Wirtualna Polska

Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna

jak zamarynować karkówkę na grilla

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Da się to poczuć szczególnie w weekend, kiedy powietrze wypełnia aromat dymu i pieczonego mięsa.

Wirtualna Polska

Oczywiście grill nie zawsze musi bazować jedynie na kiełbasie. Jedną z najlepszych propozycji w tym układzie jest przecież karkówka. Szczególnie ta wcześniej marynowana.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

I tu pojawia się pytanie…

Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna za każdym razem?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Karkówka jest jednym z lepszych mięs, które możemy przygotować na grillu. Jest dość tłuste, a po odpowiednim przygotowaniu, staje się miękkie. Do tego ten smak. Szczególnie, gdy zostanie podkreślony doskonałą marynatą.

A skoro o niej już mowa, powinniście wiedzieć, że dobra marynata bazuje na trzech elementach smakowych.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Musi mieć w sobie tłustą nutkę uzupełnioną składnikami kwaśnymi i kontrastującą z nimi słodyczą. Dopełnieniem całości są przyprawyaromatyczne zioła.

Kluczowy dla efektu końcowego jest także czas marynowania mięsa. Zasada jest jedna – im dłużej, tym lepiej. Idealnym rozwiązaniem jest pozostawienie karkówki w zalewie na całą noc.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Karkówka w miodzie i musztardzie

Przepis, który zaraz poznacie, to nie tylko recepta na udane danie. To także wyjawienie naszego sekretu, jak zamarynować karkówkę na grilla, aby podkręcić jej smak.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

I w tym przypadku połączenie karkówki, miodu i musztardy to jest TO!

Potrzebne składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 8 plastrów karkówki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka papryki w proszku,
  • łyżka pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. W misce połączcie ze sobą musztardę, miód, oliwę z oliwek, paprykę w proszku oraz pieprz.
  2. Zalejcie powstałą marynatą kawałki karkówki. Następnie wstawcie mięso do lodówki na minimum kilka godzin.
  3. Zamarynowane mięso smażcie na grillu.
  4. Podawajcie z sałatką lub pieczonymi ziemniakami.

Tak przygotowana marynata do karkówki nie tylko zakonserwuje mięso, ale i nada mu wspaniałego smaku. Sprawi też, że w trakcie grillowania będzie się ono doskonale przypiekało i karmelizowało.

Skoro wiecie już jak zamarynować karkówkę na grilla, bierzcie się do pracy i koniecznie napiszcie nam o efektach!

A jeśli chcecie poznać więcej sztuczek, trików i przepisów na grilla, ogromną bazę takich informacji znajdziecie w naszej książce Pyszności na grilla.

książka pyszności na grillaRazem z naszą książką już nigdy więcej nie zabraknie Wam pomysłów, co podać swoim bliskim podczas wspólnego biesiadowania na świeżym powietrzu!

Zobaczcie także: Co na grilla – czyli 5 najlepszych przepisów na tę okazję


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×