Jak wykorzystać resztki sparzonej kapusty po gołąbkach? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj
Jak wykorzystać resztki kapusty, które zostały po gotowaniu gołąbków? Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj ich do kosza. Zamienisz je w proste i pyszne danie.
20.11.2022 13:54
Przepis na kapustę
Gołąbki to danie, które po prostu uwielbiamy. Idealnie sprawdzają się podczas jesienno-zimowych chłodnych dni, kiedy potrzebujemy dobrze się rozgrzać. Jednym z podstawowych składników jest kapusta. Zwykle po gotowaniu zostaje mini główka z małymi liśćmi, które nie nadają się do zawijania gołąbków. Nie wyrzucaj jej jednak do kosza. Z łatwością zamienisz je w proste i pyszne danie.
Jak wykorzystać resztki kapusty- przepis na kapustę z ziemniakami w piwie
Składniki:
- sparzona mała kapusta
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Jeśli używasz młodych ziemniaków, to nie musisz ich obierać. Czosnek zmiażdż płaską stroną szerokiego noża lub przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę z odrobiną soli. Dorzuć pokrojone ziemniaki. Sparzoną kapustę również pokrój i wrzuć na patelnię wraz z 3 ząbkami czosnku. Przesmaż całość na dużej mocy kuchenki.
Lekko przypieczone warzywa zalej piwem i duś je, podlewając co jakiś czas chmielnym napojem. Kiedy piwo całkowicie odparuje, a ziemniaki będą już miękkie, dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Proste danie jest już gotowe. Świetnie sprawdzi się w roli rozgrzewającej kolacji. To pyszny dowód na to, że nie potrzeba wiele, aby wyczarować efektowne danie.
Smacznego!
Przepis na gołąbki z prodiża znajdziesz na naszym kanale YouTube