Tak spawdzisz w markecie jakość pakowanego mięsa. Wystarczy jeden sprawny ruch!
03.01.2023 15:59, aktual.: 04.01.2023 11:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak sprawdzić jakość mięsa, które zapakowane czeka w sklepie? Nie popełniaj błędu i nie kupuj w ciemno. Nieuczciwi sprzedawcy tylko na to czekają.
Mięso w marketach cieszy się ogromną popularnością. Coraz mniej osób odwiedza dobre sklepy rzeźnicze i powoli zaczyna ich brakować. Sięgamy zatem po szeroko dostępną i najczęściej tańszą alternatywę. Zanim jednak skusisz się na atrakcyjnie wyglądające kawałki mięsa, które czekają zapakowane na półkach w supermarkecie, sprawdź dokładnie produkt. Dzięki temu nie kupisz kota w worku.
Zobacz także
Jak sprawdzić jakość mięsa?
Bez większego wysiłku możesz ocenić jakość mięsa, które już zapakowane czeka na zakup. Nieuczciwi sprzedawcy często wykorzystują fakt, że nie jesteśmy w stanie obejrzeć każdego kawałka. W związku z tym tuż pod folią znajdują się najatrakcyjniejsze porcje, które przykrywają te mniej fajne, najczęściej mocno otłuszczone. Możesz być jednak sprytniejszy i przed zakupem... potrząsnąć opakowaniem. W ten sposób pozostałe części mięsa powinny się odsłonić.
Jeśli zauważysz na odsłoniętych kawałkach oznaki nieświeżości, np. wyraźnie różniący się kolor i/lub nalot, to odłóż mięso na półkę i zrezygnuj z zakupu. To oznaka, że trafiliśmy na nieuczciwego producenta, który nieświeże kawałki mięsa próbuje sprzedać, zasłaniając je lepszymi porcjami. Poinformuj obsługę sklepu o sytuacji.
Zerknij na kolor
Przed zakupem dokładnie obejrzyj tackę z mięsem i oceń je, zanim włożysz do koszyka. Dzięki właściwym sposobom pakowania i przechowywania mięso (również to pakowane próżniowo) zachowuje swój naturalny kolor. Zwróć również uwagę na to, czy mięso znajduje się w chłodziarce - w niektórych marketach tacki znajdują się na odsłoniętych półkach chłodniczych, w których temperatura jest wyższa niż zalecane 4 stopnie Celsjusza. Unikaj kupowania zapakowanego mięsa, które ma przebarwienia czy żółto-brązowy odcień. Świadczy o niewłaściwym przechowywaniu lub dodatku chemicznych ulepszaczy.
Przepis na kultowe ciastka grzybki znajdziesz na naszym kanale YouTube