Szefowie kuchni mają patent na przypaloną patelnie. Używają do tego najtańszej kuchennej przyprawy

Jak uratować przypaloną patelnię, którą wielu spisałoby już na straty? Prosty patent z solą stosują nawet szefowie kuchni. Tanio, prosto i skutecznie.

ObrazekJak uratować przypaloną patelnię- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Prosty trik z TikToka

Czasami wystarczy chwila nieuwagi i zawartość patelni zamienia się w nieprzyjemną, przypaloną masę. Jeśli do tego dorzucimy niewłaściwe jej umycie, to przepis na zniszczoną powierzchnię patelni jest już gotowy. Nie przejmuj się tym- takie sytuacje zdarzają się nawet zawodowym szefom kuchni. Użytkowniczka TikToka, Sophie Louise, podzieliła się trikiem, który pozwoli na proste odnowienie powierzchni patelni, dzięki czemu jedzenie nie będzie już przywierało . Ten prosty i tani patent wykorzystują również zawodowi kucharze.

Zacznij od usunięcia lżejszych zabrudzeń przy pomocy gąbki z płynem do mycia naczyń. Odstaw patelnię do wyschnięcia. Patelnię rozgrzej na palniku i wsyp sól. Przesmaż ją przez kilka minut.

Przy pomocy ręcznika papierowego usuń sól z powierzchni patelni. Następnie wytrzyj patelnię wilgotną szmatką i gotowe. Osoby, które wypróbowały ten przepis zgodnie stwierdzają- to po prostu działa.

Jak uratować przypaloną patelnię?

Jeśli zastanawiasz się, jak dobrze domyć przypaloną patelnię, to mamy dla Ciebie kolejny prosty patent. Resztki na patelni zasyp obficie sodą oczyszczoną i zalej ciepłą wodą. Powstała pasta musi pokrywać całą powierzchnię naczynia. Zostaw całość na 15-20 minut i następnie spłucz.

Jak uratować przypaloną patelnię- Pyszności źródło Canva
Jak uratować przypaloną patelnię- Pyszności źródło Canva

Resztki powinny bez większego problemu oderwać się od dna. Jeśli jednak tak się nie stało- do mieszanki możesz dodać jeszcze ocet i całą czynność powtórzysz. Dzięki temu unikniesz szorowania, które mogłoby uszkodzić powierzchnię patelni.

Pyszny przepis na karkówkę w coli i ketchupie znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości