Jak przechowywać wędliny? Inaczej będą obślizgłe i nie poleżą nawet przez święta
Święta Bożego Narodzenia są okazją do pozwolenia sobie na zakup lepszej szynki. Kto czuje się na siłach i dysponuje czasem, przygotowuje domowe wędliny. Peklowana szynka, pieczona karkówka czy boczek są pyszną alternatywą dla sklepowych gotowców. Ale zarówno jedne, jak i drugie, muszą być odpowiednio przechowywane. Inaczej w drugi dzień świąt możesz być niemiło zaskoczony wyglądem wędlin.
Lodówka w okresie przedświątecznym pęka w szwach. Na szczęście zapowiadają ochłodzenie, więc będzie można część zapasów wynieść na taras lub balkon. Zimowa aura znacznie ułatwia domową logistykę. Do przechowywania wędlin przydadzą się także szklane pojemniki i pergamin. Planujesz podać szynkę na sylwestra? Poproś o zapakowanie próżniowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni
W jakiej temperaturze przechowywać wędliny?
Mięso i wędliny powinny być przechowywane w lodówce w temperaturze od 2 do 4 stopni Celsjusza. Trzymaj je na środkowej półce, która jest najbardziej odporna na wahania temperatury. Niektóre wędliny możesz zamrozić, ale niestety, ich smak i jakość nie będą już na tak samo wysokim poziomie.
W zamrażarce nie mogą wylądować wędliny z gotowanym jajkiem, takie jak pieczeń rzymska. Jajka po rozmrożeniu zrobią się gumowate, a i wędlina może zmienić swoją konsystencję. Rozmrażanie może także sprzyjać rozwojowi drobnoustrojów, gdy nie jest przeprowadzane w odpowiednich warunkach.
Zainwestuj w pergamin
Częstym błędem przy przechowywaniu wędlin jest trzymanie ich po otwarciu w oryginalnych, foliowych opakowaniach. Przede wszystkim otwarte opakowanie sprawia, że szynka traci aromat, a jej zapachem przechodzą inne produkty w lodówce. Dodatkowo folia blokuje przepływ powietrza, sprzyjając rozwojowi pleśni, a sama wędlina robi się obślizgła i nieapetyczna.
W niektórych sklepach mięsnych szynki są pakowane w jednorazowe foliowe torebki. Takie rozwiązanie jest dobre tylko na czas transportu. Po powrocie do domu, przepakuj wędlinę do szklanego pojemnika lub owiń papierem wędliniarskim. To prosty patent na to, aby mięso oddychało, a jednocześnie zachowało pełnię aromatu.
Jak długo przechowywać wędliny w lodówce?
W szklanym pojemniku lub pergaminie gotowane i wędzone szynki zachowają świeżość maksymalnie do 7 dni. Wędliny suszone i kiełbasy suche mogą być przechowywanie nawet do 2-3 tygodni.
Jeśli już przed świętami kupujesz mięso z myślą o sylwestrze, możesz poprosić w sklepie o zapakowanie części wędlin w opakowania próżniowe. Taką zgrzewarkę możesz też kupić na użytek domowy. Odcięcie dostępu powietrza dwukrotnie wydłuży czas przydatności do spożycia. Ta metoda przynosi najlepsze rezultaty w przypadku pakowania świeżych wędlin.