Jak przyprawić karkówkę na grilla? O tych trikach musicie wiedzieć!
Oto wyzwanie, przed którym staje każdy fan karkówki z grilla – odpowiednie jej doprawienie. Istnieje kilka sprawdzonych trików, które sprawią, że mięso będzie miało wyśmienity smak i będzie rozpływało się w ustach. Zatem, jak przyprawić karkówkę na grilla, by była idealne? Oto nasze porady…
24.05.2018 14:12
Jak przyprawić karkówkę na grilla
Jeśli chodzi o wybór mięsa, karkówka na grilla jest po prostu strzałem w 10 – zarówno jako dodatek do szaszłyków z grilla, jak i samodzielna potrawa. Jest ona nie tylko odpowiednio tłusta, co sprawia, że nie wysycha w trakcie grillowania, ale ma też doskonały smak, który można z łatwością wydobyć odpowiednimi przyprawami. Istnieje kilka sposobów przyprawiania karkówki na grilla. Idealny efekt można uzyskać poprzez jej marynowanie, a także zasypywanie sporą ilością przypraw. Drugi sposób nie jest tak efektywny, jak pierwszy, ale warto wspomnieć także i o nim.
Jak przygotować karkówkę na grilla
Zanim zabierzecie się za przyprawianie karkówki na grilla, mięso należy odpowiednio przygotować. Pierwszym krokiem jest jego umycie. Następnie musicie podzielić je na porcje. W tym miejscu warto pamiętać o tym, że mięso poddane obróbce cieplnej, kurczy się. Oznacza to, że jeśli wycielicie zbyt małe porcje, mogą one zbytnio się wysuszyć w trakcie grillowania… Gdy ten etap przygotowania macie już za sobą, karkówkę należy lekko rozbić – szczególnie jej twardsze, bardziej tłuste miejsca. Ostatnim krokiem jest ponakłuwanie mięsa. Sprawi to, że przyprawy łatwiej przenikną do środka.
Tak przygotowane mięso nadaje się do przyprawiania.
Karkówka na grilla – przyprawianie
Najlepszym sposobem przyprawiania karkówki jest jej marynowanie. Należy zabrać się za nie co najmniej na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia, a najlepiej dzień przed… Mięso musi poleżeć w przygotowanej wcześniej mieszance składników, by zdążyło dobrze przejść ich smakiem. Niestety, efektu tego nie da się uzyskać w ciągu godziny.
Jak przygotować marynatę do karkówki? Jej bazą jest połączenie ze sobą trzeb elementów-smaków i dopełnienie ich przyprawami. Musi się na nią składać część tłusta, słodka i kwaśna. Pierwszą będzie olej roślinny (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Drugą dobrej jakości keczup albo/i miód. Trzecią sok z cytryny albo/i wino. Każdy z tych elementów ma zapewnić mięsu inne właściwości. Tłuszcz konserwuje, słodkie składniku zapewniają karmelizację, kwaśne zmiękczają mięso.
Dopełnieniem tego zestawu są oczywiście przyprawy. W tej kwestii panuje niemal całkowita dowolność, poza najbardziej klasyczną bazą, jak: pieprz, sól, papryka, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Jeśli jesteście fanami ostrzejszych albo słodszych smaków, możecie listę tę wydłużyć o cynamon i ostrą paprykę. Zestaw przypraw i dodatków zamykają cebula, czosnek i oczywiście musztarda. Jej typ zależy już tylko od waszych upodobań – od łagodnej miodowej, po ostre sarepska, dijon i chrzanową, po klasyczną francuską.
Dokładne proporcje i sposób przyrządzania znajdziecie w naszym przepisie na marynowaną karkówkę z grilla.
Drugim sposobem przyprawiania karkówki na grilla jest zasypanie wcześniej przygotowanych kawałków mięsa przyprawami z dodatkiem oliwy. Ułatwi ona łączenie smaków i ich przenikanie do mięsa. Nie jest to jednak sposób idealny przyprawiania karkówka z grilla. Podobnie jak marynowanie, wymaga on kilku godzin „odstania”. Jeśli pominiecie ten etap i od razu przejdziecie do grillowania, przyprawy nie zdążą połączyć się z karkówką. Stworzą na jej powierzchni warstewkę, która szybko spali się pod wpływem grillowego żaru.
W obu przypadkach przygotowywania karkówki na grilla potrzebny jest czas. Jeśli jednak poświęcicie go na odpowiednie przyprawienie, efekt będzie wyśmienity. Będziecie cieszyć się idealną karkówką z grilla. Smacznego!