Bez tego dania nie wyobrażam sobie kuchni kaszubskiej. Robiła je moja prababcia
10.02.2023 09:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Golce kaszubskie to prosty i tani przepis na ziemniaczane kluski. Świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia.
Prosty sposób na ziemniaki
Kuchnia kaszubska wielu osobom kojarzy się przede wszystkim ze śledziami pod różną postacią. Nie brakuje w niej dań prostych, tanich i skomponowanych z łatwo dostępnych składników. Kaszuby obejmują tereny aż od od Półwyspu Helskiego, do ziem powiatu chojnickiego, w swój zasięg łapiąc również Trójmiasto. To właśnie takie umiejscowienie ma duży wpływ na to, jak wygląda kuchnia. Kaszubi uznawani byli i są za ciężko pracującą grupę. W menu nie może więc zabraknąć szybkich, prostych i dodających dużo energii dań. Jedną z takich potraw są golce. To nic innego jak proste ziemniaczane kluski, które przygotowuje się z ugotowanych wcześniej pyr. To tradycyjne danie świetnie wpisuje się w nurt "zero waste". Co więcej, śmiało możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.
Golce kaszubskie
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g surowego, wędzonego boczku
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- kiszona kapusta z marchewką
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz ze skórki i umyj. Połowę z nich ugotuj, drugą część zetrzyj na tarce i odciśnij do osobnego naczynia nadmiar wody. Nie wylewaj jej jednak do zlewu- ma w sobie sporo cennej skrobi, dzięki czemu wykorzystamy ją później w naszym przepisie. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z surowymi, startymi ziemniakami. Dodaj jajko oraz wodę pozostałą po odsączeniu ziemniaków i wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadko, to zagęść ją mąką ziemniaczaną. Dopraw solą oraz pieprzem.
W garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Łyżką wykładaj porcje przygotowanej masy i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty od momentu, gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowane kluseczki serwuj w towarzystwie okrasy z boczku oraz kiszonej kapusty z marchewką. Udekoruj natką pietruszki lub opcjonalnie podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Przepis na leniwe kluski jak za dawnych lat znajdziesz na naszym kanale YouTube