WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Jak przechowywać wędliny? Inaczej będą obślizgłe i nie poleżą nawet przez święta

Święta Bożego Narodzenia są okazją do pozwolenia sobie na zakup lepszej szynki. Kto czuje się na siłach i dysponuje czasem, przygotowuje domowe wędliny. Peklowana szynka, pieczona karkówka czy boczek są pyszną alternatywą dla sklepowych gotowców. Ale zarówno jedne, jak i drugie, muszą być odpowiednio przechowywane. Inaczej w drugi dzień świąt możesz być niemiło zaskoczony wyglądem wędlin.

Jak prawidłowo przechowywać wędliny?Jak prawidłowo przechowywać wędliny?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SONY DSC, cafa
Anna Galuhn

Lodówka w okresie przedświątecznym pęka w szwach. Na szczęście zapowiadają ochłodzenie, więc będzie można część zapasów wynieść na taras lub balkon. Zimowa aura znacznie ułatwia domową logistykę. Do przechowywania wędlin przydadzą się także szklane pojemniki i pergamin. Planujesz podać szynkę na sylwestra? Poproś o zapakowanie próżniowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

W jakiej temperaturze przechowywać wędliny?

Mięso i wędliny powinny być przechowywane w lodówce w temperaturze od 2 do 4 stopni Celsjusza. Trzymaj je na środkowej półce, która jest najbardziej odporna na wahania temperatury. Niektóre wędliny możesz zamrozić, ale niestety, ich smak i jakość nie będą już na tak samo wysokim poziomie.

W zamrażarce nie mogą wylądować wędliny z gotowanym jajkiem, takie jak pieczeń rzymska. Jajka po rozmrożeniu zrobią się gumowate, a i wędlina może zmienić swoją konsystencję. Rozmrażanie może także sprzyjać rozwojowi drobnoustrojów, gdy nie jest przeprowadzane w odpowiednich warunkach.

Zainwestuj w pergamin

Częstym błędem przy przechowywaniu wędlin jest trzymanie ich po otwarciu w oryginalnych, foliowych opakowaniach. Przede wszystkim otwarte opakowanie sprawia, że szynka traci aromat, a jej zapachem przechodzą inne produkty w lodówce. Dodatkowo folia blokuje przepływ powietrza, sprzyjając rozwojowi pleśni, a sama wędlina robi się obślizgła i nieapetyczna.

W niektórych sklepach mięsnych szynki są pakowane w jednorazowe foliowe torebki. Takie rozwiązanie jest dobre tylko na czas transportu. Po powrocie do domu, przepakuj wędlinę do szklanego pojemnika lub owiń papierem wędliniarskim. To prosty patent na to, aby mięso oddychało, a jednocześnie zachowało pełnię aromatu.

Jak długo przechowywać wędliny w lodówce?

W szklanym pojemniku lub pergaminie gotowane i wędzone szynki zachowają świeżość maksymalnie do 7 dni. Wędliny suszone i kiełbasy suche mogą być przechowywanie nawet do 2-3 tygodni.

Jeśli już przed świętami kupujesz mięso z myślą o sylwestrze, możesz poprosić w sklepie o zapakowanie części wędlin w opakowania próżniowe. Taką zgrzewarkę możesz też kupić na użytek domowy. Odcięcie dostępu powietrza dwukrotnie wydłuży czas przydatności do spożycia. Ta metoda przynosi najlepsze rezultaty w przypadku pakowania świeżych wędlin.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba