PrzepisBez tego dania nie wyobrażam sobie kuchni kaszubskiej. Robiła je moja prababcia

Bez tego dania nie wyobrażam sobie kuchni kaszubskiej. Robiła je moja prababcia

Golce kaszubskie- Pyszności/ źródło: Canva
Golce kaszubskie- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa
10.02.2023 09:58

Golce kaszubskie to prosty i tani przepis na ziemniaczane kluski. Świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia.

Prosty sposób na ziemniaki

Kuchnia kaszubska wielu osobom kojarzy się przede wszystkim ze śledziami pod różną postacią. Nie brakuje w niej dań prostych, tanich i skomponowanych z łatwo dostępnych składników. Kaszuby obejmują tereny aż od od Półwyspu Helskiego, do ziem powiatu chojnickiego, w swój zasięg łapiąc również Trójmiasto. To właśnie takie umiejscowienie ma duży wpływ na to, jak wygląda kuchnia. Kaszubi uznawani byli i są za ciężko pracującą grupę. W menu nie może więc zabraknąć szybkich, prostych i dodających dużo energii dań. Jedną z takich potraw są golce. To nic innego jak proste ziemniaczane kluski, które przygotowuje się z ugotowanych wcześniej pyr. To tradycyjne danie świetnie wpisuje się w nurt "zero waste". Co więcej, śmiało możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.

Kaszubskie golce- Pyszności
Kaszubskie golce- Pyszności

Golce kaszubskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g surowego, wędzonego boczku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • kiszona kapusta z marchewką

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz ze skórki i umyj. Połowę z nich ugotuj, drugą część zetrzyj na tarce i odciśnij do osobnego naczynia nadmiar wody. Nie wylewaj jej jednak do zlewu- ma w sobie sporo cennej skrobi, dzięki czemu wykorzystamy ją później w naszym przepisie. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z surowymi, startymi ziemniakami. Dodaj jajko oraz wodę pozostałą po odsączeniu ziemniaków i wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadko, to zagęść ją mąką ziemniaczaną. Dopraw solą oraz pieprzem.

Golce kaszubskie- Pyszności
Golce kaszubskie- Pyszności

W garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Łyżką wykładaj porcje przygotowanej masy i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty od momentu, gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowane kluseczki serwuj w towarzystwie okrasy z boczku oraz kiszonej kapusty z marchewką. Udekoruj natką pietruszki lub opcjonalnie podsmażoną cebulką.

Smacznego!

Przepis na leniwe kluski jak za dawnych lat znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także