Ciepłe, soczyste i pyszne - jak przygotować owoce z grilla?

Grill to przede wszystkim popularne dania mięsne, które można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Ostatnie lata pokazały jednak, że na ruszt można wrzucić praktycznie wszystko. Do takiej kategorii należą również warzywa i owoce. Dziś, naszą uwagę poświęcimy tym drugim. Jak przygotować owoce z grilla i które z nich można wrzucić na ruszt? Postanowiliśmy to sprawdzić.

ObrazekOwoce z grilla - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Są ciepłe, soczyste i pyszne - te trzy słowa trafnie obrazują owoce z grilla, które zyskują coraz większe rzesze wielbicieli. Zachwycają smakiem, a dodatek przypraw i niektórych składników powoduje, że każdy grill, na którym się pojawią, zawsze jest w pełni udany. Niezwykle ważne jest to, że można je przygotować zarówno jako samodzielną przekąskę, jak i dodatek do innych dań, które pojawiają się podczas grillowej uczty.

Owoce z grilla - co można wrzucić na ruszt?

Wysoka temperatura powoduje, że grillowane owoce zyskują zupełnie nowe, słodkie i wyjątkowe walory smakowe. Zastanawiasz się, które owoce nadają się na grilla? Okazuje się, że w tej kwestii masz naprawdę wiele możliwości. Podczas letniego sezonu masz mnóstwo możliwości, aby cieszyć się grillowaniem owoców egzotycznych, takich jak banany z grilla elektrycznego, arbuz czy ananas z grilla na ostro. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnych mięs i warzyw na grillu.

Obrazek
Grillowane owoce - Pyszności; Foto Canva.com

Grillowane owoce nabierają karmelizowanego smaku i delikatnej chrupkości, co sprawia, że są niezwykle smakowite. Warto wypróbować grillowane banany z odrobiną cynamonu i miodu, kawałki arbuzowego steku lub ananasa posmarowanego miodem. Lipiec to dobry moment, by przygotować figi i morele z grilla, w sierpniu warto jest wrzucić na ruszt brzoskwinie i nektarynki, a we wrześniu dobrą opcją będą grillowane jabłka, śliwki i wczesne gruszki.

Owoce z grilla przepisy - co warto przygotować?

Jeśli mają to być dania z grilla, w których prym będą wiodły owoce, to warto postawić na trzy sprawdzone przepisy. Z myślą o tobie, postanowiliśmy zaprezentować przepisy na grillowane banany, jabłka i ananas. Będzie smacznie i wyjątkowo. Przekonaj się, że owoce mogą być równie dobrą opcją na grillowanie.

Grillowane jabłka - najlepszy przepis

Co powiesz na grillowane jabłka? To popularny i dostępny przez cały rok owoc. To danie, co prawda kojarzy się głównie z jesienią, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je choćby zaraz. Wystarczy, że pokroisz je na pół i delikatnie wydrążysz gniazda nasienne, przy pomocy łyżeczki. Każdą połówkę zawiń w folię aluminiową i ułóż na ruszcie. Piecz przez około 10 minut. Po tym czasie, odwiń folię i w otwory po gniazdach nasiennych dodaj miód, rodzynki, masło i orzechy. Przed podaniem, posyp cynamonem.

Ananas z grilla na ostro

Czy ananas z grilla będzie równie smaczny? Wszystko na to wskazuje. Co ważne, nie trzeba go obierać. Wystarczy, że pokroisz go w półplasterki. Przygotuj oliwę wymieszaną z papryczką chilli. Użyj tej marynaty do ananasa, ułóż owoc na ruszcie i smaż przez kilka minut.

Obrazek
Grillowane ananasy - Pyszności; Foto Canva.com

Banany z grilla elektrycznego

Gdy za oknem pada deszcz, a pogoda nie zachęca do grillowania, to możesz użyć grilla elektrycznego, by przygotować banany z grilla. Możesz je ułożyć na ruszcie w skórce, naciąć i wlać do środka odrobinę miodu lub włożyć do niego kostki czekolady. Jeśli je obierzesz, to ułóż je na tacce lub w folii aluminiowej, posyp orzechami, płatkami migdałów, cynamonem i dodaj czekoladę. Smaż aż owoce zaczną pachnieć i zmiękną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości