Najczęściej serwuje się je na obiad, ale Kaszubki dodają do sernika. Tak jadano na wsiach
Na Kaszubach ziemniaki odgrywają bardzo ważną rolę. Stanowią podstawowy dodatek do dań, smaży się z nich plińce (placki ziemniaczane), podaje ze śledziem a nawet... przygotowuje z nich sernik.
29.02.2024 | aktual.: 13.06.2024 10:14
Obowiązkowy na święta, król wszystkich imprez - sernik od lat dzierży tytuł najpopularniejszego polskiego ciasta. Znają go doskonale również Kaszubi. Od 2006 roku sernik z ziemniakami widnieje na liście produktów tradycyjnych. Przepis jest tak prosty, że z łatwością upieczesz go w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kaszubski sernik z ziemniakami
Kaszubski sernik ziemniaczany to wyjątkowy deser, którego historia sięga XIX wieku. Wywodzi się on z Pojezierza Kaszubskiego, środkowej części Kaszub, która słynie z pięknych jezior, urozmaiconego terenu i piaszczystych gleb sprzyjających uprawie ziemniaków. To właśnie ziemniaki stanowią jeden z kluczowych składników tego tradycyjnego ciasta.
Ziemniaki nadają sernikowi charakterystyczną, lekko wilgotną konsystencję i delikatny smak. Sernik ziemniaczany to nie tylko pyszne ciasto, ale również smak dzieciństwa wielu mieszkańców Kaszub i symbol lokalnej tożsamości. To idealne ciasto dla miłośników tradycyjnych smaków i regionalnych specjałów.
Składniki:
- 1 kg sera tłustego zmielonego trzykrotnie,
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 6 jaj,
- 3 duże ziemniaki.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Ostudź.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Masło utrzyj z cukrem, dodaj ciepłe ziemniaki i dalej ucieraj. Dodaj ser i ekstrakt waniliowy (opcjonalnie). Następnie dodaj żółtka i dalej ucieraj.
- Na koniec dodaj porcjami pianę z białek i delikatnie całość wymieszaj.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia, tak aby wystawał on ponad rant ok. 3-4 cm. Wlej masę do formy.
- Piecz sernik przez 1,5 godziny w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i wystudź sernik w środku, aby nie opadł.
- Letni sernik wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź.