Soczysty kurczak na piwie. Ten przepis to prawdziwy hit!

Przepis na kurczaka pieczonego na butelce z piwem. Jak zrobić? Składniki i wykonanie krok po kroku. Oto pomysł na pysznego kurczaka w piwie.

Obrazek
Ewa

Kurczak pieczony na piwie, to prawdziwy hit wszystkich rodzinnych obiadów. Dzięki nietypowemu procesowi pieczenia mięso pozostaje soczyste, kruche i pełne aromatu. Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na kurczaka na butelce. To prostsze niż myślisz!

Pieczony kurczak na piwie – jak zrobić?

Idealny kurczak ma chrupiącą skórką i pachnie pysznymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu, że pieczemy go na piwie, aromat unosi się i sprawia, że mięso nie jest suche. Nie musisz się obawiać o procenty – zdecydowana większość z nich ucieka podczas pieczenia. Chociaż taki kurczak wygląda naprawdę spektakularnie, to jego przygotowanie nie jest skomplikowane i czasochłonne. Ten patent zyskał tysiące fanów!

Jakie piwo pasuje do kurczaka?

Najlepiej sprawdzi się tutaj jasne piwo. Ciemne ma mocniejszy i bardziej charakterystyczny smak, który może zdominować aromat mięsa. Pamiętaj o postawieniu kurczaka w naczyniu żaroodpornym- wyciekające piwo i soki z mięsa mogą mocno zabrudzić piekarnik.

Kurczak pieczony na butelce – składniki

           
  • cały kurczak
  • słodka papryka
  • suszony czosnek
  • suszony lubczyk
  • estragon
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka piwa

Kurczak na piwie – krok po kroku

Kurczaka dokładniej umyj i osusz. Dodaj do niego wszystkie przyprawy i wmasuj w mięso, żeby równomiernie pokryły kurczaka. Dobierz rozmiar drobiu do swojego piekarnika. Najlepiej sięgnąć po okaz ważący 1-1,5 kg. Mięso możesz obtoczyć w przyprawach dzień wcześniej i schować do lodówki, aby jeszcze lepiej przeszło aromatem ziół.

Obrazek

Przygotuj naczynie żaroodporne. Umieść w nim otwartą puszkę lub butelkę piwa i posadź na niej przyprawionego kurczaka. Posmaruj mięso olejem roślinnym przy pomocy silikonowego pędzelka.

Obrazek

Jak piec kurczaka na butelce?

Następnie przejdź do pieczenia. Wstaw kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 1 godzinę i 20 minut. Zasada jest prosta: 1 kg mięsa- 1 godzina pieczenia. Jeśli piwo nie wylewa się z butelki podczas pieczenia, to dosypuj co 15-20 minut do środka trochę soli. Pamiętaj — jeśli używasz piwa w butelce, to ściągnij wcześniej etykiety.

Kurczak pieczony na piwie jest gotowy, podaj go z frytkami i domową surówką. Świetnie sprawdzi się tutaj colesław. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku