Jedna porcja tego sernika to 120 kcal. Robisz w mig i zajadasz bez wyrzutów sumienia

Zbliżają się święta, a ty chcesz zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów? Nie musisz rezygnować z sernika. Wystarczy, że nieco go odchudzisz. Poznaj przepis na sernik w wersji fit. Jedna porcja ma zaledwie 120 kcal.

Sernik proteinowy.Sernik proteinowy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | wetzkaz

Kremowy, sycący, słodki, lekko kwaśny — oto sernik, król wszystkich ciast. Niestety, wypiek ten jest dość kaloryczny, bowiem kawałek klasycznego sernika bez dodatków to aż 321 kcal. A jak wszyscy wiemy, zwykle nie kończy się na jednym kawałku.

Czy oznacza to, że musimy odmawiać sobie ulubionej słodkości? Nie! Poznaj przepis na odchudzoną wersję sernika, która ma o połowę mniej kalorii. Klasyczny twaróg sernikowy zastępuje się wysokobiałkowym serkiem skyr. Jak go zrobić? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Sernik proteinowy, czyli klasyka w wersji fit

Odchudzanie nie musi, a nawet nie powinno być nudne. Można stracić kilogramy, nie odmawiając sobie przyjemności. Większość znanych i lubianych dań można przygotować w wersji fit. Jedną z nich jest sernik, czyli król wszystkich ciast. Choć wypiek jest naprawdę kaloryczny, obfituje w dużą ilość białka. Przygotowując go w nieco odchudzonej wersji, zyskujemy dietetyczny deser, który można jeść bez większych ograniczeń.

Sernik proteinowy to jeden z najpopularniejszych deserów wśród sportowców i osób na diecie odchudzającej. Ser twarogowy zastępuje się islandzkim serkiem skyr. Skyr to gęsty i kremowy jogurt o wysokiej zawartości białka. Jednocześnie, nie ma w nim ani grama tłuszczu, ani cukru. Możesz jeść go bez wyrzutów sumienia. Tak jak i sernik proteinowy, który ma zaledwie 120 kcal w jednym kawałku.

Sernik proteinowy — przepis

Składniki:

  • 800 g serka skyr,
  • 4 jajka,
  • 100 g ksylitolu lub innego słodzika,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: ulubione owoce, galaretka, gorzka czekolada.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 160 stp. C., grzanie góra — dół. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
  3. W dużej misce wymieszaj ze sobą ser, jajka, ksylitol, budyń i ekstrakt waniliowy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
  4. Gotową masę sernikową przelej do formy i wstaw ją do piekarnika. Piecz przez ok. 50 minut, aż sernik lekko się zarumieni.
  5. Po upieczeniu wstaw ciasto do lodówki na dwie godziny, żeby stężało.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze