Jak wykorzystać resztki sparzonej kapusty po gołąbkach? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj

Jak wykorzystać resztki kapusty, które zostały po gotowaniu gołąbków? Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj ich do kosza. Zamienisz je w proste i pyszne danie.

ObrazekKapusta gołąbki - foto: Canva
Ewa

Przepis na kapustę

Gołąbki to danie, które po prostu uwielbiamy. Idealnie sprawdzają się podczas jesienno-zimowych chłodnych dni, kiedy potrzebujemy dobrze się rozgrzać. Jednym z podstawowych składników jest kapusta. Zwykle po gotowaniu zostaje mini główka z małymi liśćmi, które nie nadają się do zawijania gołąbków. Nie wyrzucaj jej jednak do kosza. Z łatwością zamienisz je w proste i pyszne danie.

Jak wykorzystać resztki kapusty- Pyszności/ źródło: Canva
Jak wykorzystać resztki kapusty- Pyszności/ źródło: Canva

Jak wykorzystać resztki kapusty- przepis na kapustę z ziemniakami w piwie

Składniki:

  • sparzona mała kapusta
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Jeśli używasz młodych ziemniaków, to nie musisz ich obierać. Czosnek zmiażdż płaską stroną szerokiego noża lub przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę z odrobiną soli. Dorzuć pokrojone ziemniaki. Sparzoną kapustę również pokrój i wrzuć na patelnię wraz z 3 ząbkami czosnku. Przesmaż całość na dużej mocy kuchenki.

Jak wykorzystać resztki kapusty- Pyszności/ źródło: Canva
Jak wykorzystać resztki kapusty- Pyszności/ źródło: Canva

Lekko przypieczone warzywa zalej piwem i duś je, podlewając co jakiś czas chmielnym napojem. Kiedy piwo całkowicie odparuje, a ziemniaki będą już miękkie, dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Proste danie jest już gotowe. Świetnie sprawdzi się w roli rozgrzewającej kolacji. To pyszny dowód na to, że nie potrzeba wiele, aby wyczarować efektowne danie.

Smacznego!

Przepis na gołąbki z prodiża znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥