Jedni piją rano, inni wieczorem. Nie zdają sobie sprawy, jak ważna jest odpowiednia pora

Siemię lniane to najlepszy suplement diety, jaki możemy dostarczyć organizmowi. Prozdrowotne działanie siemienia uzależnione jest od pory dnia, w jakiej je spożywamy. Kiedy jeść siemię lniane, aby wyciągnąć z niego to, co najlepsze?

Kiedy jeść siemię lniane?Kiedy jeść siemię lniane?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Olga Lepeshkina

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Oleiste ziarenka zaliczane są do tzw. superfoods. Obfitują w wiele cennych witamin i składników odżywczych. Regularne spożywanie siemienia lnianego uchroni nas przed schorzeniami układu trawiennego czy nerwowego.

Choć siemię lniane można spożywać przez cały rok, ważna jest pora dnia, w jakiej sięgamy po ziarenka. Wypite z samego rana pobudzi układ trawienny, zaś wieczorem zadziała uspokajająco. Kiedy jeść siemię lniane, aby dostarczyć sobie cennych substancji odżywczych? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Siemię lniane — polski super food

Siemię lniane to nasz polski super food. Opakowanie nasion kosztuje nie więcej niż 5 złotych i wystarcza na długi czas. Można dodać je do owsianki, jogurtu czy soku, jednak najlepiej jeść je bez żadnych dodatków, po uprzednim zalaniu wodą. Mokre ziarna lnu zamieniają się w kisiel, który usprawnia pracę układu pokarmowego.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika siemię lniane jest pomocne przy zaparciach. Regularne spożywanie siemienia lnianego połączone ze zdrową i zbilansowaną dietą przyśpiesza proces spalania tkani tłuszczowej. Ziarna obfitują w szereg cennych witamin, takich jak witamina A, witamina B6, witamina E czy witamina K. To jedno z najtańszych i zarazem najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych z grupy omega, które usprawniają prace układu nerwowego i odpornościowego.

Kiedy jeść siemię lniane?

To jeszcze nie koniec prozdrowotnych właściwości tych niepozornych ziarenek. Siemię lniane zawiera lignany. To wtórne metabolity roślin, które zaliczane są do fitoestrogenów. Badania wykazały, że lignany działają przeciwnowotworowo i chronią wątrobę przed uszkodzeniami. Jak jeść siemię lniane, aby wyciągnąć z niego to, co najlepsze? Wszystko zależy od tego, jakie efekty chcesz uzyskać. Jeśli chcesz zrzucić niego nadprogramowych kilogramów bądź wesprzeć pracę układu pokarmowego, spożywaj je rano, tuż przed śniadaniem. Jeżeli chcesz dostarczyć sobie cennych witamin, zjedz je na godzinę przed planowanym pójściem spać. Siemię lniane działa uspokajająco i ułatwia zasypianie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"