Doskonały patent na wykorzystanie wody po gotowaniu jajek. Więcej jej nie wylejesz
Jak się okazuje, nawet woda po gotowaniu jajek ma swoje własne, unikalne właściwości. Filozofia ,,zero waste" nabiera nowego znaczenia w momencie, w którym zagłębiamy się w takie rewelacje, czyż nie? Dowiedz się jak wykorzystać wodę po jajkach, a już nigdy więcej jej nie wylejesz.
21.11.2022 16:32
Jajka są źródłem wielu wartości spożywczych. Witamina A, E, D i K, potas, magnez, wapń... aż długo by wymieniać. Nie mniej wartościowe są skorupki jaj. Te składają się w 90 procentach z wapnia, który to nie wyparowuje i nie znika podczas gotowania. Skorupki dzielą się natomiast swoimi właściwościami z wodą, w której są gotowane.
To sprawia, że woda po jajkach zostaje nasycona wapniem (a także cynkiem i fosforem). Czy taką mieszankę pierwiastków zawartą w płynie powinniśmy wylewać? Nagle wydaje się to aż dziwnie nierozsądne, prawda?
Jak wykorzystać wodę po jajkach?
Najczęstszym zastosowaniem, o jakim się słyszy w przypadku wody po jajkach, jest ogrodnictwo. Nie tylko profesjonalne, lecz nawet takie domowe.
Taki płyn odlewa się do oddzielnej butelki i zachowuje, by używać do roślin domowych. Woda po jajkach sprzyja ich rozwojowi, a w według niektórych opinii wspomaga tempo wzrostu nawet 10-krotnie.
Woda po jajkach wpływa przede wszystkim na korzenie roślin. I to nie byle jak. Zawarte w niej minerały działają na nie niczym puszka szpinaku na Popeye'a.
Ponieważ woda po jajkach to dosłownie wapń w płynie, warto jej używać również wtedy, gdy nasze rośliny podejrzewamy o niedobór wapnia. Jak to rozpoznać? Na ich liściach znajdują się wtedy brązowe plamy. Ponadto końcówki bywają wyraźnie wyschnięte.
Do jakich roślin stosować wodę po jajkach?
Woda po jajkach ma neutralne pH na poziomie 5,5 - 6,5. Podobne środowisko kwasowe jest idealne do rozwoju roślin i wchłaniania przez nie składników odżywczych.
Stąd wniosek, że wodę po jajkach warto stosować przede wszystkim do tych roślin, które lubią glebę o zasadowym pH. Są to m.in. paprocie, derenie, pomidory, lawenda, kapusta czy fasola.
Jak wykorzystać skorupki po jajkach?
Poza wodą, po jajkach zostają również skorupki, które z powodzeniem można stosować na różnorakie sposoby. Niektórzy mielą wysterylizowane skorupki, a następnie dodają pył do jedzenia czy koktajli. Dzięki temu mogą przyswoić zawarte w nich substancje odżywcze.
Pokruszone skorupki tworzą także skuteczny środek do czyszczenia. Wystarczy rozsypać je na zabrudzonym miejscu, np. brudnych naczyniach czy blacie, a następnie trochę poszorować. Zanieczyszczenia szybko znikną.
Zobacz też ten przepis z naszego kanału na YouTube.