Trzymaj je w ten sposób, a zachowają aromat znacznie dłużej

Jak przechowywać przyprawy, aby jeszcze dłużej były pełne smaku i aromatu? Zachowaj ich świeżość na dłużej dzięki prostym trikom.

Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło CanvaJak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva
Ewa

Nie wyobrażamy sobie naszej kuchni bez przypraw. To one nadają charakter potrawom, podkręcają aromat i tworzą pyszną symfonię smaku. W naszych domach dominują głównie w wersji suszonej i sproszkowanej- klimat niestety nie pozwala na hodowlę ziół przez cały rok. Aby jednak nasze przyprawy odpowiednio nam służyły, warto zadbać o ich przechowywanie. Dzięki prostym trikom nie wywietrzeją i zachowają swój wyjątkowy smak.

Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva(1)
Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva(1)

Jak przechowywać przyprawy?

Najczęściej popełnianym błędem jest przechowywanie przypraw w torebkach. Chociaż to właśnie w takiej formie są najłatwiej dostępne, to nie jest to najlepsze rozwiązanie. Przez otwarte opakowanie narażone są na kontakt z tlenem, co powoduje, że znika ich niepowtarzalny aromat. Jeśli używasz ich często i kupujesz jedną torebkę za drugą, to nie musisz się martwić. Jeśli jednak przyprawy mają poleżeć w kuchennej szafce nieco dłużej- sięgnij po dodatkowe zabezpieczenie. Torebki zamknij dodatkowo przy pomocy klipsów, aby  zatrzymać ich zapach w środku.

Świetnym rozwiązaniem jest przesypywanie przypraw do słoiczków. Dzięki temu nie tylko są szczelnie zamknięte i zabezpieczone, ale również stają się estetyczną ozdobą kuchni. Minusem tego rozwiązania jest to, że słoiki zajmują dużo więcej miejsca niż torebki. Możesz postawić je w szufladzie lub powiesić małą, dedykowaną im półkę na ścianie nad blatem. Niektóre ze słoików mają w swojej zakrętce dziurki, dzięki czemu nie będziesz musiał za każdym razem ich odkręcać, a potraktować jak solniczkę czy pieprzniczkę. Pamiętaj również o naklejeniu etykiet, które ułatwią Ci później wybór odpowiedniej przyprawy.

Najlepsze miejsce na przyprawy

Poza pojemnikiem ważne jest również miejsce, gdzie będą stały przyprawy. Nie układaj ich w pobliżu źródeł ciepła jak kuchenka czy kaloryfer. Unikaj również bliskości zlewozmywaka. Wysoka temperatura, silne promieniowanie słoneczne, a także wilgoć to czynniki, które pozbawiają przypraw cennych właściwości. Odpowiednie przechowywanie przypraw jest gwarancją ich smaku i aromatu, co z kolei bezpośrednio przekłada się na gotowane przez Ciebie potrawy.

Przepis na błyskawiczną pizzę bez spodu znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć