Jak przechowywać wędliny? Inaczej będą obślizgłe i nie poleżą nawet przez święta

Święta Bożego Narodzenia są okazją do pozwolenia sobie na zakup lepszej szynki. Kto czuje się na siłach i dysponuje czasem, przygotowuje domowe wędliny. Peklowana szynka, pieczona karkówka czy boczek są pyszną alternatywą dla sklepowych gotowców. Ale zarówno jedne, jak i drugie, muszą być odpowiednio przechowywane. Inaczej w drugi dzień świąt możesz być niemiło zaskoczony wyglądem wędlin.

Jak prawidłowo przechowywać wędliny?Jak prawidłowo przechowywać wędliny?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SONY DSC, cafa
Anna Galuhn

Lodówka w okresie przedświątecznym pęka w szwach. Na szczęście zapowiadają ochłodzenie, więc będzie można część zapasów wynieść na taras lub balkon. Zimowa aura znacznie ułatwia domową logistykę. Do przechowywania wędlin przydadzą się także szklane pojemniki i pergamin. Planujesz podać szynkę na sylwestra? Poproś o zapakowanie próżniowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

W jakiej temperaturze przechowywać wędliny?

Mięso i wędliny powinny być przechowywane w lodówce w temperaturze od 2 do 4 stopni Celsjusza. Trzymaj je na środkowej półce, która jest najbardziej odporna na wahania temperatury. Niektóre wędliny możesz zamrozić, ale niestety, ich smak i jakość nie będą już na tak samo wysokim poziomie.

W zamrażarce nie mogą wylądować wędliny z gotowanym jajkiem, takie jak pieczeń rzymska. Jajka po rozmrożeniu zrobią się gumowate, a i wędlina może zmienić swoją konsystencję. Rozmrażanie może także sprzyjać rozwojowi drobnoustrojów, gdy nie jest przeprowadzane w odpowiednich warunkach.

Zainwestuj w pergamin

Częstym błędem przy przechowywaniu wędlin jest trzymanie ich po otwarciu w oryginalnych, foliowych opakowaniach. Przede wszystkim otwarte opakowanie sprawia, że szynka traci aromat, a jej zapachem przechodzą inne produkty w lodówce. Dodatkowo folia blokuje przepływ powietrza, sprzyjając rozwojowi pleśni, a sama wędlina robi się obślizgła i nieapetyczna.

W niektórych sklepach mięsnych szynki są pakowane w jednorazowe foliowe torebki. Takie rozwiązanie jest dobre tylko na czas transportu. Po powrocie do domu, przepakuj wędlinę do szklanego pojemnika lub owiń papierem wędliniarskim. To prosty patent na to, aby mięso oddychało, a jednocześnie zachowało pełnię aromatu.

Jak długo przechowywać wędliny w lodówce?

W szklanym pojemniku lub pergaminie gotowane i wędzone szynki zachowają świeżość maksymalnie do 7 dni. Wędliny suszone i kiełbasy suche mogą być przechowywanie nawet do 2-3 tygodni.

Jeśli już przed świętami kupujesz mięso z myślą o sylwestrze, możesz poprosić w sklepie o zapakowanie części wędlin w opakowania próżniowe. Taką zgrzewarkę możesz też kupić na użytek domowy. Odcięcie dostępu powietrza dwukrotnie wydłuży czas przydatności do spożycia. Ta metoda przynosi najlepsze rezultaty w przypadku pakowania świeżych wędlin.

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟