Szefowie kuchni mają patent na przypaloną patelnie. Używają do tego najtańszej kuchennej przyprawy
Jak uratować przypaloną patelnię, którą wielu spisałoby już na straty? Prosty patent z solą stosują nawet szefowie kuchni. Tanio, prosto i skutecznie.
20.11.2022 13:25
Prosty trik z TikToka
Czasami wystarczy chwila nieuwagi i zawartość patelni zamienia się w nieprzyjemną, przypaloną masę. Jeśli do tego dorzucimy niewłaściwe jej umycie, to przepis na zniszczoną powierzchnię patelni jest już gotowy. Nie przejmuj się tym- takie sytuacje zdarzają się nawet zawodowym szefom kuchni. Użytkowniczka TikToka, Sophie Louise, podzieliła się trikiem, który pozwoli na proste odnowienie powierzchni patelni, dzięki czemu jedzenie nie będzie już przywierało . Ten prosty i tani patent wykorzystują również zawodowi kucharze.
Zacznij od usunięcia lżejszych zabrudzeń przy pomocy gąbki z płynem do mycia naczyń. Odstaw patelnię do wyschnięcia. Patelnię rozgrzej na palniku i wsyp sól. Przesmaż ją przez kilka minut.
Przy pomocy ręcznika papierowego usuń sól z powierzchni patelni. Następnie wytrzyj patelnię wilgotną szmatką i gotowe. Osoby, które wypróbowały ten przepis zgodnie stwierdzają- to po prostu działa.
Zobacz także
Jak uratować przypaloną patelnię?
Jeśli zastanawiasz się, jak dobrze domyć przypaloną patelnię, to mamy dla Ciebie kolejny prosty patent. Resztki na patelni zasyp obficie sodą oczyszczoną i zalej ciepłą wodą. Powstała pasta musi pokrywać całą powierzchnię naczynia. Zostaw całość na 15-20 minut i następnie spłucz.
Resztki powinny bez większego problemu oderwać się od dna. Jeśli jednak tak się nie stało- do mieszanki możesz dodać jeszcze ocet i całą czynność powtórzysz. Dzięki temu unikniesz szorowania, które mogłoby uszkodzić powierzchnię patelni.
Pyszny przepis na karkówkę w coli i ketchupie znajdziesz na naszym kanale YouTube