Jedna porcja tego sernika to 120 kcal. Robisz w mig i zajadasz bez wyrzutów sumienia
Zbliżają się święta, a ty chcesz zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów? Nie musisz rezygnować z sernika. Wystarczy, że nieco go odchudzisz. Poznaj przepis na sernik w wersji fit. Jedna porcja ma zaledwie 120 kcal.
01.03.2024 16:03
Kremowy, sycący, słodki, lekko kwaśny — oto sernik, król wszystkich ciast. Niestety, wypiek ten jest dość kaloryczny, bowiem kawałek klasycznego sernika bez dodatków to aż 321 kcal. A jak wszyscy wiemy, zwykle nie kończy się na jednym kawałku.
Czy oznacza to, że musimy odmawiać sobie ulubionej słodkości? Nie! Poznaj przepis na odchudzoną wersję sernika, która ma o połowę mniej kalorii. Klasyczny twaróg sernikowy zastępuje się wysokobiałkowym serkiem skyr. Jak go zrobić? Wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik proteinowy, czyli klasyka w wersji fit
Odchudzanie nie musi, a nawet nie powinno być nudne. Można stracić kilogramy, nie odmawiając sobie przyjemności. Większość znanych i lubianych dań można przygotować w wersji fit. Jedną z nich jest sernik, czyli król wszystkich ciast. Choć wypiek jest naprawdę kaloryczny, obfituje w dużą ilość białka. Przygotowując go w nieco odchudzonej wersji, zyskujemy dietetyczny deser, który można jeść bez większych ograniczeń.
Sernik proteinowy to jeden z najpopularniejszych deserów wśród sportowców i osób na diecie odchudzającej. Ser twarogowy zastępuje się islandzkim serkiem skyr. Skyr to gęsty i kremowy jogurt o wysokiej zawartości białka. Jednocześnie, nie ma w nim ani grama tłuszczu, ani cukru. Możesz jeść go bez wyrzutów sumienia. Tak jak i sernik proteinowy, który ma zaledwie 120 kcal w jednym kawałku.
Sernik proteinowy — przepis
Składniki:
- 800 g serka skyr,
- 4 jajka,
- 100 g ksylitolu lub innego słodzika,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie: ulubione owoce, galaretka, gorzka czekolada.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 160 stp. C., grzanie góra — dół. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą ser, jajka, ksylitol, budyń i ekstrakt waniliowy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
- Gotową masę sernikową przelej do formy i wstaw ją do piekarnika. Piecz przez ok. 50 minut, aż sernik lekko się zarumieni.
- Po upieczeniu wstaw ciasto do lodówki na dwie godziny, żeby stężało.