Ciepłe, soczyste i pyszne - jak przygotować owoce z grilla?

Grill to przede wszystkim popularne dania mięsne, które można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Ostatnie lata pokazały jednak, że na ruszt można wrzucić praktycznie wszystko. Do takiej kategorii należą również warzywa i owoce. Dziś, naszą uwagę poświęcimy tym drugim. Jak przygotować owoce z grilla i które z nich można wrzucić na ruszt? Postanowiliśmy to sprawdzić.

ObrazekOwoce z grilla - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Są ciepłe, soczyste i pyszne - te trzy słowa trafnie obrazują owoce z grilla, które zyskują coraz większe rzesze wielbicieli. Zachwycają smakiem, a dodatek przypraw i niektórych składników powoduje, że każdy grill, na którym się pojawią, zawsze jest w pełni udany. Niezwykle ważne jest to, że można je przygotować zarówno jako samodzielną przekąskę, jak i dodatek do innych dań, które pojawiają się podczas grillowej uczty.

Owoce z grilla - co można wrzucić na ruszt?

Wysoka temperatura powoduje, że grillowane owoce zyskują zupełnie nowe, słodkie i wyjątkowe walory smakowe. Zastanawiasz się, które owoce nadają się na grilla? Okazuje się, że w tej kwestii masz naprawdę wiele możliwości. Podczas letniego sezonu masz mnóstwo możliwości, aby cieszyć się grillowaniem owoców egzotycznych, takich jak banany z grilla elektrycznego, arbuz czy ananas z grilla na ostro. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnych mięs i warzyw na grillu.

Obrazek
Grillowane owoce - Pyszności; Foto Canva.com

Grillowane owoce nabierają karmelizowanego smaku i delikatnej chrupkości, co sprawia, że są niezwykle smakowite. Warto wypróbować grillowane banany z odrobiną cynamonu i miodu, kawałki arbuzowego steku lub ananasa posmarowanego miodem. Lipiec to dobry moment, by przygotować figi i morele z grilla, w sierpniu warto jest wrzucić na ruszt brzoskwinie i nektarynki, a we wrześniu dobrą opcją będą grillowane jabłka, śliwki i wczesne gruszki.

Owoce z grilla przepisy - co warto przygotować?

Jeśli mają to być dania z grilla, w których prym będą wiodły owoce, to warto postawić na trzy sprawdzone przepisy. Z myślą o tobie, postanowiliśmy zaprezentować przepisy na grillowane banany, jabłka i ananas. Będzie smacznie i wyjątkowo. Przekonaj się, że owoce mogą być równie dobrą opcją na grillowanie.

Grillowane jabłka - najlepszy przepis

Co powiesz na grillowane jabłka? To popularny i dostępny przez cały rok owoc. To danie, co prawda kojarzy się głównie z jesienią, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je choćby zaraz. Wystarczy, że pokroisz je na pół i delikatnie wydrążysz gniazda nasienne, przy pomocy łyżeczki. Każdą połówkę zawiń w folię aluminiową i ułóż na ruszcie. Piecz przez około 10 minut. Po tym czasie, odwiń folię i w otwory po gniazdach nasiennych dodaj miód, rodzynki, masło i orzechy. Przed podaniem, posyp cynamonem.

Ananas z grilla na ostro

Czy ananas z grilla będzie równie smaczny? Wszystko na to wskazuje. Co ważne, nie trzeba go obierać. Wystarczy, że pokroisz go w półplasterki. Przygotuj oliwę wymieszaną z papryczką chilli. Użyj tej marynaty do ananasa, ułóż owoc na ruszcie i smaż przez kilka minut.

Obrazek
Grillowane ananasy - Pyszności; Foto Canva.com

Banany z grilla elektrycznego

Gdy za oknem pada deszcz, a pogoda nie zachęca do grillowania, to możesz użyć grilla elektrycznego, by przygotować banany z grilla. Możesz je ułożyć na ruszcie w skórce, naciąć i wlać do środka odrobinę miodu lub włożyć do niego kostki czekolady. Jeśli je obierzesz, to ułóż je na tacce lub w folii aluminiowej, posyp orzechami, płatkami migdałów, cynamonem i dodaj czekoladę. Smaż aż owoce zaczną pachnieć i zmiękną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki