PrzepisSernikNajczęściej serwuje się je na obiad, ale Kaszubki dodają do sernika. Tak jadano na wsiach

Najczęściej serwuje się je na obiad, ale Kaszubki dodają do sernika. Tak jadano na wsiach

Sernik kaszubski - Pyszności
Sernik kaszubski - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
29.02.2024 14:18

Na Kaszubach ziemniaki odgrywają bardzo ważną rolę. Stanowią podstawowy dodatek do dań, smaży się z nich plińce (placki ziemniaczane), podaje ze śledziem a nawet... przygotowuje z nich sernik.

Obowiązkowy na święta, król wszystkich imprez - sernik od lat dzierży tytuł najpopularniejszego polskiego ciasta. Znają go doskonale również Kaszubi. Od 2006 roku sernik z ziemniakami widnieje na liście produktów tradycyjnych. Przepis jest tak prosty, że z łatwością upieczesz go w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszubski sernik z ziemniakami

Kaszubski sernik ziemniaczany to wyjątkowy deser, którego historia sięga XIX wieku. Wywodzi się on z Pojezierza Kaszubskiego, środkowej części Kaszub, która słynie z pięknych jezior, urozmaiconego terenu i piaszczystych gleb sprzyjających uprawie ziemniaków. To właśnie ziemniaki stanowią jeden z kluczowych składników tego tradycyjnego ciasta.

sernik na ziemniakach
sernik na ziemniakach© Adobe Stock

Ziemniaki nadają sernikowi charakterystyczną, lekko wilgotną konsystencję i delikatny smak. Sernik ziemniaczany to nie tylko pyszne ciasto, ale również smak dzieciństwa wielu mieszkańców Kaszub i symbol lokalnej tożsamości. To idealne ciasto dla miłośników tradycyjnych smaków i regionalnych specjałów.

Składniki:

  • 1 kg sera tłustego zmielonego trzykrotnie,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 6 jaj,
  • 3 duże ziemniaki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Ostudź.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Masło utrzyj z cukrem, dodaj ciepłe ziemniaki i dalej ucieraj. Dodaj ser i ekstrakt waniliowy (opcjonalnie). Następnie dodaj żółtka i dalej ucieraj.
  4. Na koniec dodaj porcjami pianę z białek i delikatnie całość wymieszaj.
  5. Wyłóż formę papierem do pieczenia, tak aby wystawał on ponad rant ok. 3-4 cm. Wlej masę do formy.
  6. Piecz sernik przez 1,5 godziny w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
  7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i wystudź sernik w środku, aby nie opadł.
  8. Letni sernik wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także