in

Jak zamarynować karkówkę na grilla, czyli przepis na marynatę idealną

Sezon grillowy trwa już w najlepsze. Da się to poczuć szczególnie w weekend, kiedy powietrze wypełnia aromat dymu i pieczonego mięsa. Oczywiści, nie zawsze musi oznaczać on bazować jedynie na kiełbasie. Jedną z najlepszych propozycji na grilla jest karkówka, szczególnie ta wcześniej marynowana. I tu każdy mający na nią ochotę staje przed tym samym pytaniem… Jak zamarynować karkówkę na grilla, by była idealna? Mamy dla was wyśmienitą odpowiedź!

porady jak zamarynować karkówkę na grilla
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Jak zamarynować karkówkę na grilla

Żeby efekt grillowania był jak najlepszy, a smak przygotowanego mięsa idealny, musicie odpowiednio przygotować każdy element przed przystąpieniem do samego smażenia. Niezwykle ważny jest wybór samych składników, ich doskonała jakość i dobranie do siebie.

Karkówka jest jednym z lepszych mięs, które możemy przygotować na grillu. Jest dość tłuste i równocześnie po rozbiciu i odpowiednim przygotowaniu staje się miękkie. A do tego ten smak… Szczególnie, gdy zostanie podkreślony doskonałą marynatą.

Marynata do karkówki z grilla powinna bazować na trzech elementach smakowych. Musi mieć w sobie tłustą nutkę uzupełnioną składnikami kwaśnymi i kontrastującą z nimi słodyczą. Dopełnieniem całości są przyprawy, aromatyczne zioła, cebula i czosnek…

Kluczowy dla efektu końcowego jest także czas marynowania mięsa. Po tym, gdy marynata do karkówki na grilla jest już gotowa, musicie dać jej czas, by zadziałała na kawałek mięsa, który zamierzacie smażyć. Zasada jest jedna – im dłużej, tym lepiej. Idealnym rozwiązaniem jest pozostawienie karkówki w zalewie na całą noc, ewentualnie – jeśli nie macie tyle czasu – może to być kilka godzin. Należy pamiętać, że im dłuższy czas marynowania, tym smak karkówki lepszy, a mięso bardzie kruche.

Marynata do karkówki – składniki

Składniki potrzebne do przygotowania marynaty do karkówki (do 4-5 kawałków mięsa):
– pół szklanki tłuszczu roślinnego np. oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego,
– sok z połowy dużej cytryny albo całej małej,
– 3 łyżki keczupu,
– 3 łyżki musztardy – może być np. francuska, miodowa, a jeśli wolicie ostrzejsze smaki, chrzanowa, sarepska albo dijon,
– 3 duże ząbki czosnku,
– 1 cebula,
– przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony), słodka papryka, majeranek, 2 ziela angielskie, liść laurowy, opcjonalnie zioła prowansalskie, chilli w proszku, a jeśli lubicie odrobinę słodkawo-ostrej nutki także cynamon,
– opcjonalnie możecie dodać także odrobinę (2-3 łyżki) czerwonego wina i łyżkę miodu.

jak zamarynować karkówkę na grilla przepis
Photo by Aral Tasher on Unsplash

Karkówka z grilla marynata – przepis

Marynata do karkówki musi zostać starannie przygotowana. Poszczególne składniki powinny być ze sobą dokładnie połączone. Ich mieszanie najlepiej zacząć od płynnych. Gdy dadzą jednolitą konsystencję, należy dodać pozostałe posiekane składniki. Jeśli chodzi o ilość przypraw i dodatków, są one umowne i najlepiej dostosować je do własnych upodobań, szczególnie w przypadku poziomu słodkości, ostrości i kwaśności.

Tak przygotowana marynata do karkówki nie tylko zakonserwuje mięso, ale i nada mu wspaniałego smaku. Sprawi też, że w trakcie grillowania będzie się ono doskonale przypiekało, karmelizowało – dzięki słodkiemu keczupowi i ewentualnemu dodatkowi miodu.

Marynata do karkówki z grilla da najlepszy efekt, jeśli zostanie przygotowana co najmniej kilka godzin przed smażeniem mięsa (a najlepiej wcześniejszego dnia). Pozwoli to na doskonałe połączenie smaków. Zadanie to ułatwi też wcześniejsze rozbicie karkówki i jej ponakłuwanie.

Pozostaje już tylko czekać na weekend i grillowanie! Napiszcie nam, jak sprawdził się nasz przepis.