Jedni piją rano, inni wieczorem. Nie zdają sobie sprawy, jak ważna jest odpowiednia pora

Siemię lniane to najlepszy suplement diety, jaki możemy dostarczyć organizmowi. Prozdrowotne działanie siemienia uzależnione jest od pory dnia, w jakiej je spożywamy. Kiedy jeść siemię lniane, aby wyciągnąć z niego to, co najlepsze?

Kiedy jeść siemię lniane?Kiedy jeść siemię lniane?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Olga Lepeshkina

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Oleiste ziarenka zaliczane są do tzw. superfoods. Obfitują w wiele cennych witamin i składników odżywczych. Regularne spożywanie siemienia lnianego uchroni nas przed schorzeniami układu trawiennego czy nerwowego.

Choć siemię lniane można spożywać przez cały rok, ważna jest pora dnia, w jakiej sięgamy po ziarenka. Wypite z samego rana pobudzi układ trawienny, zaś wieczorem zadziała uspokajająco. Kiedy jeść siemię lniane, aby dostarczyć sobie cennych substancji odżywczych? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Siemię lniane — polski super food

Siemię lniane to nasz polski super food. Opakowanie nasion kosztuje nie więcej niż 5 złotych i wystarcza na długi czas. Można dodać je do owsianki, jogurtu czy soku, jednak najlepiej jeść je bez żadnych dodatków, po uprzednim zalaniu wodą. Mokre ziarna lnu zamieniają się w kisiel, który usprawnia pracę układu pokarmowego.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika siemię lniane jest pomocne przy zaparciach. Regularne spożywanie siemienia lnianego połączone ze zdrową i zbilansowaną dietą przyśpiesza proces spalania tkani tłuszczowej. Ziarna obfitują w szereg cennych witamin, takich jak witamina A, witamina B6, witamina E czy witamina K. To jedno z najtańszych i zarazem najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych z grupy omega, które usprawniają prace układu nerwowego i odpornościowego.

Kiedy jeść siemię lniane?

To jeszcze nie koniec prozdrowotnych właściwości tych niepozornych ziarenek. Siemię lniane zawiera lignany. To wtórne metabolity roślin, które zaliczane są do fitoestrogenów. Badania wykazały, że lignany działają przeciwnowotworowo i chronią wątrobę przed uszkodzeniami. Jak jeść siemię lniane, aby wyciągnąć z niego to, co najlepsze? Wszystko zależy od tego, jakie efekty chcesz uzyskać. Jeśli chcesz zrzucić niego nadprogramowych kilogramów bądź wesprzeć pracę układu pokarmowego, spożywaj je rano, tuż przed śniadaniem. Jeżeli chcesz dostarczyć sobie cennych witamin, zjedz je na godzinę przed planowanym pójściem spać. Siemię lniane działa uspokajająco i ułatwia zasypianie.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu